Ψήφισμα ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών-Αστερουσίων
Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών-Αστερουσίων στις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία της Κρήτης – Ζητείται άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας
Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος και Μαίρη Γενετζάκη, κατά τη 18η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών-Αστερουσίων, στις 4 Σεπτεμβρίου 2024. Το ψήφισμα αφορά την έντονη αντίδραση κατά των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων, μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς και άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα.
Συγχωνεύσεις χωρίς εκπαιδευτική λογική
Η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας προωθεί συγχωνεύσεις τμημάτων με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των μαθητών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών ή άλλες κοινωνικές παράμετροι. Αυτή η πολιτική, λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, οδηγεί σε ανάκληση αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων, ακόμη και εκείνων που φοιτούν παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Στην Κρήτη, τα συγχωνευόμενα τμήματα ανέρχονται σε περισσότερα από 82, με 40 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, 12 στο Λασίθι, 10 στο Ρέθυμνο και πάνω από 20 στα Χανιά.
Εξέλιξη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής
Σύμφωνα με το ψήφισμα, αυτή η πολιτική συνεχίζει τη διαχρονική τακτική των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν την Παιδεία με μειωμένους πόρους, ελάχιστο εκπαιδευτικό προσωπικό, ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και ανυπαρξία υποστηρικτικών επιστημονικών δομών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, επιλέγει τις συγχωνεύσεις τμημάτων για τη μείωση του κόστους, προσθέτοντας ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Αίτημα για απόσυρση της εγκυκλίου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών-Αστερουσίων απαιτεί την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και να μη γίνει καμία συγχώνευση τμημάτων ή μετακίνηση μαθητή. Επιπλέον, ζητά μείωση των μαθητών ανά τμήμα για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία, ιδιαίτερα όσον αφορά την παράλληλη στήριξη των μαθητών με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.