HomeHL1-CultureΟ πολιτισμός της νότιας Ιταλίας στο επίκεντρο της νέας έκθεσης του Μουσείου Ακρόπολης

Ο πολιτισμός της νότιας Ιταλίας στο επίκεντρο της νέας έκθεσης του Μουσείου Ακρόπολης

Μια έκθεση για τον πολιτισμό που συνάντησαν οι Έλληνες από την Πελοπόννησο και τη νησιωτική αρχαία Ελλάδα στα μεγάλα ταξίδια τους με σκοπό την εγκατάσταση στη γη της Ιταλίας και της Σικελίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει από τις 18 Οκτωβρίου 2024 έως και τις 26 Ιανουαρίου 2025 την έκθεση «Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata – Θησαυροί που έρχονται στο φως» στην αίθουσα των περιοδικών του εκθέσεων.

Πρόκειται για τον καρπό συνεργασίας πολλών επιστημόνων που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αναδείξουν τον πολιτισμό μιας περιοχής στη νότια άκρη της Ιταλίας, στο κέντρο του κόλπου του Τάραντα, της Οινωτρίας γης, γνωστής σήμερα ως Basilicata.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 300 αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Σκιρίτιδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Μεταποντίου και των Εθνικών Μουσείων της Matera, τα περισσότερα από τα οποία φυλάσσονταν στις αποθήκες και έτσι, μέχρι τώρα, ήταν «αόρατα».

Η άγνωστη ομορφιά του πολιτισμού της Basilicata έρχεται στο φως μέσα από αντικείμενα που περιγράφουν στον επισκέπτη τον πολιτισμό που συνάντησαν οι Έλληνες από την Πελοπόννησο ή τη νησιωτική αρχαία Ελλάδα στα μεγάλα ταξίδια τους με σκοπό την εγκατάσταση στη γη της Ιταλίας, κυρίως στο μέρος που ονομάστηκε «Μεγάλη Ελλάδα».

Τα αντικείμενα αυτά δεν είναι ευρήματα που προέρχονται από τον δημόσιο χώρο ή από ιερά αλλά αποτελούν δείγματα επίδειξης χλιδής, οπότε παραπέμπουν σε έθιμα που συνηθίζονται σε ελληνικούς χώρους και σε περιοχές που αντιστοιχούν σε ελληνικούς οικισμούς της ιταλικής χερσονήσου.

Στις προθήκες της έκθεσης πρωταγωνιστούν αντικείμενα-κατάλοιπα από ταφές γυναικών και ανδρών, προσωπικά αντικείμενα που εναπόθεσαν οι κηδευτές τους, συγγενείς και φίλοι, για να τους συντροφεύσουν στο μεγάλο ταξίδι στον Άδη και φανερώνουν στοιχεία της ψυχοσύνθεσής τους, των σχέσεων και του τρόπου ζωής τους. Πρόκειται για έργα του πρώιμου πολιτισμού της Basilicata αλλά και του κατοπινού, που σχετίζονται με τους Έλληνες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Ο αποσπασμένος σκελετός γυναίκας με τα διακοσμητικά στοιχεία Α’ μισό 8ου αι. π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Σιρίτιδας

Είναι αυτά που σήμερα μας φανερώνουν καθαρά τον τρόπο ταφής και τα σχετικά έθιμα: καύση, όπως εντοπίστηκε στην τεράστια νεκρόπολη κοντά στην πόλη της Ματέρα στον λόφο του Timmari, ή ενταφιασμός, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στις ακτές της περιοχής.

Από τα πιο σημαντικά συνοδευτικά αντικείμενα των νεκρών είναι τα πρώιμα μεταλλικά τεχνουργήματα, όχι μόνο τα όπλα αλλά, κυρίως, η χάλκινη σκευή των ενδυμάτων και τα κοσμήματα των γυναικών: περιδέραια από σφαιρικές χάντρες ή χάντρες από ήλεκτρο, πόρπες, κυλινδρικά δαχτυλίδια, ζώνες από λεπτά ελάσματα. Αυτή η επίδειξη πλούτου κατά τη διάρκεια των ταφικών τελετών αντανακλούσε όχι μόνο το κύρος των τεθνεώτων αλλά και τη δύναμη των οίκων τους, δεδομένου ότι αυτά αποσύρονταν για πάντα. Τα χάλκινα, κυρίως, γυναικεία κοσμήματα συγκρίνονται με ανάλογα από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Μακεδονία, τις Αιγές (Βεργίνα) συγκεκριμένα, και παραπέμπουν σε μετακινήσεις πληθυσμών όχι μόνο κατά ομάδες αλλά και μέσω εμπορικών σχέσεων και επιγαμιών.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία κεραμικών όχι τόσο κατά την πρώιμη φάση (11ος-8ος αι. π.Χ.) όσο κατά τον 8ο, 7ο και 6ο αι. π.Χ., εισηγμένη ή με επιρροές από νησιωτικά κέντρα του Ιονίου, την Πελοπόννησο (Κόρινθος) ή τις Κυκλάδες (κυρίως Πάρος και Νάξος). Στη δεύτερη αυτή φάση ξεχωρίζουν ομάδες αντικειμένων από διάφορα μέρη της Basilicata, λ.χ. από το Chiaramonte, περιοχή όπου φαίνεται να συγκεντρώνονται διαφορετικά σύνολα ανθρώπων, τα τέσσερα έθνη που αναφέρονται από τον Στράβωνα και οι οικισμοί-πόλεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

lifo.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση