HomeHL-SportsΜίλαν Ράσταβατς: Ο μαθητής του Τόζα Βεσελίνοβιτς, ο Σέρβος με τα ατελείωτα πτυχία και ο συμπαίκτης του Σάβο Μιλόσεβιτς

Μίλαν Ράσταβατς: Ο μαθητής του Τόζα Βεσελίνοβιτς, ο Σέρβος με τα ατελείωτα πτυχία και ο συμπαίκτης του Σάβο Μιλόσεβιτς

Τι συνδέει τον Μίλαν Ράσταβατς που ανακάλυψε ο Χρήστος Πανόπουλος στην Ξάνθη, με τον Τόζα Βεσελίνοβιτς, τον Εθνικό Πειραιώς, τον Ραζβάν Λουτσέσκου πριν από τον ΠΑΟΚ και τον ΟΦΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπτωση ο Μίλαν Ράσταβατς. Πολύ πριν από τον ΟΦΗ. Προτού καν ο ΠΑΟΚ ρίξει τα δίχτυα του στον Ραζβάν Λουτσέσκου και φέρει τον Σέρβο στην Ελλάδα και στη Super League, ο Χρήστος Πανόπουλος.

Αυτός που είχε κάποτε δεξί χέρι του, ο Τόζα Βεσελίνοβιτς. Ο τύπος που πριν βρεθεί στη Super League έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στα χρονικά της σχολής προπονητών της σερβικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Το 1997 κάποιος ποδοσφαιριστής ονόματι Βλάνταν Μουράτοβιτς βρισκόταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιά -αργότερα έπαιξε για αρκετά χρόνια και στη Λαμία- με προπονητή τον σπουδαίο Τόζα Βεσελίνοβιτς. Την 25η Μαρτίου 1998 ολοκληρωνόταν η συνεργασία του Τόζα με τους Πειραιώτες.

Ο “Σέφε” -“δάσκαλος” δηλαδή, όπως ήταν το παρατσούκλι του- δεν άργησε να βρει ομάδα. Το 1999 ετοίμαζε τις βαλίτσες του για το μεγάλο λιμάνι της Λιβύης, τη Βεγγάζη, έχοντας συμφωνήσει με την τοπική Αλ Νασρ. Χρειαζόταν έναν βοηθό και, όπως κάθε Σέρβος που σέβεται τον εαυτό του, προτιμούσε να συνεργαστεί με έναν συμπατριώτη του.

Απευθύνθηκε λοιπόν στον επίσης Σέρβο Μουράτοβιτς και αυτός του πρότεινε τον κουμπάρο του, ο οποίος ήταν μόλις 26 ετών. Επρόκειτο για έναν τύπο γεννημένο στο Βρσατς της Σερβίας αλλά μεγαλωμένο μετά τα πέντε του στη γενέτειρα του Βεσελίνοβιτς, το Νόβι Σαντ. Το όνομα αυτού, Μίλαν Ράσταβατς.

Ο αριστούχος της σχολής προπονητών, Μίλαν Ράσταβατς

Ένας τραυματισμός στο γόνατο τον είχε παρασύρει νωρίς στα νερά της προπονητικής και αυτός ήταν έτοιμος να κολυμπήσει, χωρίς να γνωρίζει τότε ότι στις μέρες μας θα φτάσει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Βεσελίνοβιτς βέβαια δεν τον πήρε δίπλα του απλώς επειδή ήταν συμπατριώτης του.

Το “διαβατήριο” του Ράσταβατς ήταν κάτι πολύ πιο ισχυρό ακόμα και από το γεγονός ότι ως ποδοσφαιριστής στις μικρές Εθνικές της τότε Γιουγκοσλαβίας μοιραζόταν τον ίδιο δωμάτιο με τον Σάβο Μιλόσεβιτς, μετέπειτα αστέρα της Σερβίας και μεταξύ άλλων της Παρτιζάν, της Άστον Βίλα, της Σαραγόσα, της Εσπανιόλ και της Θέλτα.

Το σημαντικότερο για τον νέο τεχνικό του ΟΦΗ είναι ότι έχει πάρει όλα τα προπονητικά πτυχία με τον μέγιστο βαθμό, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στα χρονικά της σχολής προπονητών της σερβικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ήταν άλλωστε ένας εξαιρετικός μαθητής και στο αθλητικό σχολείο του Νόβι Σαντ, στο οποίο είχε φοιτήσει.

Ο Μίλαν Ράσταβτς με τον Χρήστο Πανόπουλο και τον Γιάννη Παπαδημητρίου

Αν κάποιος ρωτήσει στη νότια Σερβία ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής που κάθισε στον πάγκο της Ραντνίτσκι Νις, η απάντηση που θα πάρει είναι “Μίλαν Ράσταβατς”. Και επειδή ρωτώντας πας στην πόλη, την άνοιξη του 2017, όταν ο Χρήστος Πανόπουλος και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μεγαλομέτοχος και τεχνικός διευθυντής της Ξάνθης αντίστοιχα, υποδέχθηκαν στο γραφείο του πρώτου τον Ράσταβατς, είχαν ρωτήσει και ήξεραν με ποιον είχαν να κάνουν.

Έψαχναν τον αντικαταστάτη του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος όδευε προς την Τούμπα. “Πέρασα από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες στη Βοϊβοντίνα και ήμουν μέλος της Εθνικής Νέων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στη γενιά με τον Σάβο Μιλόσεβιτς.

“Ήμουν χαφ και μετά φόρεσα τις φανέλες των Καμπέλα, Ντιναμό Πάντσεβο, Μλάντοστ και Μπάτσκι Τζαρκ.Τραυματίστηκα στο γόνατο και ολοκλήρωσα σχετικά νωρίς την καριέρα μου”, είχε συστηθεί σε συνέντευξη που είχε δώσει σε εφημερίδα της πατρίδας του”.

Προφανώς αυτά είπε και στον Πανόπουλο, ο οποίος είχε μάθει ότι είχε εργαστεί ήδη στο πλευρό του Βεσελίνοβιτς στη Βεγγάζη, μια πενταετία στην ακαδημία της Νόβι Σαντ με εξαιρετική επιτυχία και εν συνεχεία στις μικρές εθνικές ομάδες της Σερβίας, στην εθνική ομάδα γυναικών, αργότερα στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας και τη Βοϊβοντίνα, της οποίας είναι πάντα οπαδός, ως βοηθός.

Ανέλαβε τη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας Ραντνίτσκι το 2015. Η ομάδα τερμάτισε δύο φορές πέμπτη στη βαθμολογία. Ανέλαβε την Εθνική Σερβίας Κ23 και όταν βρέθηκε στα γραφεία μετά την πρόταση της Ξάνθης άκουσε τον Χρήστο Πανόπουλο να του λέει: “Εσύ θα είσαι πλέον το αφεντικό”. Αυτό ακριβώς έγινε για μια διετία.

Ο Μίλαν Ράσταβατς από την Ξάνθη, στην Τρίπολη και στο Μουντιάλ

Η ξανθιώτικη ομάδα τη σεζόν 2017-18 τερμάτισε στην έκτη θέση με 45 βαθμούς (ισοβαθμώντας με τον Αστέρα Τρίπολης που πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο), με τον Μίλαν Ράσταβατς το καλοκαίρι του 2018 να είναι στο Μουντιάλ ως μέλος του τεχνικού τιμ της Εθνικής Σερβίας.

Την επόμενη σεζόν η θρακική ομάδα τερμάτισε στη 12η θέση με 32 βαθμούς, ενώ στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας και τις δύο χρονιές η Xanthi FC αποκλείστηκε στη φάση των “16”. Ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν ο Αστέρας Τρίπολης, η ομάδα που με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ τού πήρε για πολύ λίγο το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Αποχώρησε για να αναλάβει για έναν χρόνο τη Βοϊβοντίνα και επέστρεψε στην Τρίπολη μέχρι το προ ημερών αιφνιδιαστικό και αγνώστου λόγου και αιτίας “διαζύγιο” με την ομάδα της Αρκαδίας. Στην πρώτη του θητεία στον Αστέρα είχε απολογισμό σε 95 ματς 31 νίκες, 32 ισοπαλίες και 32 ήττες, ενώ στη δεύτερη σε 43 ματς μέτρησε 16 νίκες, 8 ισοπαλίες και 19 ήττες.

Όταν ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΟΦΗ, Ηλίας Πουρσανίδης, και ο τιμ μάνατζερ, Σάββας Τσαμπούρης, υποδέχονταν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τον Σέρβο κόουτς, προφανώς και αυτοί ήξεραν πολύ καλά ποιος είναι ο Μίλαν Ράσταβατς.

Είναι δεδομένο ότι γνωρίζουν όσα έκανε προτού έρθει στη χώρα μας αλλά και τα κατορθώματά του σε Ξάνθη και Τρίπολη και ήταν σίγουροι για την κίνησή τους. Ο εργασιομανής ποδοσφαιράνθρωπος με την τραγιάσκα – αξεσουάρ που τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν για τον Σέρβο -, που φημίζεται για τον ποδοσφαιρικό ρεαλισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τα ματς, είναι πλέον έτοιμος να γίνει το απόλυτο αφεντικό της ομάδας του Ηρακλείου.

parapolitika.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση