Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μαρμάρινο αγαλματίδιο ηλικίας 4.500 ετών σε αρχαία ελληνική πόλη
Μοιάζει με αγάλματα που βρέθηκαν στην Τροία
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αγαλματίδιο μίας θεάς, το οποίο χρονολογείται πριν 4.500 χρόνια. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια επιφανειακών ερευνών που διεξάγονταν στην κοιλάδα Bakırçay κοντά στην αρχαία πόλη της Περγάμου.
Η αρχαία Πέργαμος, στην περιοχή της Σμύρνης, θεωρείται ότι ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του αρχαίου κόσμου. Υπήρξε η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Περγάμου, το οποίο ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ.
Η Πέργαμος ξεχωρίζει για το σημείο όπου είναι χτισμένη, σε έναν απότομο λόφο. Ανάμεσα στις επιβλητικές δομές της, είναι ο Ναός του Τραϊανού, αφιερωμένος στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τραϊανό.
Η Πέργαμος, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά ως Πολυεπίπεδο Πολιτιστικό Τοπίο, φιλοξενεί σημαντικά ιστορικά μνημεία, όπως το Ασκληπιείο, όπου εφαρμόστηκε μία από τις πρώτες μεθόδους ψυχοθεραπείας στον κόσμο, και η Κόκκινη Βασιλική, η οποία είναι μία από τις επτά εκκλησίες που αναφέρονται στη Βίβλο.
Πώς ανακαλύφθηκε το αγαλματίδιο
Στη διάρκεια μιας επιφανειακής μελέτης που διεξήγαγε μια ομάδα από το γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με Τούρκους εμπειρογνώμονες, ανακαλύφθηκε το μαρμάρινο αγαλματίδιο μιας θεάς, ύψους 4.5 εκατοστών, το οποίο ανάγεται στην Εποχή του Χαλκού και θεωρείται τμήμα ενός προϊστορικού συστήματος πίστης.
Ο επικεφαλής των ανασκαφών και πρόεδρος του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, καθηγητής Felix Pirson, είπε ότι «το σχεδόν 4.5. εκ. μαρμάρινο αγαλματίδιο το οποίο βρήκαμε σε ύψωμα, είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη της φετινής χρονιάς. Χρονολογείται πριν από περίπου 4.5000 χρόνια. Το αγαλματίδιο από μάρμαρο αναπαριστά έναν άνθρωπο. Δεν έχει πολλές λεπτομέρειες. Μοιάζει περισσότερο με έργο σύγχρονης τέχνης. Πιστεύουμε ότι, το ειδώλιο αυτό σχετίζεται με κάποιο λατρευτικό σύστημα της Εποχής του Χαλκού. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπαριστά μια θεά ή τον ιδρυτή εκείνης της περιοχής».
Και συνέχισε: «Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα. Ωστόσο καταλαβαίνουμε ότι είχε ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους της εποχής. Το αγαλματίδιο που βρήκαμε είναι παρόμοιο με εκείνα από την Τροία. Αυτή η αρχική ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για εμάς, διότι δείχνει πόσο προηγμένος ήταν ο πολιτισμός σε αυτή την περιοχή».
«Γενικά, δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για την προϊστορική περίοδο της Δυτικής Ανατολίας. Γνωρίζουμε καλά την Τροία, αλλά είχαμε πολύ λίγες πληροφορίες για ολόκληρη την πεδιάδα Bakırçay. Μια τέτοια ανακάλυψη έχει καταστεί πολύ σημαντική για την περιοχή αυτή. Αυτό το αγαλματίδιο αποδεικνύει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι απλώς μια φτωχή γεωργική περιοχή, αλλά μάλλον ένας τόπος προηγμένου πολιτισμού», σημείωσε ο Felix Pirson.
Ο καθηγητής Güler Ateş, από το πανεπιστήμιο Celal Bayar, της πόλης Μανίσα και, υποδιευθυντής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη, ανέφερε ότι, το αγαλματίδιο δείχνει πως είναι τμήμα μιας συγκεκριμένης θρησκευτικής «γεωγραφίας» στην Πέργαμο και τα περίχωρα. Όπως εξήγησε στην Τροία έχει ανακαλυφθεί ένα παρόμοιο αγαλματίδιο σημειώνοντας: «Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αγαλματίδια που βρίσκονται στη Δυτική Ανατολία. Η σημασία του για εμάς έγκειται στο γεγονός ότι, στην Πέργαμο και τη γύρω περιοχή, δεν έχει ανακαλυφθεί ξανά τέτοιο αγαλματίδιο. Άρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό», υπογράμμισε ο καθηγητής.