ΣΥΡΙΖΑ: «Κάρτα μέλους» με 20 ευρώ για τις εκλογές μελών
Αντιδράσεις για τυχόν άρση του αποκλεισμού Κασσελάκη
Με νέο επεισόδιο επέστρεψε χθες η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς δυναμική και χρήματα αναζητά να καταγράψει ενόψει της εσωκομματικής αναμέτρησης αυτή τη φορά, η Κουμουνδούρου.
Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο που εστάλη από τα κεντρικά, δηλαδή την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) προς τις κατά τόπους Νομαρχιακές οργανώσεις προβλέπεται «η έκδοση κάρτας μέλους του κόμματος, με ετήσιο ποσό συνδρομής ύψους 20 ευρώ ή εξαμηνιαίου ποσού συνδρομής 10 ευρώ» ως ένα βήμα «ολοκλήρωσης του Μητρώου, προώθησης της ψηφιοποίησης του κόμματος και έμπρακτης οικονομικής ενίσχυσης, με την ταυτόχρονη τακτοποίηση του ζητήματος των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών για τη συμμετοχή στις εκλογικές μας διαδικασίες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για «καμπάνια απόκτησης κάρτας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ενώ οι κάτοχοι της Κάρτας Μέλους θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές των συνέδρων, χωρίς να καταβάλλουν το ποσό των 2 ευρώ.
Εκλογές μιας ημέρας
Πρωτίστως, όμως, στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ότι «οι εκλογές στις ΟΜ για την ανάδειξη των συνέδρων θα διεξαχθούν στις 2 ή 3 Νοεμβρίου 2024, δηλαδή ορίζεται μόνο μία ημέρα», ενώ δικαίωμα ψήφου (εκλέγειν και εκλέγεσθαι), έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και όσοι/ες έχουν εγγραφεί στις ΟΜ ή στον isyriza μέχρι την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024.
Στην πράξη, η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται ήδη για το επικείμενο συνέδριο, όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο, αναθερμαίνοντας μέσω της Κάρτας Μέλους τη σχέση της με την παραδοσιακή βάση. Μάλιστα, για ορισμένα στελέχη η κατοχή της «Κάρτας Μέλους» συνιστά μια πρώτη προσέγγιση της κοινωνικής δυναμικής του κόμματος, σε μια στιγμή που καταγράφει σταθερά μονοψήφια -και πλέον δραματικά- ποσοστά, αγγίζοντας μόλις το 6,5% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO.
Παράθυρο επιστροφής Κασσελάκη
Μπροστά σε αυτή τη φθορά, παράθυρο άρσης του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε, με μια αποστροφή του, ο γνωστός αρθρογράφος και σταθερός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός. Όπως ανέφερε ο κ. Καρτερός «εκείνο τον αποκλεισμό, που είναι και νόμιμος και ηθικός, αλλά είναι συζητήσιμο αν συμβάλει στο κλίμα ψυχραιμίας που χρειάζεται σήμερα, δεν τον ξανασκέφτονται;», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των «87», δηλαδή της «φρουράς Τσίπρα», τα μέλη της οποίας δηλώνουν με την σειρά τους πως «θα γίνει, ό,τι χρειαστεί», προκειμένου ο πρώην πρόεδρος του κόμματος να μην μπορεί να μετάσχει στον εσωκομματικό στίβο.
Πάντως, η εσωκομματική κόντρα καλά σοβεί, καθώς στελέχη της πλειοψηφίας δεν σταματούν να εγκαλούν τον Στέφανο Κασσελάκη για απόπειρα ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, «προετοιμασία για άλλο κόμμα» χαρακτήρισε ο Γιώργος Τσίπρας την ενοικίαση γραφείων από τον Στέφανο Κασσελάκη προσθέτοντας για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί να κάνει όση περισσότερη ζημιά μπορεί στο κόμμα και ό,τι μπορεί να πάρει φεύγοντας». Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο κ. Τσίπρας, «ο κ. Κασσελάκης εξ αρχής ήθελε να κάνει ένα δικό του κόμμα, του οποίου να είναι αρχηγός. Προφανώς είναι προτιμότερο από το να στήσεις κάτι εξαρχής, που δεν θα μπορούσε άλλωστε να βρει, κάτι έτοιμο, ένα κέλυφος κόμματος δηλαδή, με brand name, με την κομματική χρηματοδότηση, με τα κτήρια, με οτιδήποτε άλλο. Τα βρήκε στον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που θέλει να διώξει όλους τους άλλους».
