HomeHL-EconomyΞεκινάει το «σαφάρι» για αδήλωτες πισίνες

Ξεκινάει το «σαφάρι» για αδήλωτες πισίνες

Διασταυρώσεις μέσω κτηματολογίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο δείγμα γραφής, από τις αερολήψεις και τις δορυφορικές φωτογραφίες, ενισχύει την εκτίμηση ότι κάποιες πισίνες έχουν «βαπτιστεί» στέρνες, άρα παραμένουν αδήλωτες, ωστόσο τα πραγματικά λαβράκια κρύβονται στις στεγασμένες πισίνες, όπου το… αδιάκριτο μάτι της εφορίας δεν φτάνει εύκολα. Σύμφωνα με τις περσινές φορολογικές δηλώσεις, στην Ελλάδα υπάρχουν 18.139 εξωτερικές πισίνες κι άλλες 290 εσωτερικές. Τα στοιχεία των προπέρσινων φορολογικών δηλώσεων ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένα, καθώς η αναλογία ήταν 17.762 και 307 αντιστοίχως.

Η εκτίμηση ή μάλλον η πεποίθηση των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι ότι υπάρχουν κι άλλες, που δεν έχουν δηλωθεί, όχι απλώς για να ξεφύγουν οι ιδιοκτήτες τους από το τεκμήριο, αλλά και για να αποφύγουν ελέγχους πόθεν έσχες και… οχλήσεις από την πολεοδομία.

Διασταυρώσεις μέσω Κτηματολογίου

Ποιος δεν θυμάται τα βιντεάκια με τις μεθόδους IRS, για τον εντοπισμό πισίνων με τη βοήθεια δορυφορικών λήψεων; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ντου εφοριακών σε περιοχές, όπου πισίνες ήταν καλυμμένες με δίχτυ παραλλαγής, για να κρατηθούν μακριά από το «μάτι» της εφορίας;

Η αλήθεια είναι ότι από τότε μέχρι σήμερα οι ελεγκτικές μέθοδοι και τα ψηφιακά «εργαλεία» δίνουν μεγαλύτερη ταχύτητα στις υπηρεσίες, ωστόσο έλειπε η βάση δεδομένων, με τη βοήθεια της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν διασταυρώσεις και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Πλέον, το εμπόδιο ξεπεράστηκε, καθώς το Κτηματολόγιο είναι στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ.

Η διασύνδεση του Κτηματολογίου με το Taxis έχει εξαγγελθεί πολλές φορές κι έχει συμπεριληφθεί στα Επιχειρησιακά Σχέδια της ΑΑΔΕ ουκ ολίγες φορές, αλλά κάτι οι καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο, κάτι οι τεχνικές απαιτήσεις, το project πήγαινε από εξάμηνο σε εξάμηνο.Όχι πια.

Με απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το αίτημα διαλειτουργικότητας της ΑΑΔΕ για την διαδικτυακή υπηρεσία «Διάθεση στοιχείων από το Σύστημα Εθνικού Κτηματολογίου», γίνεται πραγματικότητα και κάπως έτσι ξεκινά ο… εφιάλτης των παράνομων.

Με την απόφαση δρομολογείται η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Διάθεση στοιχείων από το Σύστημα Εθνικού Κτηματολογίου» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΙΣΟΔΗΜΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τις κάτωθι μεθόδους:

Λήψη Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου και γεωμετρίας ΚΑΕΚ με βάση τις συντεταγμένες Χ και Υ

Λήψη ιδιοκτητών με βάση ένα συγκεκριμένο Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου

Λήψη properties, διευθύνσεων και κτιρίων/παρακολουθημάτων ενός ακινήτου

Λήψη γεωμετρίας ΚΑΕΚ με βάση ένα συγκεκριμένο ΚΑΕΚ

Λήψη λίστας ακινήτων με κωδικούς ακινήτων και ποσοστά ιδιοκτησία επί αυτών με βάση τον ΑΦΜ ενός πολίτη

Σκοπός χρήσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι ο εμπλουτισμός του μητρώου ιδιοκτητών ακινήτων «ΜΙΔΑΣ» από το Εθνικό Κτηματολόγιο και ο εντοπισμός των αδήλωτων δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) προκειμένου να εφαρμοστούν τα… δέοντα.

Επί της ουσίας, θα διασταυρωθούν αυτά τα στοιχεία του Κτηματολογίου, με όλα τα δεδομένα που έχει το Taxis από τα Ε1 και τα Ε9, αλλά και από τις αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, δηλαδή το τεκμήριο, εξωτερικής δεξαμενής κολύμβησης που προκύπτει για τον κύριο ή κάτοχο αυτής, ορίζεται, ανάλογα με την επιφάνειά της, ανά κλίμακα, σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι τα 60 τετραγωνικά μέτρα και σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων. Προκειμένου για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται.

Τα τεκμήρια για το σύνολο των δηλωμένων πισίνων το 2023, είχαν υπολογιστεί σε 116,3 εκ ευρώ.

Πέρα από την ενεργοποίηση των τεκμηρίων, οι αδήλωτες πισίνες φέρνουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά, ενώ οι «ξεχασιάρηδες» θα… συσφίξουν τις σχέσεις τους και με την Πολεοδομία.

Economistas.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση