Ισραήλ – Γάζα: Πιέσεις και από τη Γερμανία για ειρήνευση
«Αγκάθι» για Νετανιάχου και οι απώλειες πολέμου
Ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας άφησαν ακόμη 27 νεκρούς σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, διευκρινίζοντας ότι δύο γυναίκες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν στον καταυλισμό Νουσεϊράτ.
Ο στόχος της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα δείχνει πιο μακρινός από ποτέ και ενδεικτικό είναι ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επιμένει να μιλά για συμφωνία που είναι κοντά, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κάνει λόγο για ανακριβείς εκτιμήσεις.
Το ειδικό της βάρος επιχειρεί να ρίξει η Γερμανία προκειμένου να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Προς αυτή την κατεύθυνση η Γερμανίδα υπουργός των Εξωτερικών η Ανναλένα Μπέρμποκ περιοδεύει τη Μέση Ανατολή και έχοντας επισκεφθεί ήδη τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, είχε συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό της Ιζραέλ Κατζ στην Ιερουσαλήμ.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση η κυρία Μπέρμποκ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να αναλάβει «ισχυρότερη και πιο ορατή δράση κατά της βίας των εποίκων στη Δυτική Όχθη» ενώ, δεν έκρυψε την ενόχλησή της όταν, όπως είπε, «μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης απαιτούν την ίδια προσέγγιση στη Δυτική Όχθη όπως και στη Γάζα».
Μια αναφορά βεβαίως η οποία αφορούσε προσωπικά τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας η οποία επρόκειτο να δει και τον υπουργό Αμύνης Γοάβ Γκάλαντ αλλά όχι τον Βενιαμίν Νετανιάχου πριν μεταβεί και στη Ραμάλα, αναγνώρισε πάντως ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη στρέφονται κατά της τρομοκρατίας.
Και καθώς η πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου κορυφώνεται από το εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό μια σχετικά άγνωστη διάσταση είναι και εκείνη των ισραηλινών απωλειών σε στρατιωτικό επίπεδο. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους εξακόσιους στην πλειονότητα έφεδροι των ειδικών δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών. Είναι δυναμικό επίλεκτο και εξαιρετικά πολύτιμο για τη χώρα το οποίο απαιτείται χρόνος για να αναπληρωθεί. Κυρίως δε είναι άνθρωποι με οικογένειες.
Αυτό δεν είναι καθόλου απλό για την κυβέρνηση καθώς δημιουργεί μια πρόσθετη πίεση η οποία αυξάνεται συνεχώς. Μαζί και ένα ζήτημα στελέχωσης των υπηρεσιών αυτών σε μια κρίσιμη περίοδο.