Επαγρύπνηση στο Οροπέδιο Λασιθίου για την πανώλη των αιγοπροβάτων
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασθένεια και τα προληπτικά μέτρα
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου βρίσκεται σε επαγρύπνηση μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην περιοχή των Αστερουσίων, στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων. Από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Οροπεδίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της νόσου και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κτηνοτρόφων και των ζώων τους.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Αθανασάκης συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση μαζί με το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου. Ενημερωτικό υλικό έχει διανεμηθεί στους προέδρους των κοινοτήτων και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου, ώστε οι κτηνοτρόφοι να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες προφύλαξης.
Ο κ. Αθανασάκης καλεί τους κτηνοτρόφους να επιδείξουν μεγάλη προσοχή και να γνωρίζουν τα εξής:
Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μια μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλλει αίγες και πρόβατα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Ποια είναι τα συμπτώματα στα ζώα;
Υψηλός πυρετός
Κατάπτωση και υπνηλία
Δύσπνοια και βήχας
Διάρροια
Υγρά από τα μάτια και το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου)
Αλλοιώσεις στο στόμα και δυσάρεστη οσμή από το στόμα
Πώς Μεταδίδεται η Ασθένεια;
Η μετάδοση γίνεται μέσω στενής επαφής με ασθενή ζώα ή μέσω επαφής με εκκρίσεις όπως δάκρυα, σάλια, ούρα, κόπρανα, μολυσμένη τροφή, νερό, στρωμνή, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς.
Προληπτικά μέτρα για τους κτηνοτρόφους:
Αγορά ζώων μόνο κατόπιν ενημέρωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας, με συνοδευτικά επίσημα έγγραφα και ενώτια.
Διατήρηση νέων ζώων σε ξεχωριστό χώρο για 21 ημέρες πριν την ένωση με τα υπόλοιπα.
Καθαρισμός και απολύμανση των χώρων εκτροφής, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λιμνάζοντων νερών.
Καθαρισμός και απολύμανση οχημάτων μεταφοράς ζώων.
Περιορισμός της εισόδου ανθρώπων στην εκτροφή στους απολύτως απαραίτητους με μέτρα προστασίας.
Μη δανεισμός μηχανημάτων, σκευών, εργαλείων και οχημάτων από άλλες εκτροφές.
Προστασία εκτροφών και ζωοτροφών από έντομα και τρωκτικά.
Αποφυγή επαφής των ζώων με άλλα κοπάδια στους βοσκοτόπους.
Καλή διατροφή και προστασία των ζώων από παράσιτα και ασθένειες.
Καθημερινός έλεγχος των ζώων και άμεση ενημέρωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σε περίπτωση υποψίας ασθένειας ή μείωσης της παραγωγής γάλακτος.
Τι Πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υποψίας ασθένειας:
Άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, απομόνωση των άρρωστων ζώων και περιορισμός του κοπαδιού. Για τη διαχείριση της νόσου, ακολουθούνται τα υγειονομικά μέτρα σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κτηνοτρόφων και κτηνιατρικών υπηρεσιών είναι απαραίτητη για την αποφυγή της διασποράς της νόσου και την εκρίζωσή της. Οι ιδιοκτήτες ζώων που θανατώνονται αποζημιώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ για την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.
Ασφάλεια κατανάλωσης γάλακτος και κρέατος:
Το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την υγεία των ζώων για τη διαχείριση της κατάστασης.