HomeHL-GreeceΜητσοτάκης – Ανδρουλάκης: Ο πάγος «έσπασε», η συναίνεση θα δοκιμαστεί στην πράξη

Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης: Ο πάγος «έσπασε», η συναίνεση θα δοκιμαστεί στην πράξη

Ορόσημο η Προεδρία της Δημοκρατίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τρία χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχαν το προνόμιο της απευθείας επικοινωνίας. Οι δύο άνδρες γνωρίζονταν…από απόσταση και μόνο δια της αντιπαράθεσης. Χθες, για μια ώρα και ένα τέταρτο, ο πάγος αναντίρρητα «έσπασε» και η συζήτηση που έγινε μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιγράφεται ως «πολύ καλή» και «θεσμική» και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δια μακρόν, οι δύο άνδρες συζητούσαν τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ενώ στη συνέχεια μπήκαν και σε όλο το φάσμα της εγχώριας ύλης, με τον πρωθυπουργό να «παραχωρεί» το προνόμιο της πρώτης κίνησης στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος παρουσίασε διάφορες σκέψεις και προτάσεις.

Η κοινή συνισταμένη της συζήτησης, πέρα από επιμέρους συγκλίσεις και λογικές αποκλίσεις, είναι ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να έχουν έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας και να συζητούν για τα μείζονα θέματα ή γι’ αυτά που υπερβαίνουν τη χρονική θητεία μιας κυβέρνησης. Φερ ειπείν, όταν η συζήτηση γύρισε στο δημογραφικό, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε στον κ. Ανδρουλάκη τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και του έδωσε σε έντυπη μορφή την εθνική στρατηγική που παρουσιάστηκε προ ολίγων μηνών. Παράλληλα, εμφανίστηκε ανοιχτός να συζητήσει προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, τόσο για το δημογραφικό όσο και για το στεγαστικό. Και για το Σύνταγμα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον κ. Ανδρουλάκη ότι δεν έχει «ταμπού» ενόψει της επικείμενης συζήτησης για την επιλογή των άρθρων προς αναθεώρηση που θα γίνει σε ύστερο χρόνο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί ασμένως την πρόταση Ανδρουλάκη για αποσύνδεση της επιλογης των ανώτατων δικαστικών από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εκ νέου και πρωτοβουλία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές-κατά το πρότυπο των ευρωεκλογών.

Crash test η Προεδρία

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση δεν περιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα εγκαταλείψει την οξεία αντιπολιτευτική στρατηγική. «Αυτοί θα εφαρμόσουν τη δική τους στρατηγική και εμείς τη δική μας», λέει ανώτερη κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ετεροκαθοριστεί από τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά ζητημάτων.

Σε κάποια μείζονα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει μια ελάχιστη σύμπνοια. Στον προϋπολογισμό, φερ ειπείν, το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες όπως και πέρυσι, ενώ ως το τέλος του έτους η κυβέρνηση αναμένεται να οριστικοποιήσει την επιλογή της για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να «περάσει» από τη Διάσκεψη των Προέδρων με το νέο έτος. Προς τούτο, θα απαιτηθεί και η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ.

Το μείζον πεδίο συναίνεσης, όμως, είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα, κάτι που θα κάνει με τον νέο έτος και αφού σταθμίσει όλες τις πολιτικές επιλογές. Η εκ νέου επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου φαντάζει μάλλον απίθανη, αλλά ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Και ει δυνατόν να εκλεγεί και με μια πλειοψηφία που να υπερβαίνει τον αριθμό βουλευτών της ΝΔ, ώστε να μην εκληφθεί ως «στενά κομματικός» Πρόεδρος. Βεβαίως, δέχεται εισηγήσεις και σταθμίζει πρόσωπα που προέρχονται από την Κεντροδεξιά, ενώ στο παρασκήνιο «οργιάζουν» τα σενάρια ότι από το ΠΑΣΟΚ θα προταθεί ο Εύαγγελος Βενιζέλος, ένα πρόσωπο που αρκετοί «γαλάζιοι» θα στήριζαν. Από την άλλη, αρκετές πηγές αναφέρουν το όνομα του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ενώ εσχάτως «παίζει» στο παρασκήνιο και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση