HomeΚΡΗΤΗΚ. Καμπιτάκης: «Όχι στις απευθείας αναθέσεις έργων-Η πρακτική αυτή αυξάνει τις δαπάνες του δήμου»

Κ. Καμπιτάκης: «Όχι στις απευθείας αναθέσεις έργων-Η πρακτική αυτή αυξάνει τις δαπάνες του δήμου»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/09/2014 η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαλεβιζίου, υπό τη νέα του σύνθεση όπως αυτή προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές και με τη συγκρότηση που είχε ψηφιστεί στην προηγούμενη ειδική συνεδρίαση του.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κ. Μαμουλάκης ενημέρωσε το ΔΣ:

  1. Για το αποτέλεσμα των επαφών του με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, που είχαν ως αντικείμενο τη χρηματοδότηση του «πράσινου χωριού στο Κεραμούτσι». Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Δημάρχου, η κυβέρνηση δεν θα χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο από το ΕΣΠΑ, και παραπέμπει τη χρηματοδότηση στην επόμενη προγραμματική περίοδο, χωρίς όμως να την υπόσχεται με σαφήνεια. Ο κ. Δήμαρχος επαφίει τις ελπίδες του στις «καλές υπηρεσίες» των βουλευτών κκ. Αυγενάκη και Κεγκέρογλου (και άλλων πρόσθεσε, μετά από παρέμβαση του κ. Καμπιτάκη). Εμείς καλούμε τους κατοίκους του Κεραμουτσίου, οι οποίοι υπέστησαν μεν τις συνέπειες της επιλογής αυτής, χωρίς όμως να απολαύσουν το όποιο θετικό αποτέλεσμα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην εμπιστεύονται πλέον τα κυβερνητικά στελέχη που ευθύνονται έτσι κι αλλιώς με αυτού του είδους τις αρνητικές πραχτικές.
  2. Για τα τεράστια προβλήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης τα οποία είναι απότοκα των πολιτικών λιτότητας και τα οποία καθιστούν προβληματική την ίδια τη λειτουργία του Ιδρύματος.
  3. Για το μεγάλο ζήτημα του ηλεκτρικού καλωδίου σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, όπου υπενθύμισε την πάγια θέση του Δήμου για την εγκατάσταση του καλωδίου στην Κορακιά.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο μας κ. Κ. Καμπιτάκης τόνισε πως η νέα πενταετής δημοτική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, παρέχει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να θέσει επί τάπητος και να διεκδικήσει με όρους επιτυχίας, δύο μείζονα ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και το Δήμο:

-Το ένα αφορά γενικά την αυτοδιοίκηση και έχει δύο σκέλη: το πρώτο σκέλος που συνίσταται στην άμεση διατύπωση του αιτήματος για κατάργηση του περιβόητου «Καλλικράτη» και αντικατάστασή του με νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση και το δεύτερο σκέλος που συνίσταται στη διεκδίκηση των πόρων της αυτοδιοίκησης που περιέκοψαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

-Το δεύτερο αφορά ειδικά το Δήμο Μαλεβιζίου και συνίσταται στη χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΗ και την απομάκρυνση των άλλων οχλουσών εγκαταστάσεων από τα Λινοπεράματα, ώστε να πάψει ο χώρος του Δήμου να αποτελεί τη «χωματερή του Νομού Ηρακλείου». Ο κ. Καμπιτάκης τόνισε πως ο χρόνος της νέας θητείας είναι αρκετός και ικανός για την επιτυχία του στόχου, αρκεί να υιοθετήσει αυτή τη θέση και η πλειοψηφία του ΔΣ. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής ο κ. Καμπιτάκης πρότεινε να μην δεχτεί ο Δήμος καμία συζήτηση για το καλώδιο, που δεν θα περιλαμβάνει την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ και που θα μετατρέπει την Κρήτη σ’ ένα είδος τεράστιας μπαταρίας.

Ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης. Συγκροτήθηκαν με συναινετικό τρόπο 7 επιτροπές. Οι «Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου» δήλωσαν τη συμμετοχή τους στις περισσότερες απ’ αυτές.

Οι «Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου» καταψήφισαν ή ψήφισαν λευκό σε όλα τα θέματα που ήταν απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών, προμηθειών ή έργων, καλώντας παράλληλα την πλειοψηφία να εγκαταλείψει αυτή την πραχτική. Η πραχτική αυτή αυξάνει τις δαπάνες του Δήμου, μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητά του, καλλιεργεί και αναπαράγει ένα ανεπίτρεπτο πελατειακό μοντέλο διαχείρισης. Το υπ’ αριθμό 20 θέμα ημερήσιας διάταξης με τίτλο: «Έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου Διαμόρφωση Περιβάλλοντος χώρου του Νηπιαγωγείου Ρογδιάς» αποσύρθηκε, μετά την αποδοχή  από τον κ. Δήμαρχο σχετικής πρότασης της δημοτικής μας κίνησης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση