Ρωσία: «Ανεπιθύμητο» χαρακτηρίστηκε το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ
Η γερμανική οργάνωση έχει διακόψει τη δραστηριότητά της στο ρωσικό έδαφος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Το γερμανικό ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, οργάνωση που προωθεί τη δημοκρατία στον κόσμο, κρίθηκε «ανεπιθύμητο» και επομένως απαγορεύτηκε η λειτουργία του στη Ρωσία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Η απόφαση είναι καθαρά συμβολική σε αυτό το στάδιο αφού το ίδρυμα έχει διακόψει τη δραστηριότητά του στο ρωσικό έδαφος μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ «διανέμει έγγραφα που δυσφημούν τους ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της, το έργο των δυνάμεων της τάξης και το δικαστικό σύστημα» και «προωθεί ενεργά την πολιτική εχθρικών κρατών» όσον αφορά την Ουκρανία, ανέφερε η γενική εισαγγελία στην ανακοίνωσή της. Οι δραστηριότητές του, που είναι «ανοιχτά προβοκατόρικες» έχουν ως στόχο «να περιπλέξουν τις σχέσεις της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες, να δημιουργήσουν τις συνθήκες πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διεθνή σκηνή και να επιτείνουν τη στρατιωτική σύγκρουση στις περιοχές όπου διεξάγεται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε.
Το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ ίδρυσε γραφεία στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη το 1990, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. «Το ρωσικό καθεστώς εντείνει την καταστολή, επιχειρώντας να εκφοβίσει τους ίδιους τους πολίτες του και να τους απομονώσει από τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές ιδέες», σχολίασε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.
Το ίδρυμα έχει περισσότερους από 1.000 συνεργάτες και 100 γραφεία σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον γερμανικό ιστότοπό του.
Εργάζεται για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ελευθεριών καθώς και την προσέγγιση της Γερμανίας με τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Φέρει το όνομα του καγκελαρίου (1876-1967) που κυβέρνησε τη Δυτική Γερμανία από το 1949 μέχρι το 1963 και ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο για τη γαλλογερμανική συμφιλίωση, μαζί με τον στρατηγό ντε Γκολ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
protothema.gr