Προφυλακιστέοι για τα ναρκωτικά στην φυλακή Αγυιάς
Μετά την απολογία τους
Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν τα τέσσερα άτομα που κατηγορούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά και τηλέφωνα εντός των φυλακών, ενώ κατείχαν και παρανόμως όπλα και φυσίγγια.
Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost πρόκειται για τον 58χρονο σωφρονιστικό υπάλληλο που υπηρετούσε στο σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης Κρήτη 1 της Αγυιάς, τον φερόμενο ως συνεργό του Πακιστανό και δύο άτομα που είναι ήδη έγκλειστοί στις φυλακές Αγυιάς.
Οι τέσσερις άντρες οδηγήθηκαν σήμερα στον ανακριτή όπου μετά από την μαραθώνια απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.
Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας τους άσκησε ποινικές διώξεις για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, παράνομη κατοχή όπλων και φυσιγγίων, ηθική αυτουργία σε προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο σε κατάστημα κράτησης, παράνομη κατοχή όπλων εντός φυλακής και προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο σε Σωφρονιστικό Κατάστημα.
Κρυψώνα στα μαγειρεία
Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη της εγκληματικής οργάνωσης, όταν έλαβαν πληροφορίες ότι ο 58χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος μαζί με άλλους συναδέλφους του, διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες και κινητές συσκευές εντός των φυλακών έναντι αμοιβής. Μάλιστα, τα έκρυβαν στον χώρο του μαγειρείου, από όπου και τα παραλάμβαναν οι έγκλειστοι.
Από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση (χρονική – νοηματική) των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό (ένορκες καταθέσεις, άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, επισκόπηση βιντεοληπτικού υλικού, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της αστυνομίας κλπ.), διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, με διαρκή εγκληματική δράση, αποτελούμενη από περισσότερα των τριών προσώπων, τα μέλη της οποίας, από μη επακριβώς προσδιορισμένο στην προανάκριση χρόνο, πάντως τουλάχιστον από τον Μάιο του έτους 2024, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και εντός του πλαισίου δράσης της, προέβαιναν στην εισαγωγή και διακίνηση στο Σ.Κ. Χανίων (προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, πώληση κ.λπ.) ναρκωτικών ουσιών.
Ο τρόπος δράσης και οι ρόλοι
Ο 58χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή, μεταφορά και εισαγωγή των ναρκωτικών ουσιών στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χανίων, καθ’ υπόδειξη των υπόλοιπων κατηγορουμένων.
Συγκεκριμένα, ο 58χρονος λάμβανε τις απαραίτητες οδηγίες από τους κρατούμενους, τόσο κατά το χρόνο που εκτελούσε υπηρεσία φύλαξης εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, όσο και τηλεφωνικά επικοινωνώντας μαζί τους στις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν οι ίδιοι εντός του χώρου κράτησής τους και ακολούθως επικοινωνούσε ο ίδιος με τους διακινητές για να κανονίσει να παραλάβει τις ποσότητες ναρκωτικών, ως ακριβώς είχαν «παραγγείλει» οι κρατούμενοι.
Για την παράνομη αυτή δραστηριότητά του, ο 58χρονος αποκόμιζε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ για να εισάγει «μικρή» ποσότητα ή 1.000 ευρώ για «μεγάλη» ποσότητα.
Ο σωφρονιστικός υπάλληλος, παραλάμβανε τις ναρκωτικές ουσίες, από τρίτα άτομα που δεν γνώριζε και οι οποίοι έφθαναν ακτοπλοϊκώς στο λιμάνι των Χανίων, αποκλειστικά για το λόγο αυτό. Στη συνέχεια, αφού παραλάμβανε τις ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κατά το χρόνο που βρισκόταν σε υπηρεσία φύλαξης εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, τις εισήγαγε, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως σωφρονιστικός και τις απέκρυπτε κυρίως στο χώρο των μαγειρείων του Σ.Κ. Χανίων.
Από εκεί τις παραλάμβαναν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι εργάζονταν στα μαγειρεία. Ειδικά, ένας εργαζόταν ως αρχιμάγειρας του Σ.Κ. Χανίων και άλλος ως υπεύθυνος καντίνας της Πτέρυγάς του.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επικοινωνούσαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας κυρίως διαδικτυακές εφαρμογές (VIBER, WHATS ΑΡΡ, SIGNAL, MESSENGER, κτλ), προκειμένου με αυτό τον τρόπο να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών (Ghostphones), πάγια τακτική που ακολουθούν τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων.
Επιπλέον, τα μέλη της Οργάνωσης χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους διαδικτυακές εφαρμογές και πλατφόρμες μεταφοράς χρημάτων (PaySafe, MoneyGram κλπ) προκειμένου να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η χρήση μετρητών και να διατηρείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η ανωνυμία τους.
Κωδικοποιημένες φράσεις
Στις επικοινωνίες, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τις ακόλουθες κωδικοποιημένες φράσεις, προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους: (α) ναρκωτικές ουσίες: «άλλο», «πράγματα», «ΛΑΙΚ», «ΜΠΟΥΤ», «ΛΙΚ», «ΜΠΑΤ», «καπνός», «μαύρο», «καφέ», «πράσινο», (β) ποσότητα ναρκωτικής ουσίας: «μικρό», «μεγάλο» (γ) χρήματα: «χαρτιά».
Από την διερεύνηση των καταγγελλομένων διαπιστώθηκε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο έως και μέσα Σεπτεμβρίου του 2024, ο 58χρονος παρέλαβε από άτομα που του υπέδειξαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση, τουλάχιστον έξι φορές, άγνωστες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες εν συνεχεία εισήγαγε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χανίων για λογαριασμό τους.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα ο 58χρονος παρέλαβε από άτομα που του υπέδειξαν οι άλλοι 3 κατά περίπτωση, τουλάχιστον τρεις φορές, χρηματικά ποσά ύψους τουλάχιστον πεντακοσίων ευρώ έκαστη για ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που είχε εισάγει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χανίων για λογαριασμό τους.
Επίσης, ο 58χρονος διατηρούσε τηλεφωνική επαφή με σύντροφο κρατουμένου του Σ.Κ. Χανίων, την οποία ενημέρωνε αναφορικά με τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων από τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους, καθώς και για την έκτακτη μεταγωγή του συντρόφου της δίνοντάς της παράλληλα οδηγίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να αποφύγει να μεταχθεί σε συγκεκριμένα Σωφρονιστικά Καταστήματα.