ΗΠΑ: Κατηγορούν τη Ρωσία για εξαγορά YouTubers ώστε να επηρεαστούν οι προεδρικές εκλογές
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ανάμιξη στις εκλογές των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αντιληπτής ρωσικής παρέμβασης στις επερχόμενες εκλογές.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις χθες στην αρχισυντάκτρια του ρωσικού κρατικού δικτύου RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, και σε άλλους εννέα άτομα, κατηγορώντας τους για απόπειρες παρεμβολής στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αρχισυντάκτρια του RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, και άλλοι συνδεδεμένοι με το δίκτυο, στρατολόγησαν μυστικά YouTubers και συντηρητικούς σχολιαστές για να επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη και να διαδώσουν φιλοκρεμλινικά μηνύματα.
Οι ΗΠΑ επίσης κατηγόρησαν δύο υπαλλήλους του RT, τον Κονσταντίν Καλάσνικοφ και την Έλενα Αφανάσιεβα, για μια υποτιθέμενη συνωμοσία ύψους 7,6 εκατομμυρίων λιρών για να πληρώσουν άλλη εταιρεία να παρέμβει στην αμερικανική πολιτική μέσω δημοσίευσης βίντεο σε TikTok, Instagram, X και YouTube.
Παράλληλα, το FBI ζήτησε από το δικαστήριο άδεια για κατάσχεση 32 διαδικτυακών τομέων που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι εμπλέκονται σε προσπάθειες «κακόβουλης ξένης επιρροής», συμπεριλαμβανομένων και προσπαθειών υπονόμευσης της δημόσιας υποστήριξης για την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ανάμιξη στις εκλογές των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο εκλιπών Ρώσος επιχειρηματίας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας Wagner και κατηγορούμενος για τη λειτουργία «εργοστασίων τρολ» στη Ρωσία, δήλωσε το 2022: «Έχουμε παρέμβει, παρεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα το πρωί ότι επιθυμεί η Καμάλα Χάρις να κερδίσει τις εκλογές (βλ. ανάρτηση στις 9.48), όμως ο ανταποκριτής μας στη Μόσχα, Ίβορ Μπένετ, εξηγεί παρακάτω γιατί ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να μην λέει αυτό που πραγματικά σκέφτεται.