HomeHL-CultureΤουρκία: Όπλα Γενίτσαρων βρέθηκαν σε ναυάγιο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απέναντι από τη Σύμη – Βίντεο

Τουρκία: Όπλα Γενίτσαρων βρέθηκαν σε ναυάγιο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απέναντι από τη Σύμη – Βίντεο

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι το πλοίο βρισκόταν σε ειδική ή διπλωματική αποστολή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα ευρήματα αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή του οθωμανικού ναυαγίου Κιζλάν στα ανοικτά των ακτών της Ντάτσα στη δυτική επαρχία, στα Μούγλα (απέναντι από τη Σύμη), τα οποία οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανήκαν στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών, σημαντικά ευρήματα, όπως 14 τουφέκια που ανήκαν στους Γενίτσαρους, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που απαρτιζόταν από εξισλαμισμένους νέους, μεταξύ τους και Έλληνες.

Στο ναυάγιο βρέθηκαν, επίσης, περίπου 2.500 μολυβένιες σφαίρες μουσκέτων και χρησιμοποιημένες μπάλες κανονιών, γεγονός που σημαίνει ότι το πλοίο συμμετείχε σε κάποια μάχη, αναφέρει ο ιστότοπος hurriyetdailynews.com.

Επιπλέον, μέσα στο ναυάγιο, ανακαλύφθηκε ένα σετ από μπολ πορσελάνης με μπλε χρώμα, που πιστεύεται ότι φτιάχτηκε από την Κίνα για τις ισλαμικές αγορές.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι το πλοίο βρισκόταν σε ειδική ή διπλωματική αποστολή. Το γεγονός ότι οι πορσελάνες βρέθηκαν συσκευασμένες δείχνει ότι επρόκειτο για δώρα, λένε οι ειδικοί.

Ανακαλύφθηκαν επίσης άλλα αντικείμενα – μεταξύ των οποίων πίπες, χτένες, χάλκινα αγγεία, κεραμικές κανάτες και βάζα – που πιστεύεται ότι ανήκαν στο πλήρωμα και τους στρατιώτες του πλοίου.

Η παρουσία κεραμικών που παράγονται στην περιοχή Djerba της Τυνησίας υποδηλώνει ότι το πλοίο μπορεί να προερχόταν από τη Βόρεια Αφρική.

Το ναυάγιο του Κιζλάν θεωρείται πλέον το πρώτο οθωμανικό ναυάγιο που βρέθηκε σε τουρκικά ύδατα και περιέχει αντικείμενα Γενιτσάρων.

Ενώ ξύλινα κομμάτια αποκαλύφθηκαν από τη δεξιά πλευρά του πλοίου, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν, επίσης, να ανακαλύψουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την τεχνική κατασκευής του.

Όλα τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το πλοίο βυθίστηκε στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα μετά από μια σύγκρουση.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση