Κριτική στο νομοσχέδιο για τον «προσωπικό γιατρό» και τις ελλείψεις στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Ο Δημήτρης Βρυσάλης, πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ, αναλύει τις αδυναμίες του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης
Με έντονη κριτική τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Βρυσάλης, πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ και μέλος της ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάσταση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Σύμφωνα με τον κ. Βρυσάλη, το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαβούλευση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του λαού, ενώ προωθεί ρυθμίσεις που «βαφτίζουν» τις θέσεις του αγροτικού ιατρού σε θέσεις «προσωπικού γιατρού».
Ο κ. Βρυσάλης επισημαίνει ότι η δημόσια ΠΦΥ υποφέρει από τεράστιες ελλείψεις, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να παρέχει ακόμη και στοιχειώδεις υπηρεσίες στις λαϊκές οικογένειες. Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε αναβάθμιση των υποδομών και μαζικές προσλήψεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, προωθεί έναν «προσωπικό γιατρό» χωρίς τα αναγκαία κριτήρια και εξοπλισμό.
Σημαντική κριτική ασκείται επίσης στην πρόβλεψη για τα «Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας», που όπως τονίζει ο κ. Βρυσάλης, θα λειτουργήσουν σε ένα ανύπαρκτο σύστημα ΠΦΥ, χωρίς καμία ουσιαστική υποδομή. Τονίζει ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις στην υγεία πρέπει να στηρίζονται σε ένα στελεχωμένο και εξοπλισμένο κρατικό σύστημα ΠΦΥ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού.
Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις περί «έλλειψης γιατρών» στην Παθολογία και τη Γενική Ιατρική δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Η «έλλειψη» γιατρών αφορά κυρίως τις δημόσιες μονάδες υγείας, ενώ μεγάλο μέρος των γιατρών δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, επιδεινώνοντας την ανισοκατανομή του υγειονομικού προσωπικού.
Ο Δημήτρης Βρυσάλης καταλήγει ότι το νέο νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει περισσότερο στη μείωση του κόστους παρά στην ουσιαστική φροντίδα του λαού, δεν θα λύσει τα διαχρονικά προβλήματα του συστήματος υγείας, καθώς οι βασικές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες.