«Σαφάρι» για την εύρεση κατοικίας στο Ρέθυμνο με τα ενοίκια στα ύψη
Σε αδιέξοδο φοιτητές, εργαζόμενοι και οικογένειες
Ακόμη και τώρα, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, φοιτητές βρίσκονται στον “αέρα” ψάχνοντας εναγωνίως στέγη στο Ρέθυμνο. Τα τηλέφωνα των μεσιτών χωρίς υπερβολή “χτυπούν” όλη μέρα. Οι ενδιαφερόμενοι ευελπιστούν ότι με το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, ενδεχομένως να αδειάσουν και να διατεθούν προς ενοικίαση, έστω και για μερικούς μήνες, διαμερίσματα.
Οι τιμές, βεβαίως, εξακολουθούν κι είναι “τσουχτερές”. Για μία γκαρσονιέρα, βάση εκκίνησης και διαπραγμάτευσης είναι τα 350 ευρώ, αναλόγως πάντα με την περιοχή και την κατάσταση του ακινήτου. Υπάρχουν, ωστόσο, και εξαιρέσεις: ιδιοκτήτες διατηρούν τιμές στα προ στεγαστικής κρίσης επίπεδα, βγάζοντας στη “βιτρίνα” σπίτια σχετικά καινούργια και μάλιστα πλησίον του κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου. Τα μισθώματα σε αυτές τις περιπτώσεις κυμαίνονται από 260 έως 280 ευρώ, φαινόμενο ναι μεν σπάνιο, αλλά αξιοπρόσεκτο.
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται και κάτι άλλο: η (επι)στροφή από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση, εξέλιξη που διευρύνει κάπως τη γκάμα των επιλογών σε ακίνητα.
Ακόμη κι έτσι, όμως, το κόστος των ενοικίων δεν αποκλιμακώνεται.
Δυσκολίες για εργαζόμενους, νέα ζευγάρια και οικογένειες
Άνθρωποι της αγοράς βλέπουν ως μόνη διέξοδο, διπλή κιόλας, την κατασκευή των φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου και την επέκταση του σχεδίου πόλης. Σε αυτή την άποψη επιμένει σταθερά και ο κτηματομεσίτης Αντώνης Πάγκαλος, θεωρώντας την ως τη πλέον βιώσιμη λύση με μακρόπνοη προοπτική.
Σοβαρό πρόβλημα ανεύρεσης κατοικίας αντιμετωπίζουν, ούτως ή άλλως, εργαζόμενοι – ενδεικτικά γιατροί και εκπαιδευτικοί- που απομακρύνονται από το Ρέθυμνο μόλις δουν τις τιμές των ενοικίων, καθώς και νέα ζευγάρια. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οικογένειες με παιδιά λόγω του υψηλού κόστους ζωής: για ένα οίκημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, χρειάζονται σχεδόν 800 ευρώ το μήνα! Στην εξίσωση δεν μπαίνουν καν τα υπόλοιπα πάγια έξοδα.
Σταθερό, πάντως, παραμένει το ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, από τουρίστες που ψάχνουν και θέλουν να βρουν μία σταθερή βάση για να διαμένουν ένα ορισμένο διάστημα του έτους, στο Ρέθυμνο.
Χτίζουν σταθερά βίλες
Την οικοδομική δραστηριότητα, άρα και την ανέγερση νέων σπιτιών, έχουν “φρενάρει” σε μεγάλο βαθμό τα οικοδομικά υλικά, που λόγω πολέμου αυξήθηκαν πάνω από 10% μέσα σε μία πενταετία.
“Οι δύο και τρεις οικοδομές που θα γίνουν, γύρω – γύρω, δεν αρκούν για την κάλυψη της ζήτησης” και σίγουρα δεν συνιστούν ανάπτυξη, επισημαίνει στην “Κ.Ε” ο κτηματομεσίτης Κώστας Σαριδάκης. Επιβεβαιώνει ακόμα τα ρεπορτάζ που παρουσιάζουν το Ρέθυμνο ως μία απ’ τις περιοχές με τα ακριβότερα μισθώματα, αλλά και την υψηλή ζήτηση σε μικρά διαμερίσματα (γκαρσονιέρες και δυάρια).
Σε αντίθεση με τις πολυκατοικίες, πιο εύκολα και τακτικότερα χτίζονται βίλες από ιδιώτες που τις μετατρέπουν σε τουριστικά καταλύματα, δημιουργώντας κι εξασφαλίζοντας μία σίγουρη πηγή εσόδων.
Τα εμπόδια, γραφειοκρατικής – κι όχι μόνο- φύσεως, για την κτηματαγορά παραμένουν αρκετά – κάποια καλώς ή κακώς είναι και ανυπέρβλητα.
Η εκτός σχεδίου δόμηση έχει σταματήσει, κι όπως θα παρατηρήσει ο κ. Σαριδάκης ως αντιστάθμισμα αναφύεται η επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οικόπεδα για μπορέσει να οικοδομήσει ο κόσμος.