Επίθεση σε ψυχίατρο από ασθενή – Τι καταγγέλλει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
«Κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»
Θύμα επίθεσης δέχθηκε ένας ακόμα γιατρός σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Χανίων, ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής δέχθηκε επίθεση από διεγερτικό ασθενή ο οποίος πήγε να τον στραγγαλίσει. Ευτυχώς, παρενέβη ένας ειδικευόμενος ψυχίατρος και έσωσε τον γιατρό.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσες παρεμβάσεις από την Πολιτεία.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:
«Κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Σας ενημερώνουμε ότι χθες 22/8/2024 συνέβη ακόμα ένα περιστατικό άσκησης σωματικής βλάβης στην Ψυχιατρική κλινική του ΓΝ Χανίων.
Συγκεκριμένα ο διευθυντής της κλινικής, Γουλιέλμος Γεώργιος, δέχθηκε επίθεση από διεγερτικό ασθενή της κλινικής , ο οποίος τον ακινητοποίησε και προσπάθησε να τον στραγγαλίσει. Το περιστατικό ευτυχώς απετράπη ύστερα από την παρέμβαση ενός ειδικευόμενου ψυχιάτρου, που έτυχε να βρίσκεται στο χώρο, και, σε δεύτερο χρόνο, του μοναδικού άνδρα νοσηλευτή βάρδιας. Επιπλέον χρειάστηκε να συνδράμει η αστυνομία για τον ασφαλή περιορισμό του ασθενούς.
Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν ( τελευταίο προ διμήνου) ως αποτέλεσμα τον δυσμενών συνθηκών λειτουργίας της κλινικής το τελευταίο έτος. Όπως είναι ήδη γνωστό , η κλινική λειτουργεί με έναν μόνο ειδικό ψυχίατρο , τον διευθυντή της κλινικής, ο οποίος επιβαρύνεται τόσο με το διοικητικό , όσο και με το θεραπευτικό κομμάτι. Μιας κλινικής που κανονικά λειτουργεί με 7 μόνιμους και στην παρούσα φάση καλείται ένας μόνος του να διαχειριστεί την πληθώρα των περιστατικών που προσέρχονται, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την αποτελεσματικότητα του έργου του.
Επιπλέον η συνεχής μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού, λόγω συνταξιοδότησης, και η κάλυψη των κενών με προσωρινές μετακινήσεις, και όχι με μόνιμες προσλήψεις, φέρνουν την κλινική αντιμέτωπη τόσο με κενά στις βάρδιες όσο και με δυσχέρεια στην επιτέλεση του δικού τους θεραπευτικού έργου.
Τέλος, η μη ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας σε μία κλινική που λειτουργεί σε διαρκή υπερπλήρωση θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα νοσηλευόμενων και εργαζομένων.
Όλα τα παραπάνω έχουν αναφερθεί πολλαπλώς προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους αρμόδιους φορείς χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες . Σε μία περίοδο που το υπουργείο υγείας ψηφίζει νομοσχέδια “βελτίωσης και εκσυγχρονισμού” των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, το δικό μας βίωμα είναι η καθημερινή υποβάθμιση.
Αναγνωρίζουμε εαυτούς ως εν δυνάμει λήπτες/λήπτριες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.
Για αυτούς τους λόγους ζητάμε :
1) Άμεση κάλυψη θέσεων μόνιμου και εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού
2) Πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας
3) Κάλυψη θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού και λοιπών ειδικοτήτων απαραίτητων για τη λειτουργία μια ψυχιατρικής κλινικής (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές)».