Όνειρο θερινής νυκτός τα φοιτητικά σπίτια – Η εικόνα στην Κρήτη
Οι ακριβότερες και οι φθηνότερες περιοχές
Δυσεύρετα και πανάκριβα είναι σήμερα τα φοιτητικά σπίτια στην ελληνική αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα η μέση ελληνική οικογένεια να πρέπει να διαθέσει ακόμη και έναν μισθό προκειμένου να σπουδάσει το παιδί της εκτός της πατρικής εστίας. Την ώρα που όσο καθυστερούν τα ΣΔΙΤ για τις νέες φοιτητικές εστίες, το πρόβλημα θα παραμένει και αναμένεται να οξυνθεί με την ίδρυση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα εκτοξεύσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για τα μικρά και τα μεσαία διαμερίσματα.
Η αύξηση των τιμών στα φοιτητικά σπίτια στην Αττική από το 2017 μέχρι σήμερα ανέρχεται στο 75%. Στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στην Πάτρα έχουμε αυξήσεις που φτάνουν και το 63%, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι τιμές την τελευταία επταετία έχουν σημειώσει αύξηση κατά 53%. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, τα κόστη αυτά οφείλονται στην έλλειψη μικρών σπιτιών (25-50 τ.μ.), στην εκτίναξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και στις ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις στις φοιτητικές εστίες των κρατικών πανεπιστημίων που καλύπτουν λιγότερο από 5% των φοιτητών.
Στην Αθήνα σήμερα ο μέσος όρος των ενοικίων των φοιτητικών σπιτιών ανέρχεται στα 450 – 550 ευρώ, ενώ στις καθαρά φοιτητικές γειτονιές τα μισθώματα μπορεί να ξεπεράσουν και τα 600 ευρώ τον μήνα. Αναλυτικά, οι υψηλότερες τιμές ενοικίασης στην Αθήνα εντοπίζονται σε περιοχές όπως το Κολωνάκι – Λυκαβηττός, το Μετς, το Κουκάκι, η Δάφνη, το Γουδί και τα Ιλίσια. Για παράδειγμα, το Κουκάκι έχει τιμές της τάξεως των 650 ευρώ, στο Κολωνάκι το ενοίκιο κοστίζει 651 ευρώ, ενώ στο Μετς το κόστος φτάνει στα 750 ευρώ τον μήνα.
Οι φθηνότερες επιλογές για ενοικίαση κατοικίας έως τα 50 τ.μ. αποτελούν περιοχές όπως το Ίλιον, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 427 ευρώ τον μήνα. Προσιτές τιμές για φοιτητές έχει και το Γαλάτσι, με τα ενοίκια να διαμορφώνονται στα 436 ευρώ τον μήνα. Τρίτη πιο φθηνή περιοχή θεωρείται η Νίκαια, καθώς τα φοιτητικά σπίτια κοστίζουν γύρω στα 441 ευρώ και ακολουθεί ο Κορυδαλλός με 445 ευρώ τον μήνα. Ίδιες τιμές διαθέτουν τα μικρά διαμερίσματα και στα Σεπόλια. Στα νότια προάστια εννέα στα δέκα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα κοστίζουν άνω των 400 ευρώ το μήνα.Στον Πειραιά έξι στα δέκα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα κοστίζουν άνω των 400 ευρώ το μήνα.
Πανάκριβα είναι και τα φοιτητικά σπίτια και στη συμπρωτεύουσα. Η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο φοιτητικού σπιτιού εντοπίζεται στις περιοχές του Ευόσμου και της Σταυρούπολης. Ειδικότερα, στην Σταυρούπολη η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 380 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 65 τμ και 370 ευρώ για ένα στούντιο. Στον Εύοσμο η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 361 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 65 τμ και 353 ευρώ για ένα στούντιο. Οι πιο ακριβές περιοχές είναι το κέντρο και η περιοχή 40 Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια. Αναλυτικά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 450 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ. και 435 ευρώ για ένα στούντιο. Στην περιοχή 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 420 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 65 τμ και 382 ευρώ για ένα στούντιο.
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι φοιτητικές κατοικίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την έρευνα του Spitogatos, τα πρωτεία της ακρίβειας κατέχουν με διαφορά η Κέρκυρα, όπου λόγω του μικρού αποθέματός της σε κατοικίες, ένα σπίτι έως 65 τ.μ. μπορεί να νοικιάζεται για 600 ευρώ τον μήνα. Ακολουθούν τα Χανιά και η Ρόδος με μέση ζητούμενη τιμή τα 450 ευρώ τον μήνα, το Ρέθυμνο με 438 ευρώ και η Αλεξανδρούπολή με 400 ευρώ τον μήνα. Στον αντίποδα, τα πιο φθηνά ενοίκια βρίσκονται στην Κοζάνη με τη μέση ζητούμενη τιμή στα 230 ευρώ τον μήνα, στη Λαμία με 239 ευρώ, στο Αίγιο και στη Σάμο με 250 ευρώ, στη Καστοριά με 270 ευρώ και στη Λέσβο με 274 ευρώ.
newsit.gr