Αρχαίες μούμιες της Ανατολίας: Nέα στοιχεία μαρτυρούν τα αίτια του θανάτου και τη χριστιανική πίστη τους
97 χρόνια μετά
Το 1927, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου που ενώνει την Καισάρεια με την Άγκυρα, ανακαλύφθηκαν δύο εξαιρετικά καλά διατηρημένες μούμιες παιδιών από την περίοδο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι μούμιες της αρχαίας Ανατολίας πλέον εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καισαρείας, αποκαλύπτοντας συναρπαστικές πληροφορίες για το παρελθόν τους, μεταξύ των οποίων τα πιθανολογούμενα αίτια του θανάτου και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Οι μούμιες ανακαλύφθηκαν στην πόλη Bogazkopru της περιοχής Kocasinan. Αρχικά, φυλάσσονταν στο εργαστήριο του Λυκείου της Καισαρείας, ενώ αργότερα, το 1982, μεταφέρθηκαν στο παλιό κτίριο του μουσείου Καισαρείας. Τον Μάιο του 2024, οι μούμιες μεταφέρθηκαν για δεύτερη φορά, στον χώρο όπου εκτίθενται σήμερα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καισαρείας.
Μούμιες παιδιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καισαρείας στην Τουρκία, 22 Αυγούστου 2024 (Φωτογραφία μέσω NTV)
Αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων στις μούμιες της Καισαρείας
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Καισαρείας, Gokhan Yildiz, «οι μούμιες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στη συμβολή ενός δρόμου, φέρουν ενδείξεις στραγγαλισμού με αντικείμενο που μοιάζει με αλυσίδα. Η σταυρωτή θέση των χεριών επάνω στον θώρακα, μαρτυρά ότι ήταν Χριστιανοί».
Η θηλυκή μούμια, μήκους περίπου 94 μέτρων φέρει ενδείξεις στραγγαλισμού, ενώ η αρσενική μούμια μήκους 64 εκατοστών, φαίνεται να είχε πεθάνει λόγω πυρετού, πριν μουμιοποιηθεί. Σύμφωνα με μελέτες, τα ευρήματα χρονολογούνται μεταξύ του 8ου και του 13ου αιώνα.
Μούμιες παιδιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καισαρείας στην Τουρκία, 22 Αυγούστου 2024 (Φωτογραφία μέσω NTV)
Σπάνια και συναρπαστικά εκθέματα
Στην Ανατολία, είναι σπάνιες οι μούμιες από την Ανατολική Ρωμαϊκή περίοδο. Παρόμοια ευρήματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, όπως εκείνες των Τουρκομανικών εμιράτων (μπεηλίκια) ή των Σελτζούκων Τούρκων.
Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία σχετικά με τις πρακτικές μουμιοποίησης κατά την Οθωμανική περίοδο. Η μοναδική διατήρηση των μουμιών, πυροδοτεί το ενδιαφέρον του κοινού, με αποτέλεσμα τον σχεδιασμό μιας μόνιμης έκθεσης που θα περιορίζει μόνο την έκθεση ανηλίκων σε σοκαριστικά εκθέματα. Οι αρχαίες αυτές μούμιες, εξακολουθούν να προκαλούν το δέος των επισκεπτών, ενώ είναι πηγές πολύτιμων γνώσεων σχετικά με ιστορικές πρακτικές και πεποιθήσεις.
Λεπτομέρειες από τις μούμιες παιδιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καισαρείας στην Τουρκία, 22 Αυγούστου 2024 (Φωτογραφία μέσω NTV)
To Αρχαιολογικό Μουσείο Καισάρειας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καισάρειας, στην ιστορική πόλη της Καισάρειας, στην Τουρκία, στεγάζει έναν πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς που ανάγεται σε σημαντικά ορόσημα των προϊστορικών και μεταγενέστερων περιόδων. Αρχικά, μετά από ένα διάταγμα του Οσμάν Χαμντί Μπέη, τα τεχνουργήματα της περιοχής συγκεντρώθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε μια αίθουσα φύλαξης στο Λύκειο της Καισάρειας.
Το 1928, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του, ο τότε υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Εσάτ Μπέη, επιθεώρησε τα τεχνουργήματα και πρότεινε την ίδρυση ενός μουσείου, σε συνεργασία με τον τότε νομάρχη Καισαρείας, Φουάτ Μπέη.
Όρος Κουλτεπέ Kanish/Karum, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Καισαρεία, Ανατολία, Τουρκία, 28 Ιουνίου 2024. (Φωτογραφία από AA Photo)
Μετά την ανακαίνιση του κτιρίου Hunat Hatun Medrese, το νέο Μουσείο Καισάρειας άνοιξε επίσημα τις πόρτες του την 1η Μαρτίου, 1930, ως Κεντρικό Μουσείο «Depot Museum» μέχρι το 1937. Μετά τη χρονολογική και επιστημονική καταγραφή των τεχνουργημάτων του, το 1938, άνοιξε τις πύλες του και στο κοινό με εισιτήριο στη λογική τιμή των 5 κουρού (παλιές τούρκικες λίρες, το ποσό σήμερα ισοδυναμεί με 30 ευρώ).
Με τον εμπλουτισμό των συλλογών του μουσείου, χάρη στις συστηματικές ανασκαφές του καθηγητή αρχαιολογίας, Tahsin Ozguc στην περιοχή του Κουλτεπέ (Kanish/Karum), 22 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καισάρειας, καθώς και από αποκτήματα και δωρεές από την περιοχή, ο χώρος του μουσείου κατέληξε να είναι περιορισμένος. Έτσι, ακολούθησε η κατασκευή του σύγχρονου κτιρίου που ξεκίνησε το 1965 και εγκαινιάστηκε στις 26 Ιουνίου, 1969.
Ανασκαφές γύρω από το φράγμα Yamula στην Καισάρεια, Τουρκία, 11 Ιουλίου 2024. (Φωτογραφία από AA Photo)
Η ιστορικότητα του ονόματος της Καισάρειας
Η Καισάρεια είναι κεντρική πόλη της επαρχίας της Καισάρειας στην Τουρκία. Βρίσκεται στην κεντρική Ανατολία και συνορεύει με την περιοχή Νέβσεχιρ (Νεάπολη) κοντά στην Καππαδοκία. Είναι γνωστή για τα άλογα Γίλκι, στους υδροβιότοπους Hormetci και τον καταρράκτη Kapusbaşı, και για τα τοπικά ζυμαρικά μαντί και το παραδοσιακό γλυκό yağlama. Το όνομα Καισάρεια, προέρχεται από το λατινικό “Caesar” και στα τουρκικά έχει προσαρμοστεί από την αραβική του μορφή. Σε ιστορικά έγγραφα, η περιοχή αναφέρεται και ως Mazaka.
Το όνομα «Καϊσάρ» ανάγεται στον ρωμαϊκό και βυζαντινό τίτλο του «Καίσαρα» και έχει διατηρηθεί και στο τουρκικό τοπωνύμιο η αναφορά των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, όπως και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας με την προσθήκη της κατάληξης – i και Rum. H Καισάρεια, στα Τουρκικά είναι Kayser – (i Rum).
Η αρχική αναφορά ήταν στον Ιούλιο Καίσαρα (100 – 44 π.Χ.). Ο υιοθετημένος γιος του Καίσαρα, ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος, υιοθέτησε τον τίτλο του «Καίσαρα» ως τιμητικό, ο οποίος στη συνέχεια, χρησιμοποιούνταν από τους μεταγενέστερους Ρωμαίους αυτοκράτορες, όμως μαζί με τον τίτλο «Αύγουστος».
Λίγο μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, οι Ρώσοι ηγεμόνες, υιοθέτησαν τον τίτλο του «Τσάρου», με στόχο τη συμβολική εναντίωση στις οθωμανικές αξιώσεις επί της βυζαντινής κληρονομιάς και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (961 – 1804), η Αυστριακή Αυτοκρατορία (1806 – 1918), η Γερμανική Αυτοκρατορία (1871 – 1918), επίσης υιοθέτησαν τον λατινικό τίτλο «Καίσαρ» και τον γερμανικό «Κάιζερ». Ιδιαίτερα, υπό τον αυτοκράτορα Γουλιέλμο τον ΙΙ (1888- 1918), ο τίτλος του «Κάιζερ» χρησιμοποιήθηκε με αξιοσημείωτη έμφαση. Στην τουρκική, το αντίστοιχο γραφόταν «kaiser», ενώ οι Οθωμανοί και οι Βυζαντινοί γράφονταν ως «kayser».
Στην κορυφή του όρους Yilanli, έχει ανακαλυφθεί ο τάφος ενός επιφανή βασιλιά της Καππαδοκίας, μαζί με ένα αρχαίο οχυρό και ένα νομισματοκοπείο. Οι ανασκαφές, μαρτυρούν την ύπαρξη μίας υπόγειας πόλης και θησαυρών στο βουνό.
Ο αρχαιολόγος Bilgehan Kohler εργάζεται στη συντήρηση ιστορικών πλίθινων σπιτιών στην Καισάρεια της Τουρκίας στις 15 Ιουλίου 2024. (Φωτογραφία από AA Photo)
enikos.gr