Υδρογονάνθρακες: Στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης η πρώτη πιθανή γεώτρηση της ExxonMobil
Η ExxonMobil ενεργοποιεί και τυπικά τη β’ φάση ερευνών
Στο θαλάσσιο block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» εστιάζει η ExxonMobil για την εκτέλεση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης προκειμένου να ανακαλύψει πιθανό κοίτασμα σε υδρογονάνθρακες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο αμερικανικός κολοσσός στο upstream ενεργοποιεί και τυπικά τη δεύτερη φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη συγκεκριμένη θαλάσσια παραχώρηση.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Όπως αναφέρουν πηγές, η ExxonMobil που είναι operator της κοινοπραξίας με την Helleniq Energy στα δύο θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» έλαβε την απόφαση να ενεργοποιήσει τη δεύτερη φάση των ερευνών για το δεύτερο «οικόπεδο», η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ωστόσο επειδή αυτές εκτελέστηκαν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε γνωστοποιηθεί στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), επί της ουσίας η ExxonMobil φαίνεται να εστιάζει στο συγκεκριμένο block για την εκτέλεση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
Η παράταση
Η πληροφορία αυτή, θεωρείται πώς έχει βάση καθώς λίγο νωρίτερα στη Διαύγεια δημοσιεύτηκε απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ με την οποία η αρμόδια αρχή συναινεί σε αίτημα της ExxonMobil για εξάμηνη παράταση των εργασιών της πρώτης φάσης των ερευνών στο άλλο της θαλάσσιο block.
Πρόκειται για το «Δυτικά της Κρήτης» που γειτνιάζει στο «οικόπεδο» Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Πηγές εξηγούν στον ΟΤ, πώς η παράταση που ζήτησε ο αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος δείχνει ότι χρειάζεται χρόνο για περαιτέρω αξιολόγηση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που επίσης απέκτησε εκτελώντας τες κι αυτές νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Η τελική απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι ελληνικές αρμόδιες αρχές εκφράζουν την ικανοποίηση τους από την πορεία των εργασιών της ExxonMobil και κυρίως από την επίσπευση του ερευνητικού της προγράμματος.
Η ExxonMobil, λένε οι πληροφορίες, δεν αποκλείεται να λάβει την τελική απόφαση για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέχρι το τέλος του 2024, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου
Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στα blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους έτρεξαν με ταχύτατους ρυθμούς και ξεκίνησαν από το 2022 με τις δισδιάστες σεισμικές έρευνες για να ολοκληρωθούν με τις τρισδιάστατες στην Κρήτη στις αρχές του έτους.
Όπως αποκάλυψε ο ΟΤ, οι πρώτες εκτιμήσεις για τα δυνητικά κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο) σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους δείχνουν: «Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», αναφέρεται σχετικώς στην ετήσια έκθεση απολογισμού της ΕΔΕΥΕΠ.