Ανακαλύφθηκε βυζαντινός ναός σε αρχαία ελληνική πόλη
Το κανάλι άρδευσης που ονομαζόταν το «νερό της εκκλησίας»
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Προύσσα προς Υππίω Prusias ad Hypium, εξακολουθούν να φέρνουν στο φως ιστορικούς θησαυρούς στο αρχαίο θέατρο της πόλης της Βυθινίας. Οι ανασκαφές, διεξάγονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Ντούζτζε, όπου αποκαλύφθηκαν ένα αρχαίο σύστημα υποδομής και μια εκκλησία της Βυζαντινής εποχής.
Η αρχαία πόλη, η Προύσσα προς τω Υππίω Ποταμώ στην αρχαία Βυθινία, είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, ενώ τα πρόσφατα ευρήματα αποτελούν ορόσημο στην ανακάλυψη του παρελθόντος του θεάτρου.
Μία αρχαία υποδομή αποκαλύπτει ένα εξελιγμένο σύστημα ύδρευσης
Στη διάρκεια ανασκαφών γύρω από το κτίριο, στη νότια πλευρά, αποκαλύφθηκε μία αλληλουχία από πήλινους αγωγούς, οι οποίοι σχημάτιζαν ένα περίπλοκο σύστημα υποδομής.
Σύμφωνα με τον Ihsan Aslan, διευθυντή του μουσείου Konuralp, οι αγωγοί αυτοί εκτείνονται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, σχηματίζοντας πολλά κανάλια. Οι μεγαλύτεροι και πιο στιβαροί αγωγοί, πιθανόν να εξυπηρετούσαν κάποιο μικρότερο, οικιστικό κτίριο.
Ο Aslan σημείωσε πως, το θέατρο σταμάτησε να λειτουργεί, τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. και πιστεύεται ότι, το σύστημα των αγωγών χρησιμοποιήθηκε σε μια νέα κατασκευή γύρω από το θέατρο την περίοδο αυτή.
Εντυπωσιακός τύμβος 2.300 ετών ανακαλύφθηκε τυχαία σε πάρκινγκ νοσοκομείου – Τι αποκαλύπτει για τις ταφικές πρακτικές αρχαίου πολιτισμού
Εμπλουτίζοντας το ενδιαφέρον, εκτός από την ανακάλυψη του συστήματος ύδρευσης, που ρίχνει φως στις ιστορικές εξελίξεις της Προύσσας προς Υππίω, στην περιοχή ανακαλύφθηκε μία βυζαντινή εκκλησία που ανάγεται στην ίδια περίοδο.
Ο Aslan εξήγησε ότι, η εκκλησία έχει αψιδωτό σχέδιο που εκτείνεται από ανατολικά προς τα δυτικά, ενώ ο νότιος τομέας της κατασκευής, φέρει σημάδια φθοράς.
Τώρα, η ανασκαφή έχει εστιάσει στο μοναστήρι, όπου οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να σημειώνουν πρόοδο.
Ανακαλύπτοντας και πάλι «το νερό της εκκλησίας»: Η αναστήλωση ενός αρχαίου καναλιού
Εκτός από την εκκλησία και την υποδομή, ανιχνεύτηκε από την πλαγιά του θεάτρου σ’ ένα παρακείμενο σιντριβάνι, και ένα κανάλι νερού που είχε ανακαλυφθεί προγενέστερα, το οποίο ονομαζόταν «Νερό της Εκκλησίας».
Το κανάλι συνδέεται με μία φυσική πηγή και παρείχε πόσιμο νερό στην περιοχή, πριν από αιώνες. Τώρα, καταστρώνονται σχέδια για την αναστήλωση της αρχαίας πηγής του νερού και την επανασύνδεσή της με το σύγχρονο σιντριβάνι, αναβιώνοντας έναν σύνδεσμο με το παρελθόν της περιοχής.
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Προύσα προς Υππίω, εμβαθύνουν την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας της περιοχής, ενώ τονίζει τη διαχρονική σημασία των αρχαιολογικών ανασκαφών από την Τουρκία.
Τα ευρήματα του χώρου, μαρτυρούν την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιάς της αρχαίας Μικράς Ασίας.