ΣΥΡΙΖΑ: Θα… εκπέσει ο Στέφανος Κασσελάκης πριν από τη ΔΕΘ;
Η παρέμβαση-σφήνα του Ν. Παππά, ο αναβαθμισμένος ρόλος του και η διαβεβαίωση πως «δεν θα διαγραφεί ο Χ. Σπίρτζης». Ο. Γεροβασίλη: «Ο πρόεδρος να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών». Κ. Αρβανίτης: «Δεν πάει άλλο» με ευθύνες στην ηγεσία.
Σε πολύ βαρύ κλίμα κορυφώνεται η επίσημη και η παρασκηνιακή προετοιμασία του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.
Το στίγμα δόθηκε από τον νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Παππά, ο οποίος πέταξε χθες μία βόμβα και μία ρουκέτα:
– Απαντώντας σε σχετική ερώτηση (στο Μega) είπε πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάει στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος “εάν δεν εκπέσει” μετά από τυχόν πρόταση μομφής. Αργότερα διευκρίνισε πως δεν συμφωνεί με νέες προεδρικές εκλογές, ωστόσο η φράση “εάν δεν εκπέσει” ήταν αυτή που κυριάρχησε στις συζητήσεις και…στις απορίες.
– Τόνισε πως ο Χρήστος Σπίρτζης δεν θα διαγραφεί και, επιπλέον, εμφανίστηκε βέβαιος πως ακόμα και αν αποφασίσει αυτή την ποινή η Επιτροπή Δεοντολογίας, η Κεντρική Επιτροπή δεν θα την εγκρίνει. Κι αυτό, παρότι επισήμανε σε όλους τους τόνους ότι διαφωνεί με τις απόψεις και τις θέσεις του πρώην υπουργού.
Ο κ. Παππάς προχώρησε και σε μία ιδιαιτέρως θερμή αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, αφού όχι μόνο τον αποκάλεσε “ιστορικό ηγέτη της παράταξης, περιουσία για την παράταξη και τη χώρα”, αλλά συνέστησε σε όλους “να μην χρησιμοποιούν το όνομα του επί ματαίω” διότι “αν θέλει να πει κάτι, το λέει ο ίδιος”.
Η επισήμανση έχει τη σημασία της καθώς το προηγούμενο διάστημα διακινήθηκαν πληροφορίες ότι “Τσίπρας-Παππάς τα έχουν σπάσει οριστικά”, μετά και την “αναιμική” αντίδραση του στα περί “μαύρου χρήματος” που κατήγγειλε ο κ. Κασσελάκης.
Οι υποψιασμένοι συνιστούν… με τη σειρά τους “να μην βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα”, διότι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ “θα βγάλουν εκπλήξεις”.
Δεδομένης της δύναμης που έχει ο κ. Παππάς στα μέλη του οργάνου αλλά και της πρόσφατης αναβάθμισής του στο αξίωμα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το ενδιαφέρον στρέφεται στο εάν και πώς θα επιχειρήσει να λειτουργήσει ως “συγκολλητική ουσία”, επιδρώντας (και) στον πρόεδρο.
Πολλοί εκτιμούν ότι το έμπειρο περί τα κομματικά στέλεχος θα λειτουργήσει “συνθετικά και όχι διαιρετικά”, παραπέμποντας… στη μαεστρία που επέδειξε για την επανένταξη του Παύλου Πολάκη στην Κ.Ο, του κόμματος, χωρίς τους όρους που έθετε μέχρι το παρά πέντε ο κ.Κασσελάκης (σ.σ. να αλλάξει ο βουλευτής συμπεριφορά κ.λπ).
Μία ισχυρή γεύση θα δοθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και της Επιτροπής Δεοντολογίας όπου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τον κ. Σπίρτζη μετά από δύο αναβολές.
Εντείνεται η πίεση για εκλογές
Όλα δείχνουν ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα κάνει περίπατο στην Κεντρική Επιτροπή, εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος με τους Παππά-Πολάκη. Κυρίως μετά τις καταστατικές προτάσεις που παρουσίασε προχθές, με τις οποίες αντέδρασαν και στελέχη που δεν πρόσκεινται στους “87”.
Η αίσθηση που αποκόμισαν, δηλαδή, είναι ότι με αυτές τις αλλαγές (όπως οι τρεις θητείες στην ίδια περιφέρεια για τους βουλευτές ή την μη εκλογή τους στο νέο ηγετικό όργανο ή την μετατροπή των οργανώσεων σε “λέσχη φίλων και μελών”, όπως λένε) το κόμμα θα γίνει αυστηρά “προεδροκεντρικό” ή “κόμμα ενός ανδρός αρχή”, κατά τον κ. Πολάκη.
Κατόπιν τούτων, εκτιμάται ότι το έναυσμα για μία γενικευμένη σύγκρουση το Σαββατοκύριακο θα δοθεί από τυχόν επιμονή του προέδρου σ΄ αυτές τις αλλαγές, όπως και στη μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαβεβαίωνε προ εβδομάδων ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το όνομα του κόμματος.
Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν θα πέσει το χαρτί της “πρότασης μομφής” στην περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης, η πίεση των “87” στον κ. Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση για εκλογή προέδρου, συνεχίζεται αμείωτη.
Όπως γράψαμε προχθές, όλο και πιο πολλά στελέχη πλέον επικαλούνται… το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης υπέκυψε στο αίτημα για προεδρικές εκλογές λόγω της πίεσης που άσκησαν τα στελέχη του κόμματος, χωρίς να χρειαστεί πρόταση μομφής εναντίον του.
“Πάμε βήμα-βήμα”
Στους κόλπους των “87” μάλιστα κερδίζει έδαφος η εκδοχή κατάθεσης ενός κειμένου κριτικής στην προεδρία Κασσελάκη αλλά σε ήπιους τόνους ώστε να συγκεντρώσει τις περισσότερες δυνατές υπογραφές “από το μισό κόμμα, τουλάχιστον”.
Σε μία τέτοια εξέλιξη θα είναι προφανές το πολιτικό “άδειασμα” στον πρόεδρο, ενώ, κατά τους πρωτεργάτες αυτής της τακτικής, “θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς νέες προεδρικές εκλογές”.
Η Όλγα Γεροβασίλη πρότεινε εκ νέου χθες προσφυγή σε προεδρικές κάλπες, λέγοντας ότι η λύση στο σημερινό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δοθεί “θέτοντας ο ίδιος ο πρόεδρος τον εαυτό του στην κρίση των μελών”.
Πρόσθεσε δε, ότι “ο κόμμα συρρικνώνεται και διχάζεται η κοινωνία με ευθύνη του προέδρου”, ενώ στην ερώτηση τι θα κάνει είτε δεχθεί ο κ.Κασσελάκης εκλογές είτε όχι, απάντησε: “πάμε βήμα-βήμα”.
“Δεν πάει άλλο”
Αίσθηση προκάλεσε η γραπτή παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος τονίζοντας “δεν πάει άλλο” έβαλε κατά της ηγεσίας για τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα.
Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με την δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη”, σημείωσε.
Επέρριψε ευθύνες πάντως και στους “πρώην” αλλά και σε όσους “νυν” δεν συμβάλλουν, με την επισήμανση: “Μεγάλες ευθύνες έχουν όσοι επέλεξαν να φύγουν, όσοι θολώνουν τα νερά με αντιπερισπασμούς, αλλά και όσοι απέχουν από την εύρεση λύσης”.
Για να καταλήξει: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα μας. Όσοι δεν πιστεύετε στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τον τουλάχιστον ήσυχο”..
Μαρίνα Μάνη
euro2day.gr