Φραγκίσκος Παρασύρης: «Η πραγματικότητα για τον ηλεκτρικό χώρο της Κρήτης»
Αυστηρή κριτική για την ενεργειακή διαχείριση και τις δυσκολίες των τοπικών κοινοτήτων
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Ειδικός Αγορητής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση του ηλεκτρικού χώρου της Κρήτης, ειδικά σε σχέση με το άρθρο 29 του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε ως συνέχεια του προβληματικού νόμου 4821.
Αναδρομή στο ιστορικό και τα σημερινά ζητήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης
Ο Παρασύρης υπενθύμισε ότι από το 2011, είχε τονίσει τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η διαχείριση των ενεργειακών αδειών επέτρεψε σε έναν ιδιώτη επενδυτή να αποκτήσει δικαιώματα σε περιοχές της Κρήτης για τη δημιουργία έργων ΑΠΕ, επενδύοντας σε καλώδιο αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Παρά την παρέλευση δέκα ετών, οι άδειες αυτές δεν είχαν ενεργοποιηθεί μέχρι που ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την κατασκευή του καλωδίου, αναβιώνοντας τα δικαιώματα του επενδυτή.
Έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τα δημοτικά συμβούλια
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες άδειες βρίσκονται πλέον υπό έγκριση στα δημοτικά συμβούλια και στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, όπου οι γνωμοδοτήσεις είναι αρνητικές και οι αντιδράσεις έντονες. Ο Παρασύρης στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης, η οποία αγνοεί τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στις ΑΠΕ, δημιουργώντας, όπως τόνισε, μια εικόνα «δαιμονοποίησης» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Κορεσμένος ηλεκτρικός χώρος και αποκλεισμός των Δήμων και Ενεργειακών Κοινοτήτων
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Παρασύρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραχώρησε τη μισή χωρητικότητα του καλωδίου σε μία εταιρεία και την άλλη μισή σε μια δεύτερη, αφήνοντας τους δήμους, τις Ενεργειακές Κοινότητες και τους μικρούς αυτοπαραγωγούς χωρίς δυνατότητα αξιοποίησης του ηλεκτρικού χώρου. «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον κορεσμένο ηλεκτρικό χώρο της Κρήτης», υπογράμμισε, καταγγέλλοντας την αδυναμία των δήμων να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και να συμμετάσχουν στην παραγωγή ενέργειας, ενώ καλούνται παράλληλα να στηρίξουν τις επενδύσεις των μεγάλων ιδιωτών.