HomeΚΡΗΤΗΛύσεις από τη δημοτική αρχή για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Χερσονήσου

Λύσεις από τη δημοτική αρχή για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Χερσονήσου

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τα σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Κοινότητα Λιμένος Χερσονήσου, αναζητά ο Δήμος Χερσονήσου μέσα από διανοίξεις οδών οι οποίες χρονίζουν από το 1971, αλλά και την δημιουργία νέας περιφερειακής οδού.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης κατά τη διάρκεια της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, η προσφορότερη λύση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Χερσονήσου, είναι η χάραξη, η μελέτη και η κατασκευή παράκαμψης, που θα υποδεχθεί την αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση, η οποία σήμερα διεξάγεται από την κεντρική αρτηρία του οικισμού της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και δημιουργεί σοβαρή επιβάρυνση στη λειτουργία της πόλης.

Ο Λιμένας Χερσονήσου αναπτύχθηκε γρήγορα και άναρχα και δεν έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο. Επιβάλλεται επομένως, η ανάπλαση του κεντρικού πολεοδομικού ιστού της πόλης, να γίνει, με βιώσιμο σχεδιασμό. Η ανάπλαση της κεντρικής αρτηρίας του Λιμένα Χερσονήσου, η λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι αναγκαία και πρέπει  να στοχεύει στη μείωση της ενέργειας, την αύξηση των χώρων πρασίνου, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του θορύβου και την καθολική προσβασιμότητα σε όλους.

apallotriosis

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω και για να ξεκινήσει η ανάπλαση, πρέπει να αποχαρακτηριστεί η Ελευθερίου Βενιζέλου από δευτερεύων εθνικό δίκτυο και να γίνει πρόβλεψη κατασκευής περιφερειακής οδού. Η παρακαμπτήριος οδός θα ξεκινά από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (οδός Φιλικής Εταιρίας) θα προχωρεί νότια και θα συνεχίζει παράλληλα με την τελευταία οδό του σχεδίου πόλης και θα καταλήγει πάλι στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στο ύψος της οδού Αγίου Κωνσταντίνου (κόμβος ξενοδοχείου Belvedere).

Υπάρχει συγκεκριμένη χάραξη της παρακαμπτήριου οδού Λιμένος Χερσονήσου, η οποία διατυπώνεται στη μελέτη ανάπτυξης του Δήμου Χερσονήσου, την οποία εκπόνησε το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι των Η.Π.Α. το 2000. Η πρόταση αυτή που θα αποτελέσει τη βάση της τελικής χάραξης, συνοδεύεται από τη χωροθέτηση και Κέντρου Μετεπιβίβασης Επιβατών ώστε να αμβλυνθεί το αυξημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο συγκεκριμένος δρόμος θα αποτελέσει το όριο διαχωρισμού του Λιμένα Χερσονήσου με τους οικισμούς Κουτουλουφαρίου και Πισκοπιανού. Στη μελέτη της παράκαμψης θα προβλεφθεί η κάθετη σύνδεση του πολεοδομικού συγκροτήματος Λιμένος Χερσονήσου με το δρόμο αυτό.

ypomnima

Μέχρι την εκπόνηση της μελέτης, τη χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου της παράκαμψης Λιμένος Χερσονήσου, θα ληφθούν δραστικά μέτρα για την ανακούφιση και αποσυμφόρηση της οδικής αρτηρίας Ελευθερίου Βενιζέλου όπως:

  • Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις.
  • Αύξηση των χώρων στάθμευσης.
  • Αυστηρή και λειτουργική οριοθέτηση σταθμών ΤΑΞΙ, θέσεων στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων και των λεωφορείων του ΚΤΕΛ.
  • Ανάπτυξη γραμμής δημοτικής συγκοινωνίας.
  • Κατασκευή ισόπεδων κόμβων κ.α.

Βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι η υλοποίηση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στο τμήμα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου που εκτείνεται από την οδό Αποστολογιάννη μέχρι την οδό Ευαγγελίστριας, η οποία έχει κηρυχθεί από το 1971 και μέχρι σήμερα είναι ανεφάρμοστη, επειδή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αξιοποιώντας δικονιμικά εργαλεία εξασφαλίζουν από τα αρμόδια δικαστήρια αναστολή εκτέλεσης των πράξεων απαλλοτρίωσης. Είναι πλέον καιρός να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα και να εφαρμοστεί το Σχέδιο Πόλης. Προς την κατεύθυνση αυτή το χειμώνα θα γίνει διάλογος με τους φερόμενους ιδιοκτήτες για να βρεθεί λύση.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε:

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο οξύνεται τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Αυτό θα γίνει με τη λήψη και εφαρμογή, σταδιακά διαφόρων μέτρων και την κατασκευή έργων οδοποιίας, όπως είναι η παράκαμψη Λιμένος Χερσονήσου. Επιδίωξη μας, μετά την κατασκευή της παρακαμπτήριας οδού είναι να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα στο περιβάλλον και να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για όλους τους χρήστες. Επίσης η αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Διαφήμιση
Διαφήμιση