Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις
Βαριά πρόστιμα σε όσους καθυστερούν τους φορολογούμενους
«Μαστίγιο και καρότο» στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τη Δευτέρα.
Κεντρική θέση στο νέο πλαίσιο αναμφίβολα έχει το χρονικό παράθυρο, εντός του οποίου θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση τους άπαντες, δηλαδή μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εισοδηματίες, επαγγελματίες ακόμα και επιχειρήσεις. Το “παράθυρο” αυτό θα ανοίγει στις 15 Μαρτίου και θα κλείνει στις 15 Ιουλίου κι όπως διαμηνύουν αρμοδίως από το ΥΠΕΘΟ, μπαίνει τέλος στο γαϊτανάκι των παρατάσεων. Οι «καμπάνες»
Αναγκαία προϋπόθεση για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, είναι να έχει εγκαίρως το Taxis στη διάθεση του όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση των ειδικών κωδικών του Ε1, που σχετίζονται με τα εισοδήματα αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.
Όπως έχει δείξει, όμως, η εμπειρία- ειδικά την περσινή χρονιά- πολλά δεδομένα φτάνουν με καθυστέρηση, δηλαδή πολύ μετά το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά και με πολλά σφάλματα ή παραλείψεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων. Αποτέλεσμα; Χαμένες εργατώρες για τους λογιστές- φοροτεχνικούς και μπόλικη ταλαιπωρία ή ακόμα και πρόσθετοι φόροι για τους φορολογούμενους.
Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αποφασισμένο να βάλει τέλος σε αυτό το πάρτι ανευθυνότητας, προβλέποντας πρόστιμα όχι μόνο για τους δημόσιους φορείς, αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που οφείλουν να αποστέλλουν σε ετήσια βάση στοιχεία, τα οποία “ανεβαίνουν” από το Taxis στον Πίνακα 4Δ για τα εισοδήματα και στον Πίνακα 5 για τα τεκμήρια. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, επί της ουσίας μιλάμε κυρίως για τις τράπεζες, που οφείλουν να στέλνουν στοιχεία για τους τόκους καταθέσεων, οι οποίοι δηλώνονται στους κωδικούς 667- 668 και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που πρέπει να ενημερώνουν το Taxis για τις δαπάνες διδάκτρων, οι οποίες προσυμπληρώνονται και δηλώνονται στον κωδικό 769.
Αν αυτά τα στοιχεία δεν αποστέλλονται εγκαίρως ή έχουν λάθη, θα πέφτουν στο νομικό πρόσωπο “καμπάνες” πολύ πάνω από 2.500 ευρώ, με κλιμάκωση ανάλογη του χρόνου καθυστέρησης και των σφαλμάτων. Ανάλογο ποινολόγιο προβλέπεται και για τους φορείς του Δημοσίου, μόνο που εδώ τα πρόστιμα θα είναι προσωποποιημένα. Συγκεκριμένα, θα καθοριστούν τα ευθυνόμενα πρόσωπα του κάθε φορέα του Δημοσίου, τα οποία εγγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό Μητρώο που συστήνεται και τηρείται στην ΑΑΔΕ. Τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι 2.500 ευρώ σε περιπτώσεις μη εγγραφής, μη αποστολής στοιχείων, διαβίβασης εσφαλμένων στοιχείων, ενώ προβλέπεται όμοιο πρόστιμο και στον Διοικητή και τον αρμόδιο Υποδιοικητή της ΑΑΔΕ, αν δεν έχουν έτοιμο εγκαίρως το Μητρώο για την εγγραφή των φορέων.
Η καταβολή του φόρου
Αυτό που δεν αλλάζει είναι αφενός ότι ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 δόσεις, αφετέρου ότι η 1η δόση θα πληρώνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου κάθε έτους.
Το «καρότο» για όσους σκέφτονται ή συνηθίζουν να πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο τους, είναι ότι όσο πιο νωρίς υποβάλλουν τη δήλωση τους, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση θα έχουν. Ειδικότερα:
4% για όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 30 Απριλίου
3% για όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 15 Ιουνίου
2% για όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 15 Ιουλίου
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχει ολοκληρωθεί η προσυμπλήρωση των δηλώσεων από τις πρώτες ημέρες που θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν την έκπτωση του 4%.