HomeHL-9Σαμαριά: Η στιγμή που η 35χρονη τουρίστρια καλεί σε βοήθεια αμέσως μετά την κατολίσθηση

Σαμαριά: Η στιγμή που η 35χρονη τουρίστρια καλεί σε βοήθεια αμέσως μετά την κατολίσθηση

Πραγματογνώμονες σήμερα στο φαράγγι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η στιγμή που ένας βράχος αποκολλάται εξαιτίας της κακοκαιρίας και καταλήγει πάνω στο πόδι της 35χρονης τουρίστριας, έχει αποτυπωθεί σε εικόνα και ήχο.

Είναι η  σοκαριστική στιγμή που η άτυχη 35χρονη τουρίστρια, βαριά τραυματισμένη καλεί σε βοήθεια. Την έχει καταπλακώσει ένας βράχος μετά από κατολίσθηση στο Φαράγγι της Σαμαριάς, αποτέλεσμα μιας ξαφνικής νεροποντής.

Οι περιπατητές που περνούν από το γεφυράκι σαστίζουν. Γίνονται θεατές ενός εφιαλτικού σκηνικού.

«Ήταν πολύ επικίνδυνο, ήμασταν πάρα πολύ κοντά στο θύμα, θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση της! Ευχαριστώ τον Θεό!».

Σε αυτό το σημείο πάνω από το γεφυράκι, ένας ογκώδης βράχος αποκολλήθηκε και με μεγάλη ταχύτητα πλάκωσε το πόδι της γυναίκας.


Ένας γιατρός ανάμεσα στους περιπατητές, σπεύδει για να βοηθήσει. Η αιμορραγία στο πόδι της, ήταν ακατάσχετη. Λίγα λεπτά μετά, χάνει τις αισθήσεις της.

«Ήταν αναίσθητη, της έκαναν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να την επαναφέρουν, αλλά δυστυχώς έγινε αυτό που έγινε».

«Πέρασα από τη γυναίκα που ήταν αναίσθητη και την φρόντιζαν μέχρι να έρθουν οι διασώστες. Είδα ότι το πόδι της ήταν γεμάτο αίμα και της είχαν δέσει το τραύμα με κάτι ρούχα».

Η ανάσυρση της σορού της τουρίστριας

Αμέσως σημάνει συναγερμός. Ένα ελικόπτερο της ΕΜΑΚ απογειώνεται από το Ηράκλειο και κατευθύνεται στο σημείο της τραγωδίας, όπου είναι γεμάτο χαράδρες.

Ο πιλότος προσγειώνεται και ξεκινάει η μεγάλη επιχείρηση, με τη συνδρομή πυροσβεστών και εθελοντών, καθώς εκατοντάδες επισκέπτες βρίσκονταν στο φαράγγι εγκλωβισμένοι.

Φοβισμένοι, προσπαθούν να μείνουν σε ασφαλές σημείο, μακριά από βράχια και τους ορμητικούς χειμάρρους.

Τι ανέφερε διασώστης που συμμετείχε στις έρευνες

Διασώστης που συμμετείχε στις έρευνες μίλησε αποκλειστικά στο MEGA.

«Πήγαν οι μισοί συνάδελφοι από την κάτω μεριά στην έξοδο του φαραγγιού, για να βοηθήσουν στην διακομιδή του θύματος. Κι εμείς ανεβήκαμε από πάνω και περάσαμε το φαράγγι για να δούμε μήπως έχει κάποιο άλλο θύμα. Υπήρχε έντονη βροχόπτωση, δηλαδή κι εμείς μετά που περάσαμε ήταν δύσκολο και για μας».

Τελικά πυροσβέστες από την 3η ΕΜΑΚ ανασύρουν νεκρή την 35χρονη τουρίστρια.

Εμπειρογνώμονες στο φαράγγι της Σαμαριάς

Κλιμάκιο με εμπειρογνώμονες αναμένεται να βρίσκεται σήμερα στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Φαράγγι της Σαμαριάς οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αυτοψία μετά το τραγικό δυστύχημα και τις κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για μία ομάδα από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) που θα «χτενίσει» όλη την περιοχή του φαραγγιού για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαράγγι της Σαμαριάς αναμένεται να παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας.

Αναχώρησαν και οι τελευταίοι επισκέπτες

10 ήταν οι τελευταίοι επισκέπτες στο φαράγγι της Σαμαριάς που είχαν διανυκτερεύσει στο χωριό για προληπτικούς λόγους.

Όπως ενημέρωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, με ανακοίνωση, οι τελευταίοι επισκέπτες αναχώρησαν χθες από το φαράγγι και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στις περιοχές όπου διαμένουν.

