HomeHL-SportsSuper League: Πότε «τελειώνουν» οι μεταγραφές και τα «παράθυρα»

Super League: Πότε «τελειώνουν» οι μεταγραφές και τα «παράθυρα»

Τις επόμενες ημέρες θα «κλείσει» η μεταγραφική περίοδο στα περισσότερα «μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά αυτό «επηρεάζει» τις ελληνικές ομάδες μόνο στο «φύγε» και όχι στο «έλα». Τι ισχύει στη χώρα μας και οι αγορές που παραμένουν «ανοικτές».

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο φινάλε της φτάνει τις επόμενες ημέρες και το αργότερο μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (31/8) η μεταγραφική περίοδος στα περισσότερα κατά τεκμήριο «μεγάλα» πρωταθλήματα της Ευρώπης, αφού σύμφωνα και με τη σχετική ενημέρωση της FIFA το διήμερο 30 και 31 Αυγούστου θα πέσει η αυλαία σε ΑγγλίαΓερμανίαΓαλλίαΙσπανίαΙταλία (σ.σ. όπως π.χ. και στη Σκωτία).

Αυτό σημαίνει πως σε πρωταθλήματα όπως η Premier League, η La Liga, η Bundesliga, η Ligue 1 και η Serie A (εννοείται και στις από κάτω εκεί κατηγορίες π.χ. ChampionshipLa Liga 2 κτλ), οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά δεν θα μπορούν μετά την εκπνοή της «Registration Period» των χωρών τους να πάρουν με το οποιοδήποτε καθεστώς (σ.σ. μεταγραφή ή δανεικό) ποδοσφαιριστή που ανήκει σε άλλο club ανά την υφήλιο (σ.σ. για τους ελεύθερους – και αν – ισχύουν διαφορετικά status quo, ενώ παρατηρούνται και ορισμένα «παραθυράκια» για υπό προϋποθέσεις εγχώριες μετακινήσεις όπως στην Ισπανία).

Αντίθετα επειδή στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι τίτλοι τέλους έχουν προγραμματιστεί για τις 11 του επόμενου μήνα, οι ομάδες της πατρίδας μας μπορούν να αποκτήσουν μέχρι τότε κάποιον παίκτη από οποιαδήποτε λίγκα, αλλά όχι φυσικά να παραχωρήσουν παίκτη στις άνωθεν και ευρύτερα σε όσες «έκλεισε» η αγορά.

Εδώ πάντως αξίζει να σταθούμε στο γεγονός πως τα clubs μας που θα συμμετάσχουν στο Leaγue Phase των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα πρέπει να δηλώσουν τη λίστα με τους παίκτες τους μέχρι το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου, άρα αν πάρουν κάποιον ποδοσφαιριστή από τότε και έπειτα δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκτός των συνόρων υποχρεώσεις τους.

Από εκεί και πέρα τον Σεπτέμβριο παραμένει, έστω και για μία ημέρα, «ανοικτή» η μεταγραφική περίοδος και για τις κάτωθι ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα και με την ενημέρωση που υπάρχει από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Στεκόμαστε (και) στα όσα έχει κάνει γνωστά η FIFA επειδή σε ορισμένες λίγκες παρατηρούνται μικρές χρονικές αποκλείσεις, άρα ενδέχεται να πάμε 24 ώρες (+) «μετά» (σε παρένθεση είναι το πότε εκπνέει επίσημα η εκάστοτε μεταγραφική περίοδος).

Κόσοβο (1/9)
Ανδόρα (2/9)
Βουλγαρία (2/9)
Γιβραλτάρ (2/9)
Δανία (2/9)
Μάλτα (2/9)
Ολλανδία (2/9)
Πορτογαλία (2/9)
Ουγγαρία (3/9)
Μολδαβία (4/9)
Αυστρία (5/9)
Κροατία (5/9)
Βέλγιο (6/9)
Βοσνία (6/9)
Ουκρανία (6/9)
Πολωνία (6/9)
Σλοβακία (6/9)
Λιχτενστάιν (7/9)
Σλοβενία (7/9)
Τσεχία (8/9)
Ελβετία (9/9)
Κύπρος (9/9)
Ρουμανία (9/9)
Αρμενία (12/9)
Ρωσία (12/9)
Σερβία (13/9)
Τουρκία (13/9)
Αζερμπαϊτζάν (16/9)
Ισραήλ (18/9)

Ετσι π.χ. μία ελληνική ομάδα θα μπορεί να παραχωρήσει ποδοσφαιριστή με μεταγραφή ή δανεισμό σε κάποια τουρκική ως και τις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά μέχρι τις 11 θα είναι σε θέση να πάρει με ανάλογο καθεστώς.

Αντίθετα για να συναφθεί αντίστοιχη συμφωνία πώλησης ή on loan με προορισμό κάποια βελγική το deadline είναι στις 6/9, ενώ εκ νέου ως τις 11/9 θα είναι σε θέση να αποκτήσει κάποιον παίκτη και να τον φέρει στη Stoiximan Super League ή και φυσικά στη Super League 2. Για τις ολλανδικές οι σχετικές ημερομηνίες είναι 2/9 και ξανά 11/9 αντίστοιχα κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και ανά τον κόσμο «αγορές» που επίσης θα είναι για καιρό «ανοικτές» και έχουν «σχέση» με την Ελλάδα καθώς παρατηρούνται συχνές μεταξύ μας αγοροπωλησίες.

Π.χ. στο Μεξικό θα παραμείνει ενεργή ως τις 10 Σεπτεμβρίου, στην Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία «κλείνει» 6 ημέρες μετά (16/9), στο Κουβέιτ στις 20/9 και στα ΗΑΕ την 1η Οκτωβρίου.

Εννοείται πως και για εκείνες ισχύει ότι και για τις παραπάνω ευρωπαϊκές, αφού π.χ. ομάδα της Ελλάδος θα μπορεί να πουλήσει ή να δανείσει παίκτη σε κάποια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως και την 1/10, εφόσον φυσικά συμφωνήσει με την ενδεχόμενη πρόταση που θα της κατατεθεί.

Πάντως όπως και στην περίπτωση των μελών της UEFA έτσι και σε εκτός Ευρώπης ομοσπονδίες παρατηρούνται αποκλείσεις λίγων ημερών σε σχέση με την ενημέρωση της FIFA, άρα και εκεί προκύπτουν κάποια «παραθυράκια» που έχουν να κάνουν με τους κανονισμούς κάθε χώρας. Ωστόσο πρόκειται για διαφορές 48 (πάνω-κάτω) ωρών.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως από τις 12 Σεπτεμβρίου ως και τις 30 του επόμενου μήνα οι εδώ επαγγελματικές ομάδες θα μπορούν να αποκτούν ελεύθερους παίκτες, αρκεί να τέθηκαν σε free agent καθεστώς μέχρι και τις 11/9, ανεξαρτήτως της χώρας όπου ήταν το club που ανήκαν.

Για παράδειγμα: Αν η Λίβερπουλ αποδεσμεύσει στις 7,8 ή και στις 11 Σεπτεμβρίου κάποιον ποδοσφαιριστή εκείνος θα έχει δικαίωμα να υπογράψει σε σύλλογο της Stoiximan Super League ή της Super League 2 ως και τις 30 του επόμενου μήνα, παρότι η αγγλική αγορά θα «κλείσει» στα τέλη του Αυγούστου.

Για φινάλε, όσοι ερασιτέχνες παίκτες ανήκουν στο δυναμικό κάποιας ΠΑΕ είναι σε θέση να γίνουν επαγγελματίες καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2024 και εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2025.

Δηλαδή τα clubs δύναται ανά πάσα στιγμή (π.χ. τον Νοέμβριο, τον Μάρτιο κτλ) να δώσουν στον οποιοδήποτε νεαρό από τις Under τους χρόνο συμμετοχής στην «πρώτη» ομάδα, αρκεί να υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο έστω και την προηγούμενη ημέρα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση