Σαν σήμερα: Περνάει ο Νόμος 4000 περί… τεντιμποϊσμού, που διαπόμπευσε μια γενιά
Τα σημαντικότερα γεγονότα της 4ης Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο
Σαν σήμερα το -όχι και τόσο πολύ μακρινό- 1958, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους νόμους της μεταπολεμικής περιόδου. Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή θέτει σε ισχύ τον νόμο 4000/1958, γνωστό ως «Νόμο περί Τεντιμποϊσμού».
Η ονομασία των «τεντιμπόηδων» προέρχεται από τον αγγλικό όρο «teddy boys», που αναφερόταν στους νεαρούς Βρετανούς των 1950s που επηρεάζονταν από το rock ‘n’ roll και τη μόδα της εποχής. Οι Έλληνες «τεντιμπόηδες» ήταν άτομα που επιδείκνυαν προκλητική συμπεριφορά, έβριζαν ή έκαναν βανδαλισμούς και πράξεις όπως το να ρίχνουν γιαούρτια ή φρούτα σε πολίτες.
Ο νόμος 4000 προέβλεπε για τους παραβάτες τη δημόσια διαπόμπευση, μια πρακτική που περιλάμβανε το κούρεμα «με την ψιλή» και την περιφορά τους στους δρόμους, ενώ οι αστυνομικοί τους οδηγούσαν στο τμήμα. Αυτή η τιμωρία στόχευε να επιδείξει την «εξυγίανση» των νεαρών και να δώσει το μήνυμα ότι η κοινωνία δεν θα ανεχόταν τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Ο νόμος αυτός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας. Πολλοί τον θεώρησαν υπερβολικά αυστηρό και ταπεινωτικό αλλά και μια αναχρονιστική πρακτική που παρέπεμπε σε σκοτεινές εποχές της ελληνικής ιστορίας, ενώ οι εικόνες των κουρεμένων νέων στους δρόμους προκάλεσαν αποτροπιασμό.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο νόμος 4000 αποτυπώθηκε στη συλλογική μνήμη, όχι μόνο για τη σκληρότητά του, αλλά και για τον τρόπο που κατέγραψε μια εποχή όπου οι νέες γενιές ήρθαν σε σύγκρουση με τις παραδοσιακές αξίες και την κοινωνική τάξη της εποχής. Το φαινόμενο αυτό, καθώς και οι συνέπειές του, αποτυπώθηκαν σε ελληνικές ταινίες και λογοτεχνία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταινία «Νόμος 4000» του Γιάννη Δαλιανίδη το 1962.
Ο νόμος περί τεντιμποϊσμού αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σημείο αναφοράς για τη μελέτη της ελληνικής κοινωνίας των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Αν και καταργήθηκε σχετικά σύντομα (τελευταία φορά εφαρμόστηκε το 1981 και καταργήθηκε εντελώς το 1983), έθεσε τον προβληματισμό για το πώς οι κοινωνίες πρέπει να διαχειρίζονται τις κοινωνικές μεταβολές.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1682: Ο Βρετανός αστρονόμος, Έντμουντ Χάλεϊ, παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, ο οποίος θα πάρει το όνομά του.
1781: Ιδρύεται το Λος Άντζελες από 44 Ισπανούς εποίκους.
1828: Αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ’ εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.
1833: Προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της New York Sun.
1839: Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842, με την παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ από τους Κινέζους στους Βρετανούς.
1955: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, νυν Champions League. Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Παρτιζάν Βελιγραδίου αναδεικνύονται ισόπαλες με σκορ 3-3.
1958: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή ο νόμος 4000/1958 «Περί Τεντιμποϊσμού», ο οποίος επιβάλλει το κούρεμα «με την ψιλή» και τη διαπόμπευση των παραβατών, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.
1878: Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.
1998: Δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, ο αμερικανός Λάρι Πέιτζ και ο ρώσος Σεργκέι Μπριν, ιδρύουν την εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών με την ονομασία Google Inc.
2016: Η Μητέρα Τερέζα αγιοποιείται.
Γεννήσεις
1530 – Ιβάν ο τρομερός, Τσάρος της Ρωσίας
1981 – Μπιγιονσέ Τζιζέλ Νόουλς-Κάρτερ, αμερικανίδα τραγουδίστρια
Θάνατοι
2003 – Ευάγγελος Γιαννόπουλος, έλληνας πολιτικός και δικηγόρος
newsbeast.gr