Αυτοψία Λέκκα– Τι παρεμβάσεις χρειάζονται

«Εξετάσαμε όλο το φαράγγι, το επίπεδο κινδύνου παραμένει το ίδιο όπως ήταν και πριν τα χθεσινά τραγικά γεγονότα… Θεωρούμε ότι μετά από κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν το φαράγγι μπορεί να αποδοθεί και πάλι στο κοινό… Θέλει μεγάλη προσοχή όμως, ο κίνδυνος εξακολουθεί με υφίσταται διαχρονικά στο φαράγγι».

Αυτό δήλωσε ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος με ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως επικεφαλής, πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή όπου συνέβη χθες το τραγικό συμβάν με το θάνατο της 32χρονης τουρίστριας που χτυπήθηκε από πτώση βράχου.

Με τον καθηγητή κ. Βασιλάκη ο κ. Λέκκας πραγματοποίησε την αυτοψία, επισημαίνοντας πως το φαράγγι της Σαμαριάς «είναι μία μοναδική περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά ενέχει κινδύνους. Το φαράγγι διαμορφώθηκε μορφολογικά, από διαβρώσεις, κατολισθήσεις από βροχοπτώσεις, συνεπώς οι κίνδυνοι υπάρχουν. Είναι σε επίπεδο που μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά η απόφαση για το άνοιγμα προς επισκέπτες ανήκει στους αρμόδιους φορείς».

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας το φαράγγι θα παρακολουθείται από ειδικούς και επιστήμονες αλλά εξήγησε πως «δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χθεσινά γεγονότα διότι δεν είχαμε κάποιο δεδομένο ότι θα γινότανε ό,τι έγινε μέσα στο φαράγγι. Είχαμε μεγάλο ποσοστό βροχής με μεγάλη ραγδαιότητα, το οποίο φαινόμενο αναπτύχθηκε λίγα χιλιόμετρα νότια της Κρήτης μέσα στο θαλάσσιο χώρο με υδροσύφωνες μεγάλους, που τροφοδότησαν τα σύννεφα και στη συνέχεια, με το πρώτο εμπόδιο που βρήκαν, η βροχή έπεσε ακριβώς στο πρώτο ύψωμα δηλαδή στις πόρτες του φαραγγιού και είχαμε όλα αυτά τα φαινόμενα και τα γεγονότα».

Εξήρε μάλιστα τη διαχείριση του κόσμου από τους αρμόδιους δεδομένου ότι πάνω από 1.000 άτομα βρισκότανε εντός του φαραγγιού. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μαζί με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. μαζί με την Πολιτική Προστασία να μειώσουμε όσο είναι δυνατό το κίνδυνο και να μειώσουμε την έκθεση των ανθρώπων σε κίνδυνο , είπε ο κ. Λέκκας »… «οι επισκέπτες δηλαδή όταν βρίσκονται μέσα στο φαράγγι, πρέπει να κάνουμε εκείνα για να μειώσουμε την έκθεση, διότι τους φυσικούς κινδύνους δεν μπορούμε να τους μειώσουμε. Οι βράχοι μπορεί να φαίνονται σταθεροί αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

Ζήτησε να μην λέγονται διάφορα για παρεμβάσεις και έργα εντός του φαραγγιού, και όσοι τα λένε δεν έχουν γνώσεις και δυνατότητα να κατανοήσουν τα θέματα. «Τα πρανή είναι 200 και 400 μέτρα, το φαράγγι είναι μεγάλο, κανείς δεν μπορεί να πάει να κάνει έργα να βάλει πλέγματα ή κάτι άλλο και όλα αυτά τα έργα λογικό είναι ακυρώνουν και το φυσικό μνημείο. Συνεπώς πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εξελισσόμενες γεωδυναμικές υδρομετρολογικές διαδικασίες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μειώσουμε την έκθεση των επισκεπτών σε κίνδυνο , διότι τα φαινόμενα θα υπάρχουν. Τους σεισμούς θα τους έχουμε, τα έντονα φαινόμενα, συνεπώς πρέπει να μειώσουμε την τρωτότητα των επισκεπτών για να αποφύγουμε τέτοια γεγονότα θλιβερά”.

Παρεμβάσεις που μπορεί να υπάρχουν, όπως ανέφερε, είναι: «Ουσιαστικά να διαμορφωθούν σε μερικά σημεία καινούργια μονοπάτια, με λιγότερη έκθεση των ανθρώπων. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα μηδενίσουμε τον κίνδυνο, αλλά με κάποιες απλές παρεμβάσεις στα πρανή, με κάποιες πινακίδες προειδοποιητικές κατά μήκος του φαραγγιού που να πληροφορούν για τους ενδεχόμενους κινδύνους αλλά και να διαμορφώσουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε έκτακτες ανάγκες μπορούμε να πετύχουμε αρκετά. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί ένα σεισμός, μία κατολίσθηση, έντονα φαινόμενα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε, συνεπώς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε την έκθεση μας και τους κινδύνους μέσα στο φαράγγι ».

Διαφήμιση
Διαφήμιση