HomeHL-CultureΟ Αντώνιος Μπαρτζιώκας ξεσπά: «Αυτό είναι το χιτώνιο του Μεγάλου Αλέξανδρου»

Ο Αντώνιος Μπαρτζιώκας ξεσπά: «Αυτό είναι το χιτώνιο του Μεγάλου Αλέξανδρου»

Τι αναφέρουν Καθηγητές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυτό που φαντάζει ως η αρχαιολογική ανακάλυψη της χρονιάς (ή της δεκαετίας), ήρθε ατύπως να διαψευστεί από τους επίσημους φορείς, ωστόσο ο Αντώνιος Μπαρτζιώκας, ομότιμος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επιμένει μιλώντας στο Newsbomb.gr ότι οι ερευνές και η ερμηνεία του περί των ευρημάτων στους τάφους της Βεργίνας, έχουν αποκαλύψει κάτι σημαντικό: Τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Επιστημονική διένεξη προκλήθηκε από την ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας του Αντώνη Μπαρτζιώκα περί της ανακάλυψης -ή μάλλον αποκάλυψης- του χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πρόκειται για ένα μωβ βαμβακερό υφαντό γνωστό ως σάραπης, το ένδυμα των Περσών βασιλιάδων, το οποίο υιοθετήθηκε και από τον Μέγα Αλέξανδρο μετά την επικράτησή του έναντι του Δαρείου του 3ου της Περσίας, το οποίο εντοπίστηκε στον Τύμβο 2, ήδη από το 1977. Το υλικό είχε ανακαλυφθεί στο χρυσό οστεοφυλάκιο, μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και το στεφάνι της Βεργίνας με τα χρυσά φύλλα και τα άνθη μυρτιάς, από την ελληνιστική περίοδο.

Όπως ανακοίνωσε η ομάδα του καθηγητή, τα εργαστηριακά πορίσματα επαλήθευσαν την ύπαρξη βαμβακιού και βασιλικής μωβ βαφής, όπως και του χουντίτη, ένα σπάνιο υλικό στην Ελλάδα που καταδεικνύει με ασφάλεια την περσική επιρροή. Η ομάδα λέει ότι εφάρμοσε προηγμένες τεχνικές, όπως φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR), και αεριοχρωματογραφία/φασματομετρία μάζας, για την ταυτοποίηση των συστατικών του υφάσματος.

Μεταξύ των αντικειμένων που ήρθαν στο φως από τον τύμβο, είναι ένα χρυσό διάδημα, ένα σκήπτρο και ένα χρυσό στεφάνι μυρτιάς. Όλα τα ευρήματα αναφέρονται σε ιστορικές πηγές ως τα βασιλικά διακριτικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, η ανακάλυψη της σαράπιδος, είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς πρόκειται για ένα ένδυμα μεγάλης συμβολικής βαρύτητας στα περσικά ανάκτορα.

Η εφαρμογή του χουντίτη, ο οποίος χρησιμοποιούταν για την ικανότητά του να δημιουργεί απαστράπτον λευκό χρώμα, ενισχύει τη θεωρία που λέει ότι, η σάραπης που βρέθηκε στον Τύμβο ΙΙ, ήταν εκείνη που φορούσε ο Μέγας Αλέξανδρος σε επίσημες τελετές.

Ο Αντώνιος Μπαρτζιώκας επιμένει ότι με βάση αυτές τις μελέτες και άλλες ακόμα που έχει εκπονήσει για τη Βεργίνα, ο συγκεκριμένος τάφος πιθανώς να ανήκει στον ετεροθαλή αδελφό του Αλέξανδρου, Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο, και όχι στον Φίλιππο Β, όπως είναι γνωστό μέχρι τώρα. Σημειώνει επίσης ότι η ανακάλυψη της σαράπιδος του Αλεξάνδου, στον Τύμβο ΙΙ της Βεργίνας, υποστηρίζεται επιπλέον από τις αναπαραστάσεις στο διάζωμα του τύμβου.

Σε μία από τις σκηνές που αναπαριστούν κυνήγι, ένας από τους απεικονιζόμενους κυνηγούς, ο οποίος εικάζεται ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, φορά ένα μωβ χιτώνιο με λευκές ρίγες, παρόμοιο με την περιγραφή της σαράπιδος που απαντά σε ιστορικές πηγές.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Field Archaeology.

Ωστόσο, οι επίσημοι φορείς, το υπουργείο Πολιτισμού με άτυπη ενημέρωση σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία βάση στις ανακοινώσεις της επιστημονικής ομάδας του Δρα Αντώνιου Μπαρτζιώκα. «Πρόκειται ωστόσο, για μια ερμηνεία απλώς των ευρημάτων, τα οποία ασφαλώς και είναι γνωστά, και τίποτε περισσότερο».

 «Ψευδείς εντυπώσεις», λέει η Αγγελική Κοτταρίδη

Αναλυτική απάντηση έρχεται από ανάρτηση της αρχαιολόγου και βοηθού του Μανώλη Ανδρόνικου, Αγγελικής Κοτταρίδη, που αναφέρει ότι όλα τα παραπάνω δεν στηρίζονται σε επιστημονικά ευρήματα και δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις.

«O “μεσόλευκος” χιτώνας του Μεγαλέξανδρου που ΔΕΝ βρέθηκε και οι ψευδοεπιστημονικές εμμονές…», αναφέρει αρχικά και προσθέτει «Εμείς ωστόσο πρέπει να παραμείνουμε νηφάλιοι και προσγειωμένοι στα πραγματικά δεδομένα της αρχαιολογικής σκαπάνης!».

«Για να μελετήσει κάποιος αρχαία ευρήματα καταθέτει σχετικό αίτημα στο ΥΠΠΟ και ύστερα από την γνωμοδότηση των αρμοδιων οργάνων (Τοπικά Συμβούλια Μνημείων ή ΚΑΣ) του χορηγείται ή δεν του χορηγείται η άδεια. Ο κ. Μπαρζιώκας δεν κατεθεσε κανένα αίτημα και προφανώς δεν του χορηγήθηκε καμία άδεια για μελέτη των οστών…», επισημαίνει.

«Ο Ισχυρισμός ότι το πορφυρό ύφασμα που βρέθηκε το 1977 στην χρυσή λάρνακα είναι ο περσικός μεσόλευκος βασιλικός χιτώνας του Αλέξανδρου ως Φαραώ (!!!) είναι τόσο λανθασμένος όσο και ο ισχυρισμός ότι το ζαρκάδι στην αριστερή άκρη της τοιχογραφίας είναι μια «περσική γαζέλα»! Κάποιος που κάνει περίπατο στα δάση των Αιγών, με λίγη τύχη, μπορεί και τώρα ακόμη να συναντήσει ζαρκάδια όπως και αγριογούρουνα σαν αυτά της τοιχογραφίας να περιφέρονται ολοζώντανα!», σημειώνει.

newsbomb.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση