«Μαύρα σύννεφα» απειλούν τη γερμανική οικονομία
Η Γερμανία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και αρκετό καιρό. Το 2023, η οικονομική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε ήδη μειωθεί κατά 0,3%
Μείωση του Γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% προβλέπουν για φέτος τα πέντε κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας, περιορίζοντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τη γερμανική οικονομία.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ινστιτούτα RWI του Έσσεν, Ifo του Μονάχου, IfW του Κιέλου, IWH στο Χάλε και το DIW του Βερολίνου, αναφέρουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να μειωθεί το 2024 κατά 0,1%, ενώ την περασμένη άνοιξη προέβλεπαν αύξηση 0,1%. Για το 2025 αναμένουν ανάπτυξη 0,8%, ενώ την άνοιξη προέβλεπαν αύξηση 1,4%. Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόβλεψη, θα ακολουθήσει ανάπτυξη 1,3% το 2026.
Οι ερευνητές των πέντε ινστιτούτων είχαν ήδη αναθεωρήσει δραστικά τις προβλέψεις τους προς τα κάτω και την περασμένη άνοιξη. Η Γερμανία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και αρκετό καιρό. Το 2023, η οικονομική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε ήδη μειωθεί κατά 0,3%.
«Εκτός από την οικονομική αδυναμία, επιβαρύνουν επίσης τη γερμανική οικονομία και οι διαρθρωτικές αλλαγές», εξηγεί η Τζέραλντιν Ντάνι-Κνέντικ, επικεφαλής του τμήματος προβλέψεων και οικονομικής πολιτικής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW). «Η απαλλαγή από τον άνθρακα, η ψηφιοποίηση, η δημογραφική αλλαγή και πιθανώς ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός από εταιρείες από την Κίνα, έχουν πυροδοτήσει διαδικασίες διαρθρωτικής προσαρμογής που μειώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας», τονίζει η Γερμανίδα οικονομολόγος, εξηγώντας γιατί παραμένει στάσιμη για περισσότερα από δύο χρόνια.
Υπό πίεση η βιομηχανία
Τα πέντε κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα της Γερμανίας θεωρούν ότι η βιομηχανία βρίσκεται υπό ιδιαίτερη πίεση . «Η ανταγωνιστικότητα των κατασκευαστών κεφαλαιουχικών αγαθών και των τομέων έντασης ενέργειας υποφέρει από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από βιομηχανικά προϊόντα υψηλής ποιότητας από την Κίνα, τα οποία εκτοπίζουν τις γερμανικές εξαγωγές στις παγκόσμιες αγορές», τονίζεται στην έκθεση.
Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) ανησυχεί επίσης πολύ για την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία. «Η διάθεση σε έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών σε όλες τις περιοχές της χώρας μας είναι δραματικά κακή», τόνισε ο πρόεδρος του DIHK.Πήτερ Αντριαν. «Οι οικονομικές συνθήκες στη Γερμανία καθιστούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όλο και λιγότερο ελκυστικές. Οι μετεγκαταστάσεις παραγωγής και το κλείσιμο επιχειρήσεων αυξάνονται, οι επενδύσεις αποτυγχάνουν. Βιώνουμε στασιμότητα αντί για ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα ινστιτούτα, η επίμονη έλλειψη επενδύσεων είναι σύμπτωμα των προβλημάτων στον μεταποιητικό τομέα. Το επίμονα υψηλό επίπεδο των επιτοκίων και η μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να έχουν επιβαρύνει τόσο τις επενδύσεις των εταιρειών όσο και την τάση των ιδιωτικών νοικοκυριών για αγορές. «Τα νοικοκυριά εξοικονομούν όλο και περισσότερο το εισόδημά τους, αντί να ξοδεύουν χρήματα σε νέες κατοικίες ή καταναλωτικά αγαθά», αναφέρουν.
Κατάρρευση της ζήτησης
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι η γερμανική κατασκευαστική βιομηχανία υπέστη κατάρρευση της ζήτησης στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Οι εισερχόμενες παραγγελίες στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν 5,9% χαμηλότερες τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Αλεξάντερ Κρούγκερ από τη Hauck Aufhauser Lamp Privatbank βλέπει μάλιστα μεγάλη αβεβαιότητα και απροθυμία μεταξύ των καταναλωτών. «Η μεγάλη τάση για αποταμίευση δείχνει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν να κρατούν χρήματά τους, παρά να τα ξοδεύουν».
«Τραυλίζει» η οικονομία
Η οικονομική στασιμότητα αναμένεται να αφήσει το σημάδι της και της στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την κοινή πρόβλεψη, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία αναμένεται να ανέλθει στο 6% φέτος, από 5,7% το 2023.. «Η οικονομική στασιμότητα δείχνει πλέον σαφέστερα σημάδια στην αγορά εργασίας», ανέφεραν τα ινστιτούτα. Οι ειδικοί στο Ινστιτούτο της Νυρεμβέργης για την Αγορά Εργασίας και την Επαγγελματική Έρευνα (IAB) προειδοποίησαν επίσης ότι και η αγορά εργασίας τελεί υπό αυξανόμενη πίεση.
O Στέφαν Κουτς, επικεφαλής στο Κέντρο Προβλέψεων στο Ινστιτούτο του Κιέλου εξηγεί ότι τα πέντε ινστιτούτα μείωσαν σημαντικά τις προβλέψεις τους για τα επόμενα χρόνια – κυρίως για διαρθρωτικούς λόγους. «Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας οικονομικός δυναμισμό;. Συνολικά, η οικονομία τραυλίζει».
Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία αδυνατεί ολοένα και περισσότερο να συμβαδίσει με το κύμα της παγκόσμιας οικονομίας….Οι ρυθμοί ανάπτυξης που είχαμε συνηθίσει από τις προηγούμενες δεκαετίες δεν θα επιστρέψουν», εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος και προειδοποιεί: Η έλλειψη συναίνεσης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με τη βασική πορεία της οικονομίας και η συνεχιζόμενη αχαλίνωτη γραφειοκρατία θα διατηρήσουν την πολιτική αβεβαιότητα σε υψηλά επίπεδα – επομένως φοβάμαι ότι το 2025 θα είναι επίσης μια χαμένη χρονιά για τη Γερμανία ως επιχειρηματικό κέντρο.