HomeHL1-CultureΕντυπωσιακό άγαλμα 2 μέτρων αποκαλύπτει τα μυστήρια ενός αρχαίου πολιτισμού

Εντυπωσιακό άγαλμα 2 μέτρων αποκαλύπτει τα μυστήρια ενός αρχαίου πολιτισμού

Είναι φτιαγμένο από βασάλτη και ζυγίζει έναν τόνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα εντυπωσιακό άγαλμα από βασάλτη, το οποίο χρονολογείται στην εποχή του βασιλείου των Ουράρτου (861 π.Χ. –590 π.Χ.), ήρθε στο φως στην περιοχή Tusba της Van στην Τουρκία. Το γιγαντιαίο άγαλμα, που ζυγίζει σχεδόν έναν τόνο, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Garibin Tepe, και σηματοδοτεί το πρώτο εύρημα του είδους του στην περιοχή.

Έχει διαστάσεις σχεδόν 2 μέτρων σε μήκος και ένα μέτρο σε πλάτος. Το άγαλμα είναι δείγμα εξαιρετικής δεξιοτεχνίας, παρά τις εκτεταμένες φθορές με σημάδια του σπασμένου λαιμού.

Κάστρο Αγιάνη: Το δώρο ενός μνημειώδους αγάλματος

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης Βαν και μόλις 3 χιλιομέτρων από το ιστορικό κάστρο Ayanis, η τοποθεσία έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πλούσια πηγή ιστορικών αντικειμένων.

Μετά την ανακάλυψή του, το άγαλμα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Βαν για αποκατάσταση και περαιτέρω μελέτη.

Η ανασκαφή στο Garibin Tepe, που πραγματοποιήθηκε το 2023 υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, έγινε από μια ομάδα από το Μουσείο Βαν, σε συνεργασία με τον καθηγητή Mehmet Işıklı, αρχαιολόγο από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ataturk, αναφέρει το Turkiye Today.

 «Δεν έχουμε συναντήσει κάτι παρόμοιο»

Ο καθηγητής Işıklı, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ανακάλυψη, δηλώνοντας, «Αυτό είναι ένα μνημειώδες, τρισδιάστατο άγαλμα που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ πριν. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, και μετά από προκαταρκτικές μελέτες, ελπίζουμε να αποκτήσουμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες… Μοιάζει με μια φιγούρα με σκαλιστή βάση, φιλοτεχνημένο κεφάλι, τετράγωνο σώμα σε σχήμα πρίσματος και δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά προσώπου. Φαίνεται μνημειώδες. Το αν αντιπροσωπεύει μια θεϊκή ή βασιλική φιγούρα είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Σκεφτήκαμε ακόμα και το ενδεχόμενο να είναι ένα μεταμοντέρνο άγαλμα!»

Ο καθηγητής Işıklı συνέχισε εξηγώντας ότι το άγαλμα είναι λαξευμένο σε ένα ενιαίο τμήμα βασάλτη και εξαιρετικά φιλοτεχνημένο  – όπως πολλοί προηγούμενοι πολιτισμοί, οι τεχνίτες του πολιτισμού Ουραρτού, ήταν εξαιρετικοί δεξιοτέχνες.

Ανάγλυφο του Ουραντιανού θεού Χάλντι

Ανακαλεί προηγούμενες ανακαλύψεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός αγάλματος λιονταριού που ανακαλύφθηκε το 1995 κατά τη διάρκεια προηγούμενων ανασκαφών διάσωσης.

Ειδική ομάδα από την Άγκυρα θα διενεργήσει λεπτομερή εξέταση για να βοηθήσει στον καθορισμό της ακριβούς έννοιας και του συμβολισμού του αγάλματος.

Με τις προσπάθειες αποκατάστασης να βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μουσείο Βαν, ο καθηγητής Işıklı είναι ενθουσιασμένος με τα νέα δεδομένα, ειδικά καθώς η γλυπτική είναι από τους τομείς που έχουν κατανοηθεί λιγότερο στην ουραρτιανή αρχαιολογία. Στην Ουραρτιανή τέχνη, υπάρχουν πολύ περιορισμένα έργα που σχετίζονται με τις πλαστικές τέχνες, δηλαδή τη γλυπτική. Εργαζόμαστε με λίγα μόνο παραδείγματα. Στο μέταλλο ή την πέτρα, δεν έχουμε πολλά δεδομένα όσον αφορά τη γλυπτική.

Χαρακτηριστικό δείγμα ουραρτιανής τέχνης

“Από αυτήν την άποψη, κομμάτια ενός αντικειμένου που σχετίζεται με ένα άγαλμα λιονταριού έχουν βρεθεί προηγουμένως στην περιοχή ανασκαφής. Φέτος, όμως, συναντήσαμε ένα εύρημα που μας εξέπληξε ιδιαίτερα. Ανακαλύφθηκε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ουραρτιανής πλαστικής τέχνης από βασάλτη”, σχολίασε ο Καθηγητής Işıklı.

Πολιτισμός Ουράρτου: Ένα σημαντικό κεφάλαιο της Ανατολικής Ανατολίας

Ο πολιτισμός Ουραρτού ήκμασε μεταξύ του 9ου και 6ου αιώνα π.Χ., και εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολική Ανατολία, την Αρμενία, και τμήματα του βορειοδυτικού Ιράν.

Με κέντρο γύρω από τη λίμνη Βαν, ο  Ουραρτού δεν έμοιαζε με τους άλλους αρχαίους πολιτισμούς, που αναπτύχθηκαν στο τραχύ ορεινό της τοπίο.

Ένα άλλο άγαλμα του βασιλείου των Ουραρτού, που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των ιστορικών και αρχαιολόγων είναι ένα άλλο ανάγλυφο άγαλμα που απεικονίζει το θεό θύελλα Teisheba, που ανακαλύφθηκε στο Αντιλτσεβάζ, βόρεια της λίμνης Βαν.

Το αρχικό άγαλμα απεικόνιζε την Teisheba να στέκεται πάνω από έναν ταύρο, τοποθετημένη απέναντι από μια άλλη μορφή, με ένα σύμβολο τριπλών δοράτων τοποθετημένο ανάμεσα.

Μια ανακατασκευασμένη εκδοχή αυτού του αγάλματος εκτίθεται αυτήν τη στιγμή στο Καταφύγιο Ιστορικού και Αρχαιολογικού Πολιτισμού Ερεμπούνι στην Αρμενία.

Οι Ουραρτιανοί, στη χειρονακτική εργασία, ήταν αριστοτέχνες λιθοξόοι και μηχανικοί, έχοντας δημιουργήσει όμορφα οχυρά στον πολιτισμό τους. Το 2022, μετά από ένα εύρημα ενός Ουραρτιανού κάστρου στην κορυφή του Kara Dağ, ο αρχαιολόγος καθηγητής Çavuşoğlu, δήλωσε στο Arkeonews, «Αυτή είναι η πρώτη φορά που συναντάμε ένα μνημείο αυτού του ύψους. Μπορώ να πω ότι είναι το πιο σημαντικό  που έχουμε βρει μέχρι τώρα».
enikos.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση