Γιάννος Παπαντωνίου: Από τη φυλακή έως την αθώωση
Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης
Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες έρευνες της Δικαιοσύνης εις βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου έπεσε η «αυλαία» σε πρώτο βαθμό για τη βασική υπόθεση που κατέτρυχε τον άλλοτε κραταιό άνδρα του ΠΑΣΟΚ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ύψους 2.437.962 ευρώ.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε λόγω αμφιβολιών τον κ. Παπαντωνίου, που υποδέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο την απόφαση των δικαστών. Συζητώντας έξω από τη δικαστική αίθουσα έκανε λόγο για «απόλυτη δικαίωση», ενώ στο άκουσμα της απόφασης αγκαλιάστηκε με τους συνηγόρους του, αφού η σύζυγός του απουσίαζε από το εδώλιο το μεσημέρι της Παρασκευής.
Οι δικαστές εξήγησαν πως δεν βρήκαν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας, αδικήματα που είχαν παραγραφεί έτσι κι αλλιώς, και, κατά συνέπεια, δεν μπορούσε να σταθεί νομικά το αδίκημα του ξεπλύματος από το οποίο απήλλαξαν όλους τους κατηγορουμένους.
Ο πρώην υπουργός κατηγορείτο ότι έλαβε το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ ως «δώρο» από την εταιρία THALES NEDERLAND B.V. προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού μας το 2003, μία σύμβαση που, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο κατά 381.578.580 ευρώ. «Το λέω με κορυφαία γράμματα. 381 εκατ. ήταν η ζημία του Δημοσίου για μια δουλειά που θα μπορούσε να γίνει τζάμπα από το Πολεμικό Ναυτικό… Η σύμβαση έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας… Η απιστία είναι η γενεσιουργός αιτία της δωροδοκίας, γιατί τίποτα δεν είναι τζάμπα», είχε πει, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του.
Πάντως, ο πρώην υπουργός ενώπιον του δικαστηρίου κατά την απολογία του αρνήθηκε ότι έχει τελέσει οποιαδήποτε παράνομη πράξη, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα είναι νόμιμα και προέρχονται από την εργασία του, ένα δάνειο που του επέστρεψε τμηματικά η πρώτη του σύζυγος (σ.σ.: έχει αποβιώσει), αλλά και «δώρα» που λάμβανε από μία θεία του η οποία έκανε περιουσία στον Νίγηρα.
Οι δικαστικές περιπέτειες οδήγησαν τον γεννημένο στο Παρίσι Γιάννο Παπαντωνίου από τα υπουργικά έδρανα στη φυλακή για 17 μήνες, όταν και αποφυλακίστηκε τότε λόγω έλλειψης στοιχείων. Ο ίδιος, μάλιστα, κατέγραψε την εμπειρία του εγκλεισμού του σε βιβλίο.
Με λαμπρές σπουδές σε Αθήνα, Ουισκόνσιν, Σορβόννη και Κέιμπριτζ ο Γιάννος Παπαντωνίου από νεαρή ηλικία δραστηριοποιείτο σε πανεπιστημιακούς χώρους. Ενα τηλεφώνημα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1980, που εντυπωσιάστηκε από μία επιστημονική δημοσίευσή του για τη σχέση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ, τον οδήγησε στο να εκλεγεί ευρωβουλευτής, έναν χρόνο αργότερα, με το ΠΑΣΟΚ. Ακολούθησαν πολλές εκλογικές νίκες, με τον Γιάννο Παπαντωνίου να αναδεικνύεται σε «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας από το 1994 και με διαλείμματα έως το 2001, ενώ κατέλαβε την ηλεκτρική -όπως αποδείχθηκε αργότερα- καρέκλα του υπουργού Εθνικής Αμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004.
Εχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο εκφραστής της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ τα πρώτα σχόλια για την οικονομική του κατάσταση άρχισαν να προκαλούνται με την αγορά ενός ακινήτου στην Κάτω Κηφισιά. Η πολυτελής βίλα ή για άλλους το «παλάτι» όπου κατοικούσε ο Παπαντωνίου με τη σύζυγό του και πρώην γραμματέα του, Σταυρούλα Κουράκου, αγοράστηκε το 1998 και τέσσερα χρόνια αργότερα το ζεύγος αγοράζει στη Σύρο κτήμα αρκετών στρεμμάτων στο οποίο έχτισε το 2006 μία διώροφη βίλα 224 τ.μ.
Δέκα χρόνια αργότερα, η βίλα αγοράστηκε έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ από έναν Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία που, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό του κ. Παπαντωνίου στη Γαλλία τα χρήματα. Το ακίνητο, πάντως, θα οδηγήσει τον κ. Παπαντωνίου μαζί με τη σύζυγό του στο κατώφλι της ανακρίτριας το 2021, με το ζεύγος να απολογείται και να φεύγει ελεύθερο χωρίς όρους κάνοντας λόγο για νομικά ανυπόστατη δίωξη.
Το 2015 ο πρώην ισχυρός υπουργός βρέθηκε να βγάζει το… ψωμί του στο Πανεπιστήμιο της Λαχώρης στο Πακιστάν και δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε ολόκληρη η οικογένεια στην Ελβετία.
Στο μεταξύ, μέσα στον κυκεώνα δικαστικών περιπετειών που είχαν να αντιμετωπίσουν διώχθηκαν για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», ενώ για αρκετά χρόνια απασχολούσε την επικαιρότητα το γεγονός ότι το όνομα της συζύγου του κ. Παπαντωνίου βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ, με τον ίδιο να υποστηρίζει αρχικά σθεναρά πως το όνομα στη λίστα δεν ήταν της συζύγου του αλλά επρόκειτο περί συνωνυμίας. Βέβαια, λίγο καιρό αργότερα το παραδέχεται και υποστηρίζει πως επρόκειτο για χρήματα που είχαν κατατεθεί από τον πρώην σύζυγό της στην Ελβετία για τα παιδιά τους.