Λέσβος: «Δεν υπήρχε δόλος» λέει ο σύζυγος της γιατρού που συνταγογραφούσε χιλιάδες φάρμακα μόνο το ξημέρωμα
Δηλώνουν όλη η οικογένεια έχει χρόνια προβλήματα υγείας
«Καταρρακωμένη» δηλώνει η γιατρός παθολόγος Κέντρου Υγείας στη Λέσβο που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έκανε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, φέρεται να συνταγογράφησε μέσα σε 8 μήνες και μόνο τα ξημερώματα μεταξύ 21:00 και 4:00 το πρωί, 705 σκευάσματα, ποσότητα 1.818 τεμαχίων, για τον σύζυγό της, τα δύο της παιδιά.
Πρόκειται για τη γιατρό στην οποία τηλεφώνησε ο ίδιος ο υπουργός καθώς εντοπίστηκε πως συνταγογραφούσε στην κόρη της τρεις στατίνες. Περιγράφοντας το τηλεφώνημα ο κ. Γεωργιάδης είπε χθες πως της εξέφρασε την απορία του, αφού ο ίδιος είναι 53 ετών και λαμβάνει μόλις μία.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ που συνομίλησε με το σύζυγό της το ιατρικό προφίλ της οικογένειας φέρεται να είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένο καθώς, όπως εξήγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο σύζυγός της είναι παχύσαρκος, πάσχει από σοβαρά καρδιολογικά, αναπνευστικά και άλλα συνοδά νοσήματα.
Επίσης, για τα παιδιά του δήλωσε, ότι πάσχουν από σοβαρότατα νοσήματα τα οποία είναι διαγνωσμένα και τους χορηγούνται φάρμακα. «Δικά μας φάρμακα συνταγογραφούσε η γιατρός και σύζυγός μου», είπε. «Δεν υποκρύπτεται πίσω από την συνταγογράφηση απάτη ή δόλος», σημείωσε για να προσθέσει πως οι συνταγές δεν ήταν μηνιαίες, αλλά εξάμηνες ή τρίμηνες για αυτό και τα φάρμακα φαίνονται πολλά.
Η ίδια δεν ήταν σε θέση μιλήσει, ανέφερε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ και όπως είπε ο σύζυγός της, η γιατρός βρίσκεται σε δεινή ψυχολογική κατάσταση. Επίσης τονίζει ότι ουδέποτε συνταγογράφησε σε αλλοδαπό τεχνικό τις συνταγές που ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Η κατά τις ίδιες πηγές γιατρός έχει στο ΕΣΥ μια 24χρονη πορεία.
Συνταγογραφούσε μόνο τα ξημερώματα
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στην συγκεκριμένη περίπτωση. Όπως αποκάλυψε, ακολουθούσε την ιδιαίτερη τακτική να συνταγογραφεί μόνο βραδυνές ώρες μεταξύ 21:00 και 4:00 το πρωί.
Η ίδια είχε «γράψει» συνολικά 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της. «Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια», αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος και της τηλεφώνησε.
Μιλώντας εν τω μεταξύ σήμερα, για την έτερη περίπτωση η οποία προκάλεσε εντύπωση, το εκτιμώμενο κέρδος του γιατρού στον οποίο υποβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ επειδή έγραψε χιλιάδες φάρμακα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του, ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.
Όπως εξήγησε «οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ καταλογίζουν το διπλάσιο από το κέρδος που έβγαλε. Άρα για να είναι το πρόστιμο 800.000 ευρώ, το παράνομ κέρδος από τα φάρμακα ήταν 400.000 ευρώ και αυτό είναι μόνο για το 2024. Θα γίνει έλεγχος και για τα προγηούμενα».
Με αφορμή όσα είπε στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε ξανά μήνυμα στους γιατρούς που προχωρούν σε υπερσυνταγογράφηση: «μην το κάνετε, με τα σύστημα σε ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ θα σας πιάσουμε έναν-έναν. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνονται. Δεν πρόκειται να γλιτώσεις κανείς. Παρακαλώ πολύ όσους γιατρούς το κάνουν, να το σταματήσουν.
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες «όσοι βλέπουν ότι έχει συμβεί αυτό στον ΑΜΚΑ τους να το καταγγέλλουν στον ΕΟΠΥΥ «γιατί με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή μπορεί στο μέλλον να μην τους επιτρέπεται η συνταγογράφηση φαρμάκων επειδή τους έχουν γράψει φάρμακα που δεν χρειάζονται».