HomeΚΡΗΤΗΣε εκκρεμότητα η χρηματοδότηση του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου

Σε εκκρεμότητα η χρηματοδότηση του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δήλωση του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την απάντηση του ΥΠΕΚΑ σε ερώτηση του για την χρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στο Δήμο Ρεθύμνου

Δυστυχώς η πρόσφατη απάντηση του ΥΠΕΚΑ στην ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την χρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στο Δήμο Ρεθύμνου, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την προοπτική της ένταξης τους στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και για την γρήγορη ολοκλήρωση τους.

Η ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) που έχει την αρμοδιότητα αξιολόγησης περιβαλλοντικών μελετών, δηλώνει ότι «έχει υποβληθεί φάκελος τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για τα έργα αποχέτευσης, εγκατάστασης, επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων και υγρών βιομηχανικών αποβλήτων του Δήμου Ρεθύμνου» και ότι «στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης και εκκρεμεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης».

Όμως στο κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο είχε επικεντρωθεί η ερώτηση και αφορά τη χρηματοδότηση των έργων μέσω προγραμμάτων του ΣΕΣ, η απάντηση ούτε πλήρης ούτε δεσμευτική είναι. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) δηλώνει ότι έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης για το έργο «Αναβάθμιση και επέκταση βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου (επεξεργασία λυμάτων) με δικαιούχο τη ΔΕΥΑΡ και προϋπολογισμό 4.409.805, 93 € με ΦΠΑ (3.5585.208,07 € προ ΦΠΑ) το οποίο αφορά το ένα από τα δυο διακριτά μέρη του έργου (επέκταση) και μάλιστα με τον μικρότερο προϋπολογισμό, ενώ για το άλλο μέρος που αφορά τη διαχείριση της λυματολάσπης και έχει προϋπολογισμό 5.328.166,88 € (προ ΦΠΑ) δεν υπάρχει καμιά αναφορά. Άρα αντί της ενιαίας αντιμετώπισης του έργου, όπως είναι απαραίτητο για την διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των λυμάτων, έχουμε την κατάτμηση του με ορατό τον κίνδυνο οριστικού «βαλτώματος» του συμπληρωματικού και άκρως αναγκαίου έργου της διαχείριση της λυματολάσπης που σήμερα επιβαρύνει τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Αμαρίου. Το σημαντικό όμως είναι ότι ακόμα και για το κομμάτι της επέκτασης του βιολογικού (γραμμή λυμάτων), η πρόταση χρηματοδότησης βρίσκεται, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «σε φάση αξιολόγησης λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς για την ένταξη νέων έργων», όπως ρητά αναφέρει.

Συμπερασματικά, για το ζωτικής περιβαλλοντικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής σημασίας έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου και της διαχείρισης της λυματολάσπης, το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει ότι:

  1. Δεν συζητείται πλέον η χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  2. Δεν έχει στην πραγματικότητα δρομολογηθεί ακόμα η ένταξη του σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
  3. Δεν υπάρχει κανένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ούτε καν για την ολοκλήρωση έργων που έχουν ήδη εκτελεστεί κατά ένα μέρος και είναι ημιτελή, όπως η συλλογή και μεταφορά λυμάτων των βόρειων οικισμών της ΔΕ Νικηφόρου Φωκά-Λαππαίων και της παραλιακής ζώνης της ΔΕ Αρκαδίου.

Αυτό που αναδεικνύεται ως επείγουσα ανάγκη είναι η συντονισμένη παρέμβαση και η συγκροτημένη πολιτική διεκδίκηση από όλους (βουλευτές, Δήμος, Περιφέρεια, κοινωνικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις) της χρηματοδότησης και υλοποίησης ενός συνολικού σχεδίου αναβάθμισης των υποδομών που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων στο Νομό Ρεθύμνου, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα με συνέπεια το σημερινό αδιέξοδο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση