Χρηματιστήριο: Συνεχίζει την πλάγια κίνηση, με χαμηλό τζίρο
Δίχως πολλές συγκινήσεις η πορεία του Γενικού Δείκτη
Την πλάγια κίνηση συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, εν μέσω της ευρύτερης νευρικότητας που επικρατεί εξωτερικό.
Η ελληνική αγορά, μ’ αυτό τον τρόπο, παραμένει εγκλωβισμένη στο στενό εύρος των 1.420 – 1.450 μονάδων, αδυνατώντας να κινηθεί πειστικά προς τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 1.502 μονάδων, αλλά και κρατώντας τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται στα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία αποδεικνύονται άκρως ενθαρρυντικά για τη συνέχεια, ενώ μην ξεχνάμε ότι αύριο έχουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και την Παρασκευή ακολουθεί η ετυμηγορία του Moody’s.
Κάπως έτσι, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,12% και διαμορφώνεται στις 1.427,81 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,7 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.427,10 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.425,78 έως 1.429,91 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες δίνουν συνέχεια στην αδύναμη πορεία των τελευταίων ημερών, παρά την ανοδική προσπάθεια της Alpha. Από την πλευρά του, ο ΔΑΑ διευρύνεται κοντά στο +1%, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζει η Coca – Cola.
Μικρά κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, έπειτα από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επιστρέφει σε θετικό έδαφος, αλλά χωρίς να πείθει, δεδομένου ότι αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,19% και τις 1.234 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha ενισχύεται στο +0,66% και το 1,53 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -0,29% και τα 7,532 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,36% και τα 3,884 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εurobank υποχωρεί στο -0,45% και το 1,971 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,29% και 3.465 μονάδες), η μετοχή του ΔΑΑ αυξάνεται κατά 0,8% και επιστρέφει στα 7,8 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ εξαμήνου. Άνοδο άνω του 0,5% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΤΕ, Titan Cement και Metlen. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola, η οποία χθες βρέθηκε στα υψηλά 4,5 ετών, αναδιπλώνεται στο -1,1% και τα 33,7 ευρώ. Lamda, Sarantis και ΕΥΔΑΠ χάνουν έως 0,8%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,05% και 2.303 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει θετικά στο +1,5% και τα 5,1 ευρώ, με τη μετοχή της Fourlis να έπεται στο +1% και τα 3,9 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ΕΧΑΕ κερδίζει περίπου 0,9%. Αντίθετα, η μετοχή της Intracom Holdings περιορίζεται κατά 1%, ενώ στο -0,6% καθορίζεται η κάμψη για τις μετοχές των Ideal – Intrakat.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,4 δισ. ευρώ.
Επ’ αόριστον στάση αναμονής
Σε μια επ’ αόριστον στάση αναμονής έχει εγκλωβιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει τον καταλύτη, προκειμένου να ξεκολλήσει από τα τρέχοντα επίπεδα -είτε ανοδικά, είτε καθοδικά.
Ο Γενικός Δείκτης, εδώ και αρκετές εβδομάδες, κινείται στο στενό εύρος των 1.420 – 1.450 μονάδων, με τον ημερήσιο τζίρο πεισματικά κολλημένο κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ, παρά τα κατά καιρούς μεγάλα «πακέτα».
Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχει επιδοθεί σε μια πλάγια κίνηση, μην προσπαθώντας να κινηθεί προς τον μεγάλο στόχο των 1.502 μονάδων (υψηλό έτους), αλλά και μην θέτοντας σε κίνδυνο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.
Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ειδησεογραφία είναι αρκετά ζωηρή τις τελευταίες ημέρες, δεδομένων των καθημερινών ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία παραμένουν άκρως ικανοποιητικά.
Χθες, για παράδειγμα, Autohellas και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών γνωστοποίησαν τα μεγέθη του α’ εξαμήνου, ενώ σήμερα είναι η σειρά των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Aegean. Αύριο ακολουθούν οι Lamda Development και Ελλάκτωρ.
Και φυσικά η μεγάλη είδηση της εβδομάδας αφορά την ετυμηγορία του Moody’s, δηλαδή του τελευταίου οίκου αξιολόγησης, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα σε μη επενδυτική βαθμίδα. Όλοι ευελπιστούν ότι αυτό πλέον θα αλλάξει και ο «αυστηρός» οίκος θα δώσει το πολυπόθητο upgrade.
Νευρικότητα στο εξωτερικό
Την ίδια στιγμή, όμως, στο εξωτερικό το επενδυτικό κλίμα διακρίνεται από μια παρατεταμένη νευρικότητα, η οποία δεν επιτρέπει στους αγοραστές να πάρουν μεγάλες ανάσες.
Ο φόβος για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ έχει περιορίσει αισθητά τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου, στρέφοντας το βλέμμα στα κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις δρομολογούμενες μειώσεις επιτοκίων.
Μην ξεχνάμε ότι αύριο η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να προβεί στο δεύτερο βήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ την επόμενη Τετάρτη τον χορό των επιτοκιακών μειώσεων εκτιμάται ότι θα ανοίξει και η Federal Reserve.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,39% και τις 509 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει 0,42%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα futures καταγράφουν μικρές απώλειες έως 0,3%.