HomeΚΡΗΤΗ2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου: Ένωση κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού

2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου: Ένωση κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού

Σημαντική προσέλευση στο 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου, όπου τέχνη, διάλογος και κοινότητα συνδέθηκαν για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Το περασμένο Σάββατο, η παραλία του ΕΟΤ στον Άγιο Νικόλαο γέμισε με κόσμο από κάθε γωνιά της Κρήτης για το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μια διοργάνωση αφιερωμένη στην προώθηση της αλληλεγγύης και της αποδοχής. Το φεστιβάλ, που συγκέντρωσε πλήθος ανθρώπων, ανέδειξε τις διακρίσεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας, μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών και βιωματικών δράσεων.

Τέχνη και συμπερίληψη

Η σκηνοθέτρια Ζωή Σγουρού, μέσα από τη δική της καλλιτεχνική επιμέλεια, έδωσε στο φεστιβάλ μια ξεχωριστή διάσταση, παρουσιάζοντας το θέμα του ρατσισμού με τέχνη και εμπειρίες. Ένα κόκκινο νήμα, σύμβολο της σύνδεσης ανάμεσα στην τέχνη και την κοινότητα, διέτρεχε τη σκηνή, αποτυπώνοντας τις πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν βιώσει την προκατάληψη και την περιθωριοποίηση λόγω ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας και φυλετικών διακρίσεων.

Ομιλίες και προβληματισμός

Κεντρικός καλεσμένος ήταν ο δημοσιογράφος του Press Project, Κωνσταντίνος Πουλής, ο οποίος μίλησε για τον δημόσιο διάλογο και τον ρατσισμό, τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία η «γκρίζα ζώνη» των ακραίων απόψεων που διαδίδονται στα social media. Επεσήμανε ότι ο ρατσισμός αποτελεί ένα εργαλείο που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, ενθαρρύνοντας την αντίδραση απέναντι στους ξένους και στους αδύναμους αντί για αυτούς που έχουν την εξουσία.

Η Ζωή Σγουρού, με τη σειρά της, μίλησε για την ελπίδα που δίνουν τέτοιες διοργανώσεις, πιστεύοντας ότι η ανθρώπινη φύση έχει την τάση να κινείται προς το φως, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσει από σκοτεινές περιόδους.

Συνεργασία και μουσική

Το φεστιβάλ συντονίστηκε από τον Αργύρη Μελέτη, ιδρυτή της διοργάνωσης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, καλώντας όλους να αναλογιστούν τη θέση τους στην κοινωνία και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας δικαιότερης κοινωνίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσικές παραστάσεις. Το Ωδείο Τέχνης Κρήτης και η Δημοτική Χορωδία Αγίου Νικολάου ένωσαν τις δυνάμεις τους με τοπικά μουσικά σχήματα και χορευτικές ομάδες, όπως οι Dance Project και Little Feet, σε μια βραδιά γεμάτη νεανική ενέργεια.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η συναυλία προς τιμήν των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη και η απαγγελία του τραγουδιού «Τραγουδάμε δίχως φόβο», με σαφή αναφορά στις γυναικοκτονίες, που έκλεισε τη βραδιά με συγκίνηση και δύναμη.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου απέδειξε για άλλη μια φορά ότι, μέσα από την τέχνη και τη συμμετοχή, μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες αλληλεγγύης και αποδοχής για όλους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση