HomeΚΡΗΤΗΝέο έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Έρχεται δεύτερο κύμα κακοκαιρίας-Πως επηρεάζεται η Κρήτη

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Έρχεται δεύτερο κύμα κακοκαιρίας-Πως επηρεάζεται η Κρήτη

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες - Η πρόγνωση για την Πρωτοχρονιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προχώρησε η ΕΜΥ, με την κακοκαιρία να συνεχίζει να «χτυπά» πολλές περιοχές της χώρας με χιόνια, βροχές και θυελλώδεις ανέμους.

Σήμερα Παρασκευή (27.12.2024) τα φαινόμενα (βροχοπτώσεις – χιονοπτώσεις) θα παρουσιάσουν εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά αύριο Σάββατο (28.12.2024) αναμένεται πρόσκαιρη έξαρση των φαινομένων σε όλη την ανατολική Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Την Παρασκευή (27.12) στην Κρήτη θα εκδηλώνονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από νωρίς το βράδυ στα ορεινά και ημιορεινά και τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά από 200 μέτρα και άνω).

Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, στην ανατολική και τη νότια Εύβοια, την ανατολική Αττική και κατά τόπους στην ανατολική Πελοπόννησο (8 με 9 και από το απόγευμα 8 μποφόρ).

Β. Το Σάββατο (28.12) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο, τις Σποράδες (τις πρωινές ώρες), την Εύβοια (μέχρι το μεσημέρι), τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κατά τόπους στην Κρήτη και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού, τα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της Αττικής (τις πρωινές ώρες), των νησιών του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές, μέχρι τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και τις πρωινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς.

Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο (8 και τοπικά 9 μποφόρ).

Meteo: Νέα επιδείνωση του καιρού- Πότε επηρεάζονται  Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Αιγαίο και Κρήτη

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα της Παρασκευής 27/12 και από το βορειοανατολικά. Πιο αναλυτικά:

-Το απόγευμα της Παρασκευής 27/12 στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας θα εκδηλωθούν λίγες βροχές στα πεδινά, λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ πρόσκαιρη χιονόπτωση αναμένεται και σε πεδινά τμήματα της Θράκης.

-Μέχρι το πέρας της ημέρας θα επηρεαστούν οι περισσότερες περιοχές της, κεντρικής και ανατολικής χώρας και η Χαλκιδική, με τις χιονοπτώσεις να εντοπίζονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Πιθανή είναι η εκδήλωση χιονόπτωσης μικρής διάρκειας σε περιοχές της Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας.

-Τη νύχτα και μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 28/12 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο. Βροχές αναμένονται στα πεδινά και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες στις Σποράδες, στην Εύβοια και στις Βόρειες Κυκλάδες, ενώ οι χιονοπτώσεις εκτός από τα ορεινά και ημιορεινά θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, στην Εύβοια και στην Ανατολική Στερεά.

-Από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 28/12 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στο Αιγαίο και στην Κρήτη με τις χιονοπτώσεις να αφορούν ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα και τα ορεινά της Κρήτης. Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο.

-Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν τόσο την Παρασκευή 27/12 όσο και το Σάββατο 28/12 στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και στη Θράκη.

-Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

-Την Κυριακή 29/12 προοδευτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

total_dec27_28 snow_moloch_27122024

Χιόνια, καταιγίδες και τσουχτερό κρύο μέχρι την Κυριακή – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Η Ελλάδα επηρεάζεται από τον ενισχυμένο συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Βόρεια Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση των πολύ ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο).

Σήμερα, στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών, παροδικών χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά) και μεμονωμένων καταιγίδων στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς αλλά στη Δ. Ελλάδα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φθάσει τους 14 και τοπικά τους 15 βαθμούς.

Ο καιρός το Σάββατο (28/12)

Το Σάββατο (28/12), μια ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από τη Δ. Μαύρη Θάλασσα προς το Αιγαίο θα προκαλέσει μικρή υποτροπή της κακοκαιρίας βασικά στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια και κυρίως στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, με αποτέλεσμα το χαμήλωμα των κρίσιμων για τις χιονοπτώσεις υψομέτρων.

Χιόνια και καταιγίδες την Κυριακή (29/12)

Την Κυριακή (29/12), στην Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά σταδιακά και από βορρά προς νότο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, σύμφωνα με την πρόβλεψη Ζιακόπουλου, επισημαίνεται ότι:

στις ανατολικές και νότιες περιοχές οι μέγιστες τιμές της θα είναι κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες από τις κανονικές της εποχής και

στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως στις βόρειες περιοχές της οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές (παγετός την νύχτα και νωρίς το πρωί).

Τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη (Πρωτοχρονιά) αναμένεται βελτιωμένος καιρός σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Από αύριο η νέα επιδείνωση του καιρού

Από αύριο (28/12), αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, ενισχυμένους βοριάδες αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το Σαββατοκύριακο πολλές περιοχές της χώρας αναμένονται να «ντυθούν» στα λευκά και συγκεκριμένα θα επηρεαστεί η Μαγνησία, η Εύβοια, η ανατολική Στερέα και τα βόρεια τμήματα της Αττικής, όπως η Πάρνηθα και η Πεντέλη.

Συγκεκριμένα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επεσήμανε ότι το κύμα κακοκαιρίας που είναι σε εξέλιξη θα υποχωρήσει σταδιακά και σήμερα θα υπάρχει μια ανάπαυλα. Ωστόσο το Σαββατοκύριακο έρχεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας από την Ουκρανία συνοδευόμενο με πολική αέρια μάζα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα χιόνια στις ανατολικές περιοχές της χώρας, ενώ από τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι ήπιος. Ήπιος θα είναι ο καιρός και την Πρωτοχρονιά.

Στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN αναφέρει:

«ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΧΙΟΝΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Νέα υποτροπή του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Παρασκευής και για τις ίδιες πάλι περιοχές, δηλαδή για περιοχές που βρίσκονται από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια και από την οροσειρά της Πίνδου και ανατολικότερα.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη η νέα διαταραχή από την περιοχή της Ουκρανίας αυτή τη φορά η οποία θα κινηθεί όπως βλέπουμε και στον πρώτο μας χάρτη με το γράμμα «Χ» και το έντονο μπλε χρώμα προς τα νότια νοτιοδυτικά εισβάλοντας μέσα στο Αιγαίο.

Έτσι λοιπόν αυτή τη φορά εκτός από τις βροχές – καταιγίδες και τα χιόνια ορεινά ημιορεινά, είναι πολύ πιθανό να δούμε πυκνές χιονοπτώσεις- χιονοκαταιγίδες ακόμη και σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Η Εύβοια θα βρεθεί στο βαθύ κόκκινο αυτής της χιονοκαιρίας όπως επίσης χιόνια θα δουν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίο έστω και πρόσκαιρα, ενώ μετά την Εύβοια σε υψηλό επίπεδο κινδύνου θα βρεθούν η ανατολική και νότια Θεσσαλία, η Αττικοβοιωτία, ορεινές ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου ακόμη και τα βουνά της Κρήτης (σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πυκνά χιόνια σε όλα τα βουνά – ημιορεινά με αυξημένες πιθανότητες να φτάσουν τα χιόνια και πιο χαμηλά στα βόρεια του νομού.

Αρκετά πιθανές οι χιονοκαταιγίδες!

ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΙΟΝΟΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Η διαταραχή που αναμένουμε θα έχει έντονη υποστήριξη ψηλά από οργανωμένη πολική αέρια μάζα. Περνώντας αυτή η μάζα από το θερμότερο Αιγαίο θα δημιουργηθεί έντονη αστάθεια.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και χαμηλά στην ατμόσφαιρα ειναι αρκετά πιθανό να σχηματιστούν χιονοκαταιγίδες, δηλαδή χιονόπτωση πυκνή συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπών – κεραυνών). Αυτό συνεπάγεται και πολύ γρήγορη χιονόστρωση ακόμη και αν οι επιφανειακές θερμοκρασίες δεν θα είναι τόσο ευνοϊκές».

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά και τον Γιάννη Καλλιάνο, οι χιονοπτώσεις το Σάββατο θα εκδηλωθούν σε χαμηλότερα υψόμετρα και στην Αττική.

Συγκεκριμένα για την Αττική, ο Γιάννης Καλλιάνος είπε πως χιόνια θα εκδηλωθούν σε:

-Διόνυσο

-Βαρνάβα

-Ιπποκράτειο Πολιτεία

-Βίλια

-Θρακομακεδόνες

Ο Θοδωρής Κολυδάς είπε πως οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από έντονα φαινόμενα το Σάββατο είναι:

-Μαγνησία

-Εύβοια

-Ανατολική Στερεά

-Αττική (βόρεια) με χιόνια σε Πάρνηθα και Πεντέλη

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο το Σάββατο (28/12) ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από το Πήλιο και νοτιότερα και αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις σε υψόμετρο 500 μέτρων και άνω:

-Ανατολική Θεσσαλία

-Νότια Θεσσαλία

-Αττική

-Βοιωτία

-Φθιώτιδα

-Εύβοια

-Βορειοανατολική Πελοπόννησος

Ο μετεωρολόγος αναφέρει πως στην Εύβοια και ίσως τοπικά στην Αττική θα εκδηλωθούν χιονοκαταιγίδες.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση