Καρκίνος: Τα δημοφιλή «καλά» λιπαρά που προφυλάσσουν – Ο ρόλος των συμπληρωμάτων
Τι δείχνει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας και οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς τρόπους για να καταλάβουν πώς τα διάφορα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον οργανισμό. Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις, που περιλαμβάνουν τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και τη στήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Ωστόσο, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια (UGA), που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, εξετάζει τα δεδομένα περισσότερων από 250.000 ατόμων και αποκαλύπτει μια νέα ιδιότητα των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων, προτείνοντας ότι τα υψηλά επίπεδά τους μπορεί να προσφέρουν προστασία ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μέση διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των διατροφικών ενώσεων.
Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγγα και ο τόνος, αλλά και φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια. Αντίστοιχα, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια, αλλά και σε ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα κάσιους, και το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, σχεδόν 30.000 άτομα ανέπτυξαν κάποια μορφή καρκίνου. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και του κινδύνου εμφάνισης 19 διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του στομάχου, των πνευμόνων και άλλων.
H Δρ Yuchen Zhang, κύρια συγγραφέα της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, ανέφερε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 σχετίζονται με χαμηλότερους ρυθμούς καρκίνου». Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τη σημαντική σύνδεση που ανακαλύφθηκε μεταξύ της πρόσληψης αυτών των λιπαρών οξέων και της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του πνεύμονα, επιπλέον των χαμηλότερων ποσοστών άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 οδήγησαν σε χαμηλότερα ποσοστά 14 διαφορετικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του κακοήθους μελανώματος, της ουροδόχου κύστης και άλλων. Τα υγιή λίπη, συνολικά, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης 19 τύπων καρκίνου.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της μελέτης είναι ότι η θετική επίδραση των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (BMI), η κατανάλωση αλκοόλ ή η σωματική δραστηριότητα. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση αυτών των λιπαρών μπορεί να είναι ευεργετική για όλους, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους.
Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι οι άνθρωποι συχνά δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες αυτών των λιπαρών μέσω της διατροφής τους. Για τον λόγο αυτό, πολλά άτομα επιλέγουν να χρησιμοποιούν συμπληρώματα ιχθυελαίου, τα οποία είναι από τα πιο δημοφιλή διατροφικά συμπληρώματα στην αγορά. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης και να προλάβουν καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου δεν είναι απαραίτητα κατάλληλη για όλους. Ο Δρ. Kaixiong Ye, συνεργαζόμενος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, επισημαίνει: «Για τις γυναίκες, είναι μια εύκολη απόφαση: να καταναλώνουν περισσότερα ωμέγα-3». Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 ενδέχεται να συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
ygeiamou.gr