Γιορτή του Αγίου Μύρωνα: Τιμάται σήμερα ο Επίσκοπος Κρήτης
Η ζωή και τα θαύματα του Αγίου
Σήμερα Πέμπτη, 8 Αυγούστου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίου Μύρωνος επισκόπου Κρήτης. Επίσης γιορτάζουν:
Τριαντάφυλλος, Τριανταφύλλης, Φύλλης, Φύλλιος, Τριανταφυλλένιος,
Τριανταφυλλιά, Φύλλη, Φύλλια, Φυλλιώ, Φυλλίτσα,
Τριανταφυλλένια, Ρόζα.
Ποιος ήταν ο Άγιος Μύρων
Ο Άγιος Μύρων, ο οποίος καταγόταν από την Κρήτη, από την πόλη Aυρακία (κοντά στην Κνωσσό) από μικρός διακρινόταν για το ζήλο του και την βαθιά πίστη του στον Θεό. Αφού παντρεύτηκε, ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της γης. Από αυτό που έβγαζε έδινε ένα μέρος στους φτωχούς και όσο έδινε τόσο η σοδειά του αυξάνονταν.
Η συμπάθεια του Αγίου προς τούς ενδεείς, ξεπερνούσε κάθε μέτρο. Μάλιστα λέγεται ότι κάποτε συνέλαβε κάποιους μέσα στην αποθήκη να του κλέβουν το σιτάρι και αντί να τους κυνηγήσει, αντίθετα τους βοήθησε μεταφέροντας και ο ίδιος τα σακιά. Για όλες λοιπόν τις αρετές αυτές, ο Μύρων χειροτονήθηκε ιερέας.
Μετά το σταμάτημα του διωγμού των χριστιανών, έγινε δεσπότης στον επισκοπικό θρόνο της Κρήτης. Στα χρόνια που ήταν δεσπότης στην Κρήτη, έκανε πάρα πολλά θαύματα. Ένα από αυτά είναι και το εξής: Κάποτε ο Άγιος ήθελε να περάσει από τον ποταμό Τρίτωνα και ο ποταμός είχε πλημμυρίσει.
Τότε ο Άγιος πρόσταξε και η ροή του ποταμού σταμάτησε και τα νερά δεν προχωρούσαν μέχρι την στιγμή που ο Μύρων ξαναπέρασε και πήγε στο σπίτι του. Όταν έφθασε εκεί, έστειλε το ραβδί του με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι τάραξαν τα νερά με αυτό και έτσι τα νερά επανήλθαν στην κανονική τους ροή. Αυτά και άλλα πολλά έκανε μέχρι τον θάνατό του ο Άγιος Μύρων, ο οποίος πέθανε σε ηλικία εκατό ετών.
Η Σκήτη του Αγίου και το θαυματουργό αγίασμα
Η σκήτη του Αγίου Μύρωνα, που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού και πολύ κοντά στην πλατεία, αποτελεί έναν τόπο πνευματικής ανάτασης για τους πιστούς. Η επίσκεψη στη σκήτη, η οποία είναι προσβάσιμη από το Ναό μέσω αρκετών σκαλοπατιών, προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία. Πολλοί προσκυνητές συρρέουν στη σπηλιά και προσπαθούν να ανασύρουν το θαυματουργό αγίασμα, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό.
Η ζωή και τα θαύματα του Αγίου
Ο Άγιος Μύρων γεννήθηκε περί το 250 μ.Χ., στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και απεβίωσε περί το 350 μ.Χ. Ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Γορτύνης περίπου το 320-330 μ.Χ. Η γέννηση και η ανατροφή του Αγίου Μύρωνα συνέπεσε με τα δύσκολα χρόνια των διωγμών του Δεκίου, γεγονός που ώθησε τους γονείς του να τον αναθρέψουν με μεγάλη επιμέλεια και ευσέβεια, προστατεύοντάς τον από τις αρνητικές επιδράσεις της ειδωλολατρίας.
Από την παιδική του ηλικία, ο Άγιος Μύρων ήταν φρόνιμος και συνετός, αποφεύγοντας τις επιπολαιότητες και δείχνοντας υπακοή στους γονείς του. Ο φιλάνθρωπος και φωτισμένος χαρακτήρας του ήταν εμφανής ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, καθώς αποδίδονται σε αυτόν θαύματα από την παιδική του ηλικία.
Το πρώτο θαύμα
Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό αναφέρει πως μοίρασε στους φτωχούς όλα τα σταφύλια από τα αμπέλια της οικογένειάς του. Όταν η μητέρα του τον επέκρινε, εκείνος με ήρεμη απάντηση είπε: «εφύλαξεν και για μας ο Θεός, μητέρα!» και βρήκε ένα τσαμπί σταφύλι με τρεις ρόγες. Με αυτές γέμισε τα βαρέλια της οικογένειας και όλου του χωριού με μούστο.
Το θαύμα με τους κλέφτες
Μια άλλη μαρτυρία αναφέρει πως, όταν ο Άγιος αντιλήφθηκε κλέφτες που έκλεβαν το σιτάρι του, τους βοήθησε να σηκώσουν τα σακιά τους και τους συγχώρησε, λέγοντας: «Ο Θεός να σας συγχωρήσει». Παρόμοια περιστατικά αναφέρονται και για τους κλέφτες που προσπάθησαν να κλέψουν ρεβίθια από το χωράφι του.
Η πορεία του ως Επίσκοπος
Ο Μύρων παντρεύτηκε μια ευσεβή γυναίκα, η οποία πέθανε νωρίς, επιτρέποντάς του να αφιερωθεί απερίσπαστα στο Θεό. Μελετούσε τα ιερά κείμενα, νήστευε και προσευχόταν, συνεχίζοντας το φιλανθρωπικό του έργο. Η αρετή του τον έκανε γνωστό και τον οδήγησε στη χειροτονία του ως Αναγνώστη και στη συνέχεια ως Πρεσβύτερου. Όταν πέθανε ο Άγιος Μύρων εξελέγη Επίσκοπος.
Ο Άγιος Μύρων έζησε περίπου εκατό χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό ποιμαντικό και χριστιανικό έργο. Τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και μετά την κοίμησή του, πολλά είναι τα θαύματα που αποδίδονται στο πρόσωπό του, ενισχύοντας τη φήμη του ως προστάτη και θαυματουργού Αγίου.