Στο δρόμο για δημοψήφισμα
Την ίδια ώρα, πεπεισμένος ότι οι «87» θα αναβάλλουν το συνέδριο του κόμματος, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου, φέρεται ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ετοιμάζεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να ζητήσει εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Συνεχίζοντας τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, ο κύριος Κασσελάκης προετοιμάζεται να καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές, αν τελικά χρειαστεί, με επίδικο την άρση της μομφής εναντίον του, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος, στις εσωκομματικές εκλογές. Με το επιτελείο του να οργανώνει τα νέα του γραφεία, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αύριο συνάντηση με τους εθελοντές που δήλωσαν διαθεσιμότητα στο odikosmassyriza.gr στον Ταύρο, στην διεύθυνση Κυδωνιών 2-4, όπου στεγάζεται πλέον το στρατηγείο του.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κασσελάκης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους εθελοντές και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, όπως έχει πράξει και με τα μέλη του κόμματος στα γραφεία της Κουμουνδούρου, ανοίγοντας τις πόρτες του νέου χώρου εργασίας που έχει επινοικιάσει, για τις ανάγκες των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, έμφαση στα νέα μέλη δίνει και η πλευρά του υποψήφιου [ροέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος εγκάλεσε τον κύριο Κασσελάκη ότι «θυματοποιείται για να αναδειχθεί προσωπικά, ενώ το θύμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». «Ζητήσαμε προσφυγή στη βάση με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων χωρίς μομφή. Για να αλλάξουμε σελίδα χωρίς μομφή, χωρίς αποκλεισμό, για να μην υπάρχει αυτή η σκοτεινή σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί; Γιατί έκανε τραγικά πολιτικά λάθη» τόνισε ο κύριος Φάμελλος, λέγοντας πως «μην αλλάξουμε την ιστορία, διότι η πλευρά του προηγούμενου προέδρου προσπαθεί να ξεχάσουμε τι έχει γίνει. Εξαιτίας τραγικά λανθασμένων επιλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε… Μαύρα ταμεία; Διαπλοκή στο κόμμα; Αν είναι δυνατόν. Μεγάλα λάθη τα οποία έχουν ακόμα αποτύπωμα».
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής περιοδεύει αυτές τις ημέρες και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, ο οποίος επέλεξε να πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα ομιλία στο Περιστέρι, σχεδόν ταυτόχρονα με αυτή του Αλέξη Τσίπρα, στον Πειραιά. Ο κ. Πολάκης θα μιλήσει στο Δημαρχείο Περιστερίου, στην οδό Καραθεοδωρή 1, απέναντι από το σταθμό του Μετρό. «Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά, με στόχο την ενότητα και την ενδυνάμωση του κόμματος για μια #έντιμη Ελλάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, τη στιγμή που οργανώνει τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας του.
Μηνύματα μέσω Βρυξελλών έστειλε χθες για την προεκλογική κούρσα του ΣΥΡΙΖΑ και ο υποψήφιος πρόεδρος, Νικόλας Φαραντούρης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο – και ενώπιον του τέως πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα- για τα «καρτέλ στην Ελλάδα». Στην τοποθέτησή του, «Ναι σε κοινή φορολογική & βιομηχανική πολιτική, όχι σε απορρύθμιση αγοράς και εργασιακών σχέσεων και έλεγχο των καρτέλ σε αγορές όπως η Ελλάδα», αιτήθηκε ο κ. Φαραντούρης.