Νέος πονοκέφαλος για τη ΝΔ η Κοινοβουλευτική Ομάδα
Τι σηματοδοτεί η διαγραφή του Μάριου Σαλμά. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντίδραση της ομάδας των «11». Τα επόμενα βήματα για να ηρεμήσουν οι… ανήσυχοι.
Η χθεσινή -προαναγγελθείσα κατά πολλούς- απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει από την Κ.Ο. της ΝΔ τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά (θα επισημοποιηθεί τη Δευτέρα από την Επιτροπή Δεοντολογίας), βρίσκει το κόμμα της κυβερνώσας παράταξης σε έντονες αναταράξεις.
Η δυσκολία στη χαλιναγώγηση πρωτίστως της ακρίβειας, τα χαμηλά δημοσκοπικά ευρήματα και οι αυξανόμενες εσωκομματικές διαφωνίες για την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, συνθέτουν ένα προβληματικό περιβάλλον το οποίο καλείται να αλλάξει άμεσα ο πρωθυπουργός.
Και μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται πολύ πίσω χωρίς -προς ώρας τουλάχιστον- να δείχνουν να απειλούν, ωστόσο στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι το επόμενο τρίμηνο είναι καθοριστικό στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.
Η αποπομπή Σαλμά είναι η δεύτερη για τη ΝΔ στην τρέχουσα κυβερνητική της θητεία, ύστερα από αυτή του Λευτέρη Αυγενάκη.
Η Κ.Ο. του κόμματος έχει πλέον 156 βουλευτές, αριθμός που δεν θέτει μεν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα, όμως αναμφίβολο είναι ότι από τις ευρωεκλογές και μετά, η γαλάζια παράταξη βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές της κατά την πενταετία διακυβέρνησης της χώρας.
Η χθεσινή εξέλιξη εκτιμάται ότι είναι και ένα μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς κάθε διαφωνούντα και παραπονούμενο βουλευτή εντός της ΝΔ, προκειμένου να συγκρατήσει την εσωκομματική -πολλαπλασιαζόμενη εσχάτως- γκρίνια, αν και το Μέγαρο Μαξίμου διαχωρίζει την πολιτική κριτική από τη στάση του κ. Σαλμά.
Ο αιτωλοακαρνάνας βουλευτής, ο οποίος ανήκε στην ομάδα των 11 που προκάλεσαν αίσθηση καταθέτοντας πρόσφατα ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια, το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σταθερά στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «είχε ξεφύγει από τα όρια της καλοπροαίρετης, πολιτικής κριτικής, επαναλάμβανε εμμονικά αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο και η συμπεριφορά του ήταν -εκτός από ανεπίτρεπτη- και ύποπτη».
Μεταξύ άλλων, κατηγορείται για τα εξής:
Στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ μετά τις ευρωκάλπες είχε επιτεθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον ότι «δεν έχει κάνει τίποτα για τους πολλούς» και ότι «το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».
Έχει κάνει κατ’ επανάληψη λόγο για φωτογραφικούς διαγωνισμούς που αφορούσαν κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και νοσοκομείων, αν και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δώσει τις απαντήσεις τους.
Αναφερόμενος πρόσφατα στον υπουργό Οικονομικών, υποστήριξε πως «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη».
«Στοιχειώδη υποχώρηση»
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, Γιάννη Τραγάκη που τον ενημέρωσε σχετικά, ο κ. Σαλμάς διεμήνυσε ότι τη Δευτέρα θα πάει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την πολιτική κριτική που άσκησε.
Όσο για τους υπόλοιπους 10 που συνυπέγραψαν την παραπάνω ερώτηση, ένας εξ αυτών, μιλώντας στο Euro2day.gr, σημειώνει: «Προφανώς ήταν μήνυμα και προς εμάς. Αλλά το γεγονός ότι ο Μάριος Σαλμάς δεν διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνέβη με τον Αυγενάκη, χωρίς καν αυτός να απολογηθεί, έχει τη δική του σημασία και αποτελεί μια στοιχειώδη υποχώρηση».
Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι δύο από τα πέντε μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, οι Θανάσης Δαβάκης και Θόδωρος Καράογλου, συνυπογράφουν επίσης την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια και διερωτάται: «Θα τον διαγράψουν για τη συγκεκριμένη διαφωνία του; Ποιο είναι το επίσημο κατηγορητήριο; Τι τους ενόχλησε (το Μέγαρο Μαξίμου); Ας αφήσουν τις διαρροές. Οι ίδιοι μίλησαν για δικαίωμα βουλευτών να ρωτάνε και υποχρέωση των υπουργών να απαντούν».
Όσο για το τι θα κάνουν από εδώ και πέρα, οι εν λόγω βουλευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να «συνεχίσουν να μεταφέρουν τα μηνύματα της κοινωνίας» στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι ο αριθμός τους ενδεχομένως να αυξηθεί στη συνέχεια, καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον και άλλοι συνάδελφοί τους, ενώ έντονη κινητικότητα φέρεται να υπάρχει και μεταξύ άλλων βουλευτών που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Από την άλλη, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ήδη αποφασιστεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να μην πάρουν έκταση οι εσωκομματικές μουρμούρες και να ηρεμήσουν οι… ανήσυχοι βουλευτές. Στο πλαίσιο αυτό, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ενημερώσεις των μελών της Κ.Ο. από τους υπουργούς για θέματα της αρμοδιότητάς τους, ενώ δρομολογείται και η επανεκκίνηση των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους βουλευτές ανά ομάδες.
Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr