Βρέθηκε αρχαία προσφορά στους θεούς σε πόλη της Μεγάλης Ελλάδας
Το τελετουργικό του 5ου αιώνα π.Χ.
Στην καρδιά του Αγκριτζέντο, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη, η οποία ταξιδεύει τους επισκέπτες της στον 5ο αιώνα π.Χ. και προσφέρει μία κοντινή και αναλυτική ματιά στις θρησκευτικές και τελετουργικές πρακτικές των κατοίκων της ιστορικής περιοχής της Σικελίας.
Στη βόρεια πλευρά του Ναού του Διός, μία ομάδα αρχαιολόγων έφερε στο φως αποδείξεις από τελετουργικά του πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι του Αγκριτζέντο, ως αναθήματα, για την προστασία των σπιτιών τους.
Το εύρημα δίνει τη δυνατότητα να φανταστούμε τις καθημερινές ζωές και τα συναισθήματα των αρχαίων κατοίκων της ευημερούσας αυτής πόλης της Μεγάλης Ελλάδας.
Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ανασκαφών που είναι ανοιχτές στο κοινό, ένα σύστημα που δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τις αρχαιολογικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο αρχαιολογικό πάρκο στην Κοιλάδα των Ναών.
Οι επισκέπτες της περιοχής, μπορούν να πλησιάσουν τα ευρήματα των τοπικών τελετουργικών, κάτι που αποδεικνύεται ως μια βαθιά προσωπική και απόδειξη της ουσιαστικής σχέσης ανάμεσα στους αρχαίους κατοίκους και τους θεούς τους.
Το τελετουργικό
Οι αρχαίοι κάτοικοι του Αγκριτζέντο, θεωρούσαν αναγκαίο, πριν μπουν σ’ ένα νέο σπίτι να κάνουν αναθηματική προσφορά, μία κίνηση ευσέβειας και αξίωσης θείας προστασίας, για να διασφαλιστεί η ευημερία και η ασφάλειά του.
Το τελετουργικό ξεκινούσε με τον σπιτονοικοκύρη, ο οποίος εναπόθετε μία μικρή προσφορά μπροστά από το σημείο όπου θα έμπαινε η πόρτα της μελλοντικής του κατοικία. Η φαινομενικά απλή αυτή κίνηση, ήταν μεστή νοήματος και ευλάβειας.
Εναπόθεταν προσεκτικά την προσφορά στο έδαφος και τη στερέωναν μ’ ένα καρφί. Στη συνέχεια, άναβαν φωτιά με σκοπό ο καπνός να σηκωθεί προς τον ουρανό, σύμβολο επικοινωνίας και αφοσίωσης στους θεούς.
Ο καπνός που υψωνόταν αποτελούσε σημάδια της αφοσίωσης, ένας τρόπος για τους κατοίκους του Αγκριτζέντο να εκφράσουν την πίστη και ν’ αξιώσουν θεία προστασία, για τους αγαπημένους και την οικία τους.
Έπειτα κάλυπταν ολόκληρο το σύνολο με ένα μικρό, κεραμικό κύπελλο, σφραγίζοντας την προσφορά και διατηρώντας του για αιώνες.
Η εναπόθεση και η καύση της προσφοράς, δεν ήταν μόνο ένα συμβολικό τελετουργικό, αλλά και μέσο δημιουργίας του πνευματικού δεσμού ανάμεσα στην οικογένεια και τους θεούς, με την ελπίδα η ενέργεια του σπιτιού να προστατεύεται πάντα από τις ανώτερες δυνάμεις.
Ανεκτίμητης αξίας εύρημα
Για τους αρχαιολόγους, το εύρημα είναι ανεκτίμητης αξίας. Αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο έβλεπαν τον κόσμο οι άνθρωποι του Αγκριτζέντο, καθώς και τη σχέση τους με το θείο, σχολιάζει ένας από τους αρχαιολόγους του έργου.
Η προσεκτική διάταξη κάθε στοιχείου του τελετουργικού, του καρφιού που έκλεινε την προσφορά και του κεραμικού κυπέλλου στο οποίο αυτά φυλάσσονταν, είναι η απόδειξη της σχολαστικής και συγκινητικής δουλειάς.