HomeΚΡΗΤΗΔήμος Βιάννου: Έκτακτη σύσκεψη με κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης για τη λειψυδρία

Δήμος Βιάννου: Έκτακτη σύσκεψη με κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης για τη λειψυδρία

Στο επίκεντρο η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αγροτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δήμο Βιάννου, με θέμα το φαινόμενο της λειψυδρίας και την αντιμετώπιση του, μιας και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, με τις επιπτώσεις του να είναι εμφανείς στις καλλιέργειες της περιοχής που έχουν καταστραφεί.

Στη σύσκεψη με το Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη που έγινε παρουσία των αντιδημάρχων κ. Χαράλαμπου Κονδυλάκη και κ.  Μανόλη Αγαπουλάκη, μετείχε κλιμάκιο, το οποίο αποτελείτο από τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κ. Σταύρο Τζεδάκη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Ποιότητας Ζωής Υπαίθρου κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιάννη Ζηδιανάκη, το Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκο Δασκαλάκη και τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ κ. Μύρωνα Χιλετζάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, με τον κ. Μπαριτάκη να ενημερώνει πλήρως τους μετέχοντες για την καταστροφή που έχουν υποστεί κυρίως τα ελαιόδεντρα στην ανατολική πλευρά του Δήμου και συγκεκριμένα στις περιοχές: Αμιρά, Βαχο, Βαχουδιανο Ξερόκαμπο, Λατόμια, Ακόμια, Πεύκο, Άγιο Βασίλειο, Καλαμι και Ψαρή Φοράδα.

Ο Δήμαρχος Βιάννου έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών, τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο και για τις επόμενες, προκειμένου να μπορέσουν να μπουν σε παραγωγική διαδικασία τα ελαιόδεντρα.

«Η ενίσχυση των παραγωγών είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά, αλλά και για τις επόμενες, καθώς οι επιπτώσεις από την λειψυδρία στα δέντρα, θα επηρεάσουν και τις μελλοντικές ελαιοπαραγωγικές περιόδους. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη στήριξη των αγροτών για να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της εγκατάλειψης των καλλιεργειών στο μέλλον. Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της λειψυδρίας, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαριτάκης.

Στο τραπέζι της συζήτησης από το Δήμαρχο Βιάννου, έπεσε το θέμα της απώλειας εισοδήματος, της λήψης μέτρων στήριξης, καθώς και η ύπαρξη ενός σχεδίου που θα αφορά όλη την Κρήτη και θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να αξιοποιηθεί το νερό που υπάρχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είτε με εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, είτε με μικροφράγματα και λιμνοδεξαμενές, είτε με κομβικής σημασίας παρεμβάσεις, όπως η αξιοποίηση του νερού του Αναποδάρη ποταμού που σήμερα καταλήγει στη θάλασσα.

Από την πλευρά του κλιμακίου τοποθετήθηκε αρχικά ο κ. Τζεδάκης, ο οποίος είπε πως η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζει το πρόβλημα και θα «τρέξει» τις διαδικασίες, προκειμένου να ενημερωθούν τα αρμόδια Υπουργεία με όλα αυτά τα στοιχεία, πιέζοντας για την υλοποίηση ενός προγράμματος στήριξης των παραγωγών και οικονομικής ενίσχυσης τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις όλων των παρευρισκόμενων, με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ να επισημαίνει πως η Υπηρεσία καταγράφει όλα τα δεδομένα που αφορούν το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι περιοχές με τη λειψυδρία και την ανομβρία, προκειμένου να είναι σε θέση, όταν του ζητηθεί να δώσει με πλήρη τεκμηρίωση τα στοιχεία, για τυχόν χορήγηση αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

Κοινή διαπίστωση όλων των πλευρών ήταν πως οι αγρότες που πλήττονται από το φαινόμενο της έλλειψης νερού πρέπει να αποζημιωθούν, για την απώλεια του εισοδήματος, ώστε να έχουν ένα κίνητρο για να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση