Στη Βουλή οι αντιδράσεις από την Εστίαση για τη συλλογή στοιχείων συναλλαγών από το 2019
Ερώτηση των βουλευτών ΠΑΣΟΚ, Ελένης Βατσινά και Κατερίνας Σπυριδάκη
Τις αντιδράσεις από τον κλάδο της εστίασης για την νέα υποχρέωση συγκέντρωσης και υποβολής στοιχείων συναλλαγών μεταφέρουν στη Βουλή οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ, Ηρακλείου Ελένη Βατσινά και Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη.
Σε ερώτηση που συνυπογράφουν, προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνουν πως οι επαγγελματίες της εστίασης κρίνουν πρακτικά ανεφάρμοστη την απαίτηση συγκέντρωσης στοιχείων από τις χρήσεις 2019, 2021, 2022, 2023 και 2024, δεδομένου ότι «οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν τηρούσαν αναλυτική καταγραφή των συναλλαγών με POS πριν το 2023, όταν και δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση».
Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, πέρα από την πρακτική δυσκολία στη συλλογή των στοιχείων αυτών, «η διαδικασία αντιστοίχισης των συναλλαγών POS με τις αποδείξεις της αμειακής μηχανής απαιτεί σημαντικούς πόρους, τόσο σε χρόνο όσο και σε κόστος, που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να διαθέσουν».
Την ανησυχία αυτή εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή του προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την ΑΑΔΕ, ενώ αντιδράσεις έχουν εκφραστεί και στον νομό Λασιθίου μέσω και του προέδρου του Επιμελητηρίου Λασιθίου, του Συλλόγου Καφέ Εστίασης Ιεράπετρας και άλλων εκπροσώπων του κλάδου.
Με βάση όλα τα παραπάνω, Βατσινά και Σπυριδάκη ρωτούν τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αναθεώρηση ή παράταση της υποχρέωσης συλλογής και υποβολής των στοιχείων συναλλαγών για τα έτη 2019-2024, αν προτίθεται η ΑΑΔΕ αφενός να εκδώσει σαφή εγκύκλιο με οδηγίες για τη διαδικασία κι αφετέρου να προχωρήσει σε ρεαλιστική παράταση των προθεσμιών, αλλά και αν υπάρχει σχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών διασταύρωσης στοιχείων μεταξύ POS και ταμειακής μηχανής.
Τέλος οι δύο βουλευτές ρωτούν επίσης τον Υπουργό ποια είναι εν γένει τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης, οι οποίες ήδη πλήττονται από το υψηλό κόστος λειτουργίας και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.