HomeHL1-WorldΑνοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας και Άγκυρας με σαφείς κόκκινες γραμμές: Έρχεται νέο ραντεβού Μητσοτακη – Ερντογάν

Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας και Άγκυρας με σαφείς κόκκινες γραμμές: Έρχεται νέο ραντεβού Μητσοτακη – Ερντογάν

Την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα θέλει η Αθήνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις, θέλει η Αθήνα. Ωστόσο στην κυβέρνηση δεν έχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη συνάντηση που θα έχουν μέσα στο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση αυτή θα επιχειρηθεί να μπει μπροστά μία πιο βαριά ατζέντα και θα φανεί αν πράγματι η τουρκική πλευρά θέλει να προχωρήσει ο διάλογος. Υπενθυμίζεται πως οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν είχαν μπει τα δύσκολα θέματα στο τραπέζι.

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: Σημαντική η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας

Στην ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής των εντάσεων και σεβασμού  του διεθνούς δικαίου αναφέρθηκε χθες  ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης,  στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις  εκ μέρους της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα με τις κινήσεις της μέσα στο καλοκαίρι έδειξε πως θέλει να δημιουργήσει σκηνικό έντασης στην περιοχή κοντά στην Κάσο. Παράλληλα στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» επέστρεψε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τελετή παράδοσης του πρώτου υποβρυχίου τουρκικής κατασκευής στη Ναυτική Διοίκηση Aksaz στη Μαρμαρίδα.

Ουσιαστικά ο κ.  Ερντογάν φαίνεται πως δεν ξεχνά το αναθεωρητικό του  αφήγημα, ωστόσο ταυτόχρονα δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου. Μάλιστα επιχειρεί να κλείσει μέτωπα στη γειτονιά  και την νέα εβδομάδα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί φέτος επίσκεψη του κ. Ερντογάν στο Κάιρο σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών που για πολλά χρόνια δεν ήταν και στο καλύτερο σημείο τους.

Γιατί πήγε στις Βρυξέλλες ο Φιντάν

Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια προσεκλήθη  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ. Ερωτηθείς  αν η Τουρκία ζήτησε την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε πως η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και θα συνεχίσει να είναι και επομένως το αίτημά της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι κατανοητό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα του και σημείωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το έχει εκφράσει αυτό με σαφήνεια. «Θέλουμε να προχωρήσουμε με μια θετική ατζέντα. Εάν η ΕΕ επιδείξει θετική προσέγγιση με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων», είπε ο Χακάν Φιντάν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο άτυπο γεύμα εργασίας,  ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι ίδιες πήγες σημειώνουν πως ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας και είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις.

Ευρωπαϊκά μηνύματα στην Άγκυρα για το  Κυπριακό

Ακανθώδη ζητήματα που δυσκολεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως είναι το Κυπριακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που είχαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους. «Εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου» είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας «θα είναι το πρώτο βήμα για την επανάληψη της διαδικασίας διαλόγου προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα». Όπως είπε, οι εργασίες της συνόδου άργησαν να ολοκληρωθούν, λόγω αυτής της συζήτησης.

Στο  Κυπριακό ζήτημα, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας. Ειδικότερα τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως η Άγκυρα επιμένει στη σκληρή γραμμή όσον αφορά το Κυπριακό  και αυτό φαίνεται και σε δηλώσεις  που έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών. «Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η σύνδεση του Kυπριακού προβλήματος με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

ethnos.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση