HomeΕΛΛΑΔΑTηλεδιάλεξη: Δικαίωμα στην υγεία, ανισότητες και διατομεακές διακρίσεις

Tηλεδιάλεξη: Δικαίωμα στην υγεία, ανισότητες και διατομεακές διακρίσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά τον αλληλένδετο χαρακτήρα του δικαιώματος στην υγεία με άλλα δικαιώματα απαραίτητα για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αυτονομίας και ευημερίας, έχει τύχει αποσπασματικής προσοχής στην πράξη.

Με στόχο να φωτίσει το θέμα υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου, το Προπτυχιακό πρόγραμμα  «Νομική» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και η Έδρα Jean Monnet «Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαιώματα και Δικαστική Ολοκλήρωση» διοργανώνουν στις 20 Νοεμβρίου 2024 τηλεδιάλεξη με τίτλο «Δικαίωμα στην υγεία, ανισότητες και διατομεακές διακρίσεις».

Ομιλήτρια στην εκδήλωση είναι η Δρ. Τίνα Σταυρινάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και Μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Η διάλεξη θα αρχίσει στις 18:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/6d9ynxr7

Οι πολλαπλές διαστάσεις του δικαιώματος στην υγεία και το πώς αυτό το δικαίωμα σχετίζεται με άλλα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και η απαγόρευση των βασανιστηρίων, θα αποτελέσει την κύρια θεματολογία της διαδικτυακής ομιλίας.

Η πρακτική των διεθνών και περιφερειακών οργάνων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαλύπτει το εύρος του πεδίου προστασίας υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου, το οποίο εκτείνεται σε θέματα σχετικά με την πρόσβαση σε φάρμακα και τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και την απαγόρευση πρακτικών, όπως οι αναγκαστικές στειρώσεις.

Ήδη από το 2008, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας (Social Determinants of Heath) και αναδιαμόρφωσε το επιχειρησιακό πλαίσιο συστηματικής παρακολούθησής τους σε συνέχεια της πανδημίας της νόσου Covid-19. Βασικό άξονα της διάλεξης θα αποτελέσει η Γενική Σύσταση Αρ. 37 του 2024 της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, η οποία υιοθετήθηκε σε συνέχεια διαβουλεύσεων στην Ευρώπη, Βόρεια και Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρονική συγκυρία, καθώς τόσο η περιοδική έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, όσο και της Ελλάδας, εξετάζονται εντός του 2024-2025 από την εν λόγω Επιτροπή.

Η Τίνα Σταυρινάκη  είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (Αντιπρόεδρος 2022-2024) και Εισηγήτρια της Γενικής Σύστασης Αρ. 37 της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Διδάσκει Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Φυλετικές διακρίσεις και Υγεία, Φύλο και Διεθνές Δίκαιο και Μεθοδολογία Έρευνας και Διατριβής Διεθνούς Δικαίου.

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση