Γαλλία: Περισσότερα από 2.000 παιδιά κοιμούνται στο δρόμο
Χιλιάδες παιδιά, ακόμα και βρέφη είναι αναγκασμένα να κοιμούνται καθημερινά στους δρόμους στη Γαλλία. Η Unicef έχει καταγράψει πάνω από 2.000 όμως εκτιμά ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι υψηλότεροι
Πάνω από 2.000 παιδιά στη Γαλλία είναι αναγκασμένα να κοιμούνται στον δρόμο, σύμφωνα με την Unicef France, η οποία προειδοποίησε για τις «καταστροφικές» συνέπειες μιας «άστεγης παιδικής ηλικίας».
«Είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι μια κοινωνία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στα παιδιά της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Αντελίν Χαζάν, καταγγέλλοντας την «κατάφωρη παραβίαση των αρχών της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», την οποία έχει επικυρώσει η Γαλλία.
«Ανησυχούμε πολύ βλέποντας ότι, αντί να βελτιώνεται, η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο, είναι μια τραγωδία όταν γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες τόσο στην ψυχική υγεία όσο και στην εκπαίδευση», υπογράμμισε.
Εκατοντάδες βρέφη χωρίς στέγη
Σύμφωνα με τα δεδομένα του βαρόμετρου, τουλάχιστον 2.043 παιδιά, εκ των οποίων 467 ηλικίας κάτω των 3 ετών, παρέμειναν τη νύχτα της 19ης προς 20ής Αυγούστου χωρίς λύση στέγασης έπειτα από αίτημα της οικογένειάς τους στο 115, τον αριθμό έκτακτης ανάγκης για τους άστεγους ανθρώπους.
Είναι λιγότερα από τα 3.000 παιδιά που είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2023, όμως πρόκειται για έναν πρωτόγνωρο αριθμό για αυτήν την περίοδο, που καταγράφει αύξηση 3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, αύξηση 27% σε σύγκριση με το 2022 και 120% σε σύγκριση με το 2020.
Ακόμα υψηλότερα τα πραγματικά νούμερα
«Τρομακτικός», ο αριθμός των 2.000 είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένος, υπογραμμίζει η Unicef France και η οργάνωση Fédération des acteurs de la solidarité, καθώς το βαρόμετρο δεν λαμβάνει υπόψη του εκείνους που δεν τηλεφωνούν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση 115, τα παιδιά που ζουν στις παραγκουπόλεις ή σε καταλήψεις ή ακόμα και τους ασυνόδευτους ανήλικους.
Η κατάσταση των παιδιών του δρόμου στη Γαλλία ξεπέρασε ένα νέο όριο αυτό το καλοκαίρι στη Λιόν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, όπου πολλές γυναίκες είναι άστεγες έχοντας μαζί τους τα νεογέννητά τους.
Πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι στην Ευρώπη
Η έλλειψη στέγης εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, καθώς σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μένουν άστεγοι κάθε βράδυ στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.
Οι άνθρωποι που ζουν στους δρόμους σε πολλές από τις πρωτεύουσες και τις πόλεις της ηπείρου, ακόμη και σε μέρη όπου αυτό δεν αποτελούσε ιστορικά ζήτημα, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους (FEANTSA).
«Είναι πιθανό ότι ο πραγματικός αριθμός των αστέγων είναι πολύ μεγαλύτερος», προειδοποίησε η FEANTSA, τονίζοντας ότι τα στοιχεία της περιορίζονται στις πιο ορατές μορφές αστέγων.
Η έξαρση των αστέγων είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις δύο χώρες να έχουν το υψηλότερο ποσοστό αστέγων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Γαλλία πρωταθλήτρια στην αστεγία
Δεν υπάρχει διεθνώς συμφωνημένος ορισμός της έλλειψης στέγης και οι στατιστικοί ορισμοί διαφέρουν ευρέως μεταξύ των χωρών. Η συλλογή δεδομένων είναι επίσης δύσκολη, καθιστώντας τις διεθνείς συγκρίσεις προκλητικές.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το περασμένο έτος, η Αγγλία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που βιώνουν την έλλειψη στέγης – το οποίο περιλαμβάνει ανθρώπους που ζουν στους δρόμους ή διαμένουν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης ή σε καταλύματα για αστέγους – με 43 άστεγους ανά 10.000 κατοίκους.
Στην ΕΕ, η Γαλλία έχει το υψηλότερο ποσοστό αστέγων ανά 10.000 κατοίκους, με 30,7, ακολουθούμενη από την Τσεχία (28,4), τη Γερμανία (25,8) και την Ιρλανδία (25,3).