Στην Κρήτη ευνοούνται οι άνεμοι Σαντα Άνα σαν αυτούς στο Λος Άντζελες
Οι υπόλοιπες περιοχές «κινδύνου»
Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στο Λος Άντζελες που έχουν προκαλέσει το θάνατο πέντε ανθρώπων, την καταστροφή 1500 σπιτιών και τουλάχιστον 100.000 στρεμμάτων, είναι αποτέλεσμα ενός ισχυρού μετεωρολογικού φαινομένου γνωστό ως άνεμοι Σάντα Άνα, ή «διαβολικοί άνεμοι», λόγω των στροβιλισμών τους και της άγριας φύσης τους.
Η επίδρασή τους στις πυρκαγιές του Λος Άντζελες είναι καθοριστική για την εξάπλωση και την έντασή τους. Οι άνεμοι αυτοί δεν παρατηρούνται μονάχα τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες στην συγκεκριμένη περιοχή της άλλης άκρης του Ατλαντικού, αλλά και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ερευνητή του Αστεροσκοπείου Αθηνών πυρομετεωρολόγο κ. Θοδωρή Γιάνναρο «οι άνεμοι αυτοί είναι ένα είδος από τους λεγόμενους καταβάτες ανέμους. Είναι οι άνεμοι που δημιουργούνται όταν ο αέρας εξαναγκάζεται να κινηθεί πάνω από ορεινούς όγκους. Δεν υπάρχει απ’οσο γνωσρίζω εγώ συστηματική μελέτη ώστε να γνωρίζουμε την κλιματολογία των καταβατών ανέμων στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε που συνήθως εμφανίζονται και είναι στις υπήμενες περιοχές ορεινών όγκων ανάλογα και με το πως πνέει ο άνεμος. Τέτοιου τύπου άνεμοι καταβάτες εμφανίζονται και στην χώρα μας και είναι αλληλεπίδραση του ατμοσφαιρικού αέρα με την τοπογραφία» λέει στο iefimerida ο κ. Γιάνναρος και προσθέτει στην Ελλάδα οι περιοχές που συνήθως εμφανίζονται οι άνεμοι αυτού του είδους, γνωστοί και ως λίβας είναι στη Θεσσαλία όταν πνέουν δυτικοί άνεμοι και κατεβαίνουν από την πλευρά της Πίνδου προς τη Θεσσαλία είναι ένας καταβάτης άνεμος.
Καταβάτης άνεμος εν μέρει όχι ολοκληρωτικά ήταν και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι που είχαμε έναν πολύ ισχυρό δυτικό άνεμο και αλληλοεπίδρασε με την τοπογραφία με την Πεντέλη και κατεβαίνοντας δημιούργησε όλο αυτό που δημιούργησε. Καταβάτες ανέμους έχουμε και στην Κρήτη, όταν φυσάει βοριάς, η νότια πλευρά της Κρήτης.
Εκεί έχουμε καταβάτες ανέμους. Και γενικά όπου έχουμε έντονη τοπογραφία και τον άνεμο να φυσάει κάθετα ή σχεδόν κάθετα στην τοπογραφία. Εκεί αναγκάζεται να «καβαλήσει» το βουνό και να κατέβει από την άλλη πλευρά». Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο οι καταβάτες άνεμοι δεν έχουν κάποια εποχικότητα στην Ελλάδα.
Όσον αφορά όμως την Καλιφόρνια ο κ. Γιάνναρος εξηγεί «επειδή εκεί υπάρχει ένας μηχανισμός που έχει να κάνει με διαφορά πίεσης μεταξύ των νοτιότερων περιοχών και βορειότερα, βορειοανατολικότερα, εκεί υπάρχει μια εποχικότητα. Εμφανίζονται οι Σάντα Άνα κυρίως φθινόπωρο και χειμώνα. Οπότε δεν είναι και έκπληξη ότι έχουμε τώρα εκεί τέτοιους ανέμους».