Πέθανε ο σπουδαίος στιχουργός Ισαάκ Σούσης
Τον στιχουργό Ισαάκ Σούση αποχαιρέτησε ο Γιώργος Νταλάρας με μία ανάρτησή του στο Facebook, “Τη σοφία σου, τις ιδέες σου, τις έκανες πολύτιμα τραγούδια”.
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος στιχουργός Ισαάκ Σούσης, η πένα του οποίου έχει γράψει πολλά πασίγνωστα τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Τον ποιητή, συγγραφέα και στιχουργό Ισαάκ Σούση αποχαιρέτησε ο Γιώργος Νταλάρας με μία ανάρτησή του στο Facebook, γράφοντας:
“Ισαάκ, πόνεσες πολύ! Κουράστηκες πολύ!
Τη σοφία σου, τις ιδέες σου, τις έκανες πολύτιμα τραγούδια.
Ξεκουράσου, φίλε μου. Στο καλό!”
Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή με βίντεό του στα social media και o Γιάννης Ζουγανέλης, με τον οποίο συνεργάστηκαν στην τελευταία δισκογραφική δουλειά του.
“Έχει ένα παιδί μέσα του που εκφράζεται στα τραγούδια” είχε αναφέρει η στιχουργός Λίνα Δημοπούλου στο αφιέρωμα που έκανε για αυτόν η εκπομπή “Πεζοί στον αέρα” στο News 24/7, ενώ ο ποιητής φιλόλογος και δημοσιογράφος Σπύρος Αραβανής είχε πει ότι “ο Σούσης είναι λαϊκός χωρίς να λαϊκίζει και ποιητικός χωρίς να ποιητικίζει“.
Ο Ισαάκ Σούσης έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο στο ελληνικό τραγούδι με τα θρυλικά “Ένας Τούρκος στο Παρίσι” και “Νότος”, και τα δυο στο κλασικό πλέον album “Παυσίλυπο” του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το 1996.
Ο Ισαάκ Σούσης έχει υπογράψει τους στίχους σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Λ. Μαχαιρίτσα, όπως στην ελληνική απόδοση του κομματιού «Τερατάκια τσέπης» και στα τραγούδια «Νότος», «Έλα, ψυχούλα μου», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Έτσι κι αλλιώς», «Εφάπαξ», «Μου λες τα μάτια σου», «Ο παλιός στρατιώτης» κ.ά.
Εκτός από στίχους είχε δημοσιεύσει -μεταξύ άλλων – την ποιητική συλλογή “Κλίνατε επ’ άπειρον” στις εκδόσεις Γαβριηλίδης και κείμενα σε συλλογικές δουλειές και βιβλία-αφιερώματα, όπως το “Ρύζι στον ατμό” που δημοσιεύτηκε στον συλλογικό τόμο “Φλέρυ: η φεγγαρική αηδόνα”.
“Με φοβίζει ο ίδιος ο άνθρωπος και η δύναμη της αυτοκαταστροφής του”
“Μεγάλωσα στην Αθήνα και έτσι δεν έχω ρίζες, σπουδαίο πλεονέκτημα στις μέρες μας. Αντίθετα από τους καταγόμενους από επαρχία υποχρεώθηκα μόνο σε υπαρξιακές, μέχρι στιγμής, μετακινήσεις, περιπλανώμενος μια ζωή στα ίδια μέρη και ερωτήματα, ποιος είμαι, από πού έρχομαι, πού πάω. Ένα μεγαλύτερο κοινό με ξέρει από τα τραγούδια μου και προτιμώ να με ξέρει έτσι. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα δημοσίευα ποτέ ποιήματα, αν δεν με έσπρωχνε ο εκδότης και φίλος Σάμης Γαβριηλίδης, δεν ήθελα περισσότερους μπελάδες και φίλους” διαβάζουμε τα λόγια του στον ιστότοπο των εκδόσεων Αρμός.
“Δεν γράφω για να καταλάβει ο άλλος πόσο διανοούμενος ή πόσο μορφωμένος είμαι” είχε πει ο γνωστός στιχουργός που τόνιζε πως ανασαίνει στις παρέες λαϊκών ανθρώπων. Στη συνέντευξή του στην εκπομπή του News 24/7 “Πεζοί στον αέρα” το 2017 είχε πει πως δεν θα μπορούσε να ανήκει σε άλλο χώρο από αυτόν της αριστεράς … “χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι ευχαριστημένος από την εικόνα της σήμερα”. Σε σχέση με την άνοδο της ακροδεξιάς είχε σχολιάσει: “Δεν με φοβίζει τόσο αυτό, όσο ο ίδιος ο άνθρωπος και η δύναμη της αυτοκαταστροφής του”.