Έρχεται «Black out» στο Τελ Αβίβ: Η δολοφονία των ομήρων φέρνει εκεχειρία;
«Ως εδώ» φωνάζουν Ισραηλινοί, απαιτώντας από τον Νετανιάχου να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασωθούν οι όμηροι της Χαμάς. Αύριο, η πίεση θα γίνει σφοδρότερη, με γενική απεργία στο Τελ Αβίβ.
Ακόμα έξι όμηροι της Χαμάς βρέθηκαν νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας και φαίνεται ότι η αυτή η εξέλιξη «ξεχειλίζει το ποτήρι».
Ο λαός του Ισραήλ, σύσσωμη η αντιπολίτευση, οι εξωτερικοί σύμμαχοι, ζητούν άμεσα συμφωνία με τη Χαμάς προκειμένου να διασωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, που ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες, και από τις 7 Οκτωβρίου που απήχθησαν βιώνουν την απόλυτη κόλαση, κάπου σε κάποια τούνελ της Γάζας…
Το πρόβλημα είναι ότι η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί, όσο ο Νετανιάχου επιμένει στη στρατιωτική παρουσία -και μάλλον στη μονιμοποίησή της- στη Λωρίδα της Γάζας και στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας. Πλέον όμως, μπορεί να νιώθει την ασφυχτική πίεση ότι θα πρέπει να κάνει ένα -ή περισσότερα- βήματα πίσω από τις επιδιώξεις του. Ο πόλεμος άλλωστε, σε λίγες εβδομάδες θα κλείσει έναν χρόνο.
«Λάδι στη φωτιά» έριξε κι ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος της Χαμάς, που είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «κάποιοι» από τους έξι ομήρους των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό «ήταν μέρος της λίστας των προς απελευθέρωση ομήρων που είχε εγκρίνει η Χαμάς».
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι ο Ισραηλινοαμερικανός Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και οι δύο Ισραηλινές Καρμέλ Γκατ και Έντεν Γερουσάλμι, περιλαμβάνονταν στη λίστα των ομήρων που θα απελευθερώνονταν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.
Το στέλεχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, διαβεβαίωσε ότι «αρκετοί» από τους ομήρους «ήταν ζωντανοί και σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής».
Γενική απεργία στο Τελ Αβίβ
Αύριο, το Τελ Αβίβ «κλείνει», καθώς προκηρύχθηκε γενική απεργία, με αίτημα ακριβώς να γίνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να επέλθει συμφωνία και η επακόλουθη απελευθέρωση των ομήρων.
«Η ιδέα ότι η στρατιωτική πίεση στη Γάζα θα επιτρέψει στους ομήρους να επιστρέψουν έχει καταρρεύσει»: Με τη φράση αυτή ο δήμαρχος της ισραηλινής πόλης Γκιβαταγίμ, ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας, κήρυξε γενική απεργία την Δευτέρα (2/9) απαιτώντας από την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο θύλακα.
Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ είχε καλέσει σε απεργία ως απάντηση στον θάνατο έξι Ισραηλινών ομήρων των οποίων οι σοροί εντοπίστηκαν το Σάββατο (31/8) στη Ράφα και εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στον Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Μετά τον δήμαρχο της Γκιβαταγίμ, στο κάλεσμα για απεργία ανταποκρίθηκε και ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, ο οποίος σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως ο δήμος θα συμμετάσχει στην αυριανή απεργία για να υποστηρίξει τις οικογένειες των αιχμαλώτων.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση τους εγκατέλειψε, αλλά το κράτος του Ισραήλ είμαστε εμείς. Σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους ομήρους και τις οικογένειές τους, ο δήμος του Τελ Αβίβ-Γιάφα συμμετέχει στην απεργία» έγραψε ο Χουλντάι στο X.
«Αύριο, από το πρωί έως το μεσημέρι, δεν θα υπάρχει δημόσια εξυπηρέτηση και θα επιτρέψουμε σε όλες τις γυναίκες και άνδρες εργαζόμενους να βγουν έξω και να στηρίξουν τον αγώνα των οικογενειών. Βγείτε στους δρόμους».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ολοκληρώσει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την Χαμάς ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι από τη Γάζα καθώς τα πτώματα έξι ομήρων που είχαν συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου επέστρεφαν στους οικείους τους.
«Είναι πολύ αργά για τους ομήρους που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Οι όμηροι που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους», έγραψε ο Γκάλαντ στο Χ.
«Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να ανακαλέσει την απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη», είπε ο Γκάλαντ αναφερόμενος σε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να διατηρηθεί η μόνιμη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στον αποκαλούμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μία μικρή λωρίδα γης στα σύνορα Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας.
Η επιμονή του Νετανιάχου να διατηρήσει στρατεύματα στον διάδρομο αυτόν για να αποφευχθεί η μεταφορά από την Χαμάς όπλων από την Αίγυπτο θεωρείται ευρέως ως ένα από τα βασικά εμπόδια σε μια συμφωνία με την Χαμάς στις συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Ο Γκάλαντ έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με τον Νετανιάχου και με σκληροπυρηνικούς θρησκευτικούς εθνικιστές υπουργούς για την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ.
Περίπου ένα τρίτο από τους 101 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους στη Γάζα πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ η τύχη των υπολοίπων είναι άγνωστη.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκάλαντ είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου κατά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας την Πέμπτη για το θέμα του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και προειδοποίησε ότι εξαντλείται ο χρόνος για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απείλησε να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» με τη Χαμάς.
«Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, είπε ο Νετανιάχου, απειλώντας την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση: «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας».
Ισραηλινοί ηγέτες του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας βρίσκονται όλο και περισσότερο σε κόντρα με τον Νετανιάχου για το θέμα των συνομιλιών για εκεχειρία, που εμφανίζουν ελάχιστη πρόοδο έπειτα από εβδομάδες συναντήσεων στο Κατάρ και στην Αίγυπτο.