HomeHL1-EconomyMoody’s: Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Moody’s: Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σταθερά ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα κράτησε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ενώ την ίδια στιγμή αναβάθμισε σε θετικές (Ba1) τις προοπτικές της.

Υπενθυμίζεται, πως η Moody’s είναι και ο τελευταίος οίκος αξιολόγησης που δεν έχει ανεβάσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα από τους Big 3, μαζί με την αμερικανική Standard & Poor’s και την βρετανική Fitch, αλλά και η καναδική DBRS και η γερμανική Scope έχουν αναβαθμίσει σε investment grade το ελληνικό αξιόχρεο.

Άλλωστε, όπως πηγές του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπαν στο newsit.gr, η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δρόμο να διανύσει προκειμένου να δει τους οίκους αξιολόγησης να την ανεβάζουν πιο ψηλά στην κλίμακα της πιστοληπτικής αξιοπιστίας, μεταξύ και αυτών και από την Moody’s.

O οίκος αξιολόγησης καταγράφει την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ενισχύοντας έτσι τα δημόσια έσοδα. Την ίδια στιγμή, καταγράφει τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που θέτουν τις βάσεις για ταχεία μείωση του χρέους.

Αναλυτικότερα, η Moody’s προβλέπει δημοσιονομικά ελλείμματα στο 1% του ΑΕΠ από το 2024 ως το 2026, αλλά και περαιτέρω βελτίωση από το έλλειμμα 1,6% το 2023. Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπει 2,2% του ΑΕΠ απότο 2024 έως το 2026, πάνω και απότους ελληνικούς στόχους, ενώ για το χρέος προβλέπει πως θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ ως το 2025 και σε επίπεδα κάτω από το 140% του ΑΕΠ ως το 2027.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, η Moody’s εκτιμά ότι η «υγεία» του έχει ενισχυθεί και πως οι ελληνικές τράπεζες συγκλίνουν με τους μέσους όρους της ΕΕ αναφορικά με τους δείκτες κεφαλαιοποίησης, κερδοφορίας και «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με την  έκθεση, η βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού κλάδου «μειώνει τους κινδύνους ενδεχόμενης ευθύνης για το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον, με τις πιθανότητες η οικονομική ανάπτυξη και η πορεία των δημοσιονομικών να ξεπεράσουν τις προσδοκίες μας, η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο».

Η Moody’s πριν από περίπου ένα χρόνο είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά περίπου δύο βαθμίσεις χωρίς ωστόσο να φτάσει στο investment grade.

Η αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου είναι η δεύτερη συνεχόμενη μετά από εκείνη της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα.

Χατζηδάκης: Η καλύτερη απάντηση στη μηδενιστική κριτική

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την δημοσίευση της έκθεσης από την  Moody’s έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Moody’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για τρεις κυρίως λόγους που, όπως σημειώνει η ίδια, είναι οι εξής: η ταχύτερη ανάπτυξη, οι καλύτερες σε σχέση με τον προγραμματισμό δημοσιονομικές επιδόσεις οι οποίες αποδίδονται κυρίως στα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος.

Πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης ύστερα από την αντίστοιχη κίνηση της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Moody’s σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή προσήλωση στη δημοσιονομική σύνεση και έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων (ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ, ηλεκτρονική τιμολόγηση, διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές) που έχουν ενισχύσει τα έσοδα . Επισημαίνει ακόμη ότι τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα – ενδεχομένως σε συνδυασμό με ισχυρότερη πραγματική και ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ – θα υποστηρίξουν με τη σειρά τους την ταχύτερη μείωση του χρέους.

Ενώ σε σχέση με τις τράπεζες ο οίκος υπογραμμίζει ότι η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται τώρα πιο κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ ως προς τους δείκτες κεφαλαιοποίησης, κερδοφορίας και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αξιολόγηση της Moody’s αποτελεί μια ακόμη απάντηση σε όσους επιμένουν σε μηδενιστική κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πολιτική την οποία η κυβέρνηση θα συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς, όχι μόνο γιατί αναγνωρίζεται στο εξωτερικό αλλά κυρίως επειδή οι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά τα θετικά της αποτελέσματα στην ανάπτυξη, τα εισοδήματα, τη μείωση της ανεργίας και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Παπαθανάσης: Επιβεβαίωση της συστηματικής δουλειάς της κυβέρνησης

Σε δήλωση προχώρησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης:

«Η ανακοίνωση του οίκου Moody’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή επιβεβαίωση της συστηματικής δουλειάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2019, με αποτέλεσμα την κατάκτηση από τη χώρα της 2ης θέσης σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. για το 2ο τρίμηνο του 2024, ρυθμούς ανάπτυξης κατά πολύ ισχυρότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά και της συμπερίληψης της Ελλάδας στις πρώτες θέσεις των χωρών της Ένωσης ως προς την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να ενισχύσει την πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται ως ”μάνα εξ ουρανού’’. Χρειάζεται μεταρρυθμιστικό σχέδιο, προσήλωση στους στόχους και καθημερινή σκληρή δουλειά για την υλοποίησή τους. Διότι, μόνον έτσι μειώνεται το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μόνον έτσι μειώνεται το κόστος δανεισμού και οι ελληνικοί τίτλοι γίνονται πιο ορατοί από ξένους θεσμικούς επενδυτές, μόνον έτσι αυξάνονται οι  επενδύσεις και οι εξαγωγές, πρωτίστως όμως, μόνον έτσι δημιουργούνται νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας.

Πιστοί στη στρατηγική επιλογή μας για σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες, συνέπεια και αποτελεσματικότητα, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, συνεχίζουμε να προσθέτουμε βαθμίδες αξιοπιστίας στη χώρα, συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη όσα έχουμε δεσμευθεί».

newